Питання, яке ми ставимо собі щоразу, сідаючи до святкового столу. А він у нас, в Україні, багатий на велике розмаїття страв. Здавалося б, влаштуєш собі свято та й наїсися всього й надовго. Але саме це, виявляється, й може свято зіпсувати. Коли на першій котлеті вже сидиш, а останнє тістечко випирає з горла, - начувайся, бо інсульт чи інфаркт так і гряне. Ні, вже ліпше дослухатися до порад дієтолога Бориса Скачка, який знає, як і досхочу наїстися, й на лікарняному ліжку не опинитися.
Не змішуйте різні білки
Трапезу слід починати з білкової їжі, але це не означає, що слідом за шматочком холодцю піде свиняча відбивна, тоді - шмат курки, за нею - заливна риба, й на довершення - фаршироване яйце. Білки підвищують обмін речовин на 40%, і тому всі зайві калорії згоряють. Змішуючи водночас курятину, рибу та м’ясо, ви даєте непосильне навантаження не тільки своєму шлунку, печінці, підшлунковій залозі й кишечнику, а й серцю. З’їжте щось одне, що більше вам сподобалося.
Така рекомендація підходить у разі, якщо ви вже достатньо зголодніли й страшенно хочете їсти - тобто, іншими словами, у вас з’явився апетит. Якщо ж він відсутній, його пробудить сухе вино чи горілка в малій порції, після якої слід з’їсти продукт із якоюсь спецією (перець, кріп, часник, паприка), приміром, підійде шматочок сала з часником. Це прискорить обмін речовин, виділиться шлунковий сік, і лише тоді можна покласти на тарілку шматок курки чи м’яса.
Не починайте трапезу з салатів
Вони заберуть увесь шлунковий сік, який геть не потрібен для їх перетравлення. І тоді його буде недостатньо для м’ясної їжі, яка гостро його потребує для розщеплення білка. Думка про те, що салати - малокалорійні й заповнять простір у шлунку, тож вдасться менше з’їсти м’яса, помилкова. За такої послідовності просто зменшиться кількість шлункового соку, і його нестача для м’яса призведе до порушення травлення, тобто «збурення» в шлунку.
Ложка меду з водою прискорить перехід їжі зі шлунка в кишечник
Вона допоможе в разі переїдання. Якщо ви відчули, що від з’їденого вже важко дихати, можна випити води з ложкою меду чи просто з’їсти мед і запити його водою. Але не можна ковтати лікарські препарати, які різко збільшують в’язкість крові. Інакше виникає ризик розвитку гіпертонічного кризу, інфаркту міокарда та інсульту.
Не змішуйте вино, горілку, коньяк та інші алкогольні напої
За столом краще пити один алкогольний напій. А якщо вже дуже кортить спробувати кілька напоїв, то слід починати з тих, у яких слабкий градус, а потім перейти до напою з міцним. І вже аж ніяк не можна після спиртного випивати ще й пиво: наступний день буде пеклом після веселого свята.
Тим, хто випив зайвого, для полегшення стану згодиться капустяний, огірковий чи помідорний розсіл. Вони сприяють олужненню крові та очищенню організму через нирки. А ще ліпше наступного дня розтопити холодець і випити бульйон гарячим. Білки, що містяться в ньому, зв’язують і виводять токсичні метаболіти алкоголю, знову-таки, через нирки.
Швидко протверезить склянка води з марганцівкою>
Сп’янілий «веселун» швидко протверезіє, якщо дати йому випити склянку води з кількома краплями нашатирного спирту чи марганцівки. Але, готуючи світло-рожевий розчин, неодмінно перелийте його в іншу посудину, щоб осад залишився на дні. Інакше, потрапивши в шлунок, він зробить із нього решето.
Легке сп’яніння після випитих 100 мл відчувають лише ті, в кого печінка здорова. А якщо для розслаблення потрібно багато, - з печінкою справи кепські. Таким людям слід замислитися, чи варто пити взагалі. Навіть за святковим столом.
Не можна пити каву чи чай після затяжного застілля
Причому робити цього не можна категорично. Вміст кофеїну сприяє збільшенню припливу крові до мозку, що може бути небезпечним за поганих судин, атеросклерозу, схильності до підвищеного тиску.