ЯК ПІДВИЩИТИ КИСЛОТНІСТЬ

Поділитися:
ЯК ПІДВИЩИТИ КИСЛОТНІСТЬ

Поясніть, будь ласка, як потрібно харчуватися за зниженої секреції шлункового соку. Р. Д. Київська обл.

Лист коментує професор Галина АнохІна.

Якщо оцінити безпосередній внесок шлунка в процеси травлення, то найбільший вплив шлунковий сік та шлункові ферменти справляють на процеси перетравлення молока, сполучної тканини та яєчного білка. Зміни шлункової секреції призводять до розвитку функціональної диспепсії (порушення нормальної функції шлунка, процесів травлення в ньому). Тому слід знати, що стимуляторами шлункової секреції є продукти, багаті на органічні кислоти (кислі соки, ягоди та фрукти, зелена цибуля, часник, томати, соління, прянощі). Хворим зі зниженою шлунковою секрецією слід обмежити вживання жирних страв. Харчовий жир пригнічує виділення шлункових соків. Тож не рекомендовано вживати жирні сорти м’яса (качатину, гусятину), а також грубоволокнисті сорти м’яса, цільне молоко, круто зварені яйця, страви, багаті на клітковину, що важко перетравлюються (бобові, кукурудза). Ці продукти впродовж тривалого часу утримуються в шлунку, для того, щоб підготувати їх «перехід» у дванадцятипалу кишку, шлунок повинен виділяти значну кількість хлористоводневої кислоти, пепсину та інших ферментів. За такої патології рекомендовано не обтяжувати шлунок великими порціями їжі і добре пережовувати страви. Віддавайте перевагу «легким» стравам: риба на парі або запечена з овочами, курятина, тюфтелі, яєчний омлет, кисломолочні продукти, підсушений хліб, добре розварені каші з гречки, рису, овочі та фрукти, очищені від шкірки, добре подрібнені або й перетерті. У разі зниженої шлункової секреції рекомендовано під час прийому їжі запивати страви невеликою кількістю розведеного лимонного соку, а для приготування страв використовувати зелень, пряні трави. Корисно поливати страви яблучним оцтом, вином. У раціоні таких хворих повинно бути достатньо вітаміну С (лимони, апельсини, ківі, чорна смородина, солодкий перець, зелень) — від нього залежить засвоєння заліза та інших мінералів у кишечнику. Дуже часто в таких хворих виникає анемія — тоді потрібно доповнити свій раціон стравами із продуктів, багатих на вітаміни А, Е та залізо (куряча, теляча печінка, печінка тріски, ікра, курячі та перепелині яйця, риба, страви із м’яса, плоди обліпихи, гарбузи, морква, шпинат, черемша, щавель, салат, корінь та зелень петрушки, солодкий перець, абрикоси, томати, смородина, горобина чорноплода, хурма, мандарини, зелений горошок). За вираженого дефіциту вітамінів А і Е рекомендовані вітамінні добавки, проте слід пам’ятати, що тривалий прийом вітаміну А, особливо у великих дозах, може призвести до гіпервітамінозу.