ЯК ПРАВИЛЬНО ХАРЧУВАТИСЯ, КОЛИ НЕМАЄ ЖОВЧНОГО МІХУРА

ЯК ПРАВИЛЬНО ХАРЧУВАТИСЯ, КОЛИ НЕМАЄ ЖОВЧНОГО МІХУРА

Корисні поради доктора Картавенка

Жити без жовчного міхура доводиться насторожено. І все тому, що відсутній резервуар для накопичення жовчі. Жовч, як відомо, виробляється в печінці. І відбувається це постійно протягом усього життя людини. Не входячи у «високі сфери» біохімічних процесів, які відбуваються в організмі, хочеться підкреслити, що якість травлення після видалення жовчного міхура значно змінюється в незвичний для людей бік. У зв’язку з цим виникає питання про кількість прийомів їжі, а також її якість.

На смажене й жирне — табу

Почнемо з того, що практично вся їжа після видалення жовчного міхура (далі ЖМ) має бути нейтральною за своїми хімічними властивостями. Категорично протипоказані будь-які тваринні жири. Можна вживати лише рослинні жири, тобто олії, зокрема: соняшникову, рапсову, бавовняну, льняну, конопляну й навіть арахісову. Але окремо хотілося б відзначити високі терапевтичні властивості лляної та конопляної олій. Тому потрібно намагатися максимально використовувати їх у раціоні свого харчування у вигляді різних заправок для перших і других страв.
Крім того, слід розпрощатися зі звичкою їсти смажене. Будь-яка смажена їжа для людей, які залишилися без ЖМ, — табу.
Для того щоб хоч якось урізноманітнити одноманітність свого напівчернечого раціону, постарайтеся підібрати «м’які» спеції та приправи. Але на вашому столі не має бути часнику, гвоздики, хмелі-сунелі, аджики, гострого кетчупу, а також майонезу. Подразнюючи найчастіше надмірно слизову оболонку шлунка, ці «агенти впливу» недоречно посилюють жовчотворення й жовчовиділення, призводять у результаті до нестравності їжі та «заболочування» тонкого й товстого кишечнику.
У зв’язку з цим зусилля, які вживаються для успішної дефекації, спричиняють додатковий приплив артеріальної крові в нижні кінцівки. Серце починає працювати з підвищеним навантаженням, а головному мозку бракує збагаченої киснем артеріальної крові. І, як результат, на периферії виникає тромбофлебіт, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, збільшення печінки, пневмосклероз тощо. А в центрі — порушення мозкового кровообігу, ідіопатичні арахноенцефаліти й арахноїдити, а внаслідок цих змін виникає церебросклероз.

Особливе місце посідають овочі

Раціон харчування в разі видалення ЖМ дуже нагадує вегетаріанський, але ви завжди можете собі дозволити рибу й морепродукти, а також у дуже невеликій кількості пісні м’ясні страви з птиці, нутрії, кролика, телятини й молодої баранини, приготовані у вареному вигляді чи на парі. Також показані різні каші, особливо рекомендую манну на воді, гречану та перлову, заправлені олією.
Особливе місце в харчуванні людей, котрі живуть без ЖМ, посідають овочі. Травлення має свої сезонні переваги, які й зумовлюють появу на наших столах маси квашених природним шляхом овочів і фруктів в осінню, зимову й ранню весняну пору року. Свіжі овочі, вирощені в штучних умовах, потрібно намагатися не вживати.
Крім цього, протягом 1,5—2 місяців після видалення ЖМ переведіть себе на 4—5-разове харчування. Позбудьтеся звички перекушувати мимохідь і категорично відмовтеся від усіх видів фаст-фуду. Також дуже важливо не переїдати: шлунок після їжі має бути наповнений на дві третини. Решта ж об’єму призначена для повітря, яке вкрай потрібне для успішного травлення.

Віктор КАРТАВЕНКО,
лікар-рефлексолог вищої категорії,
доктор медичних наук, професор,
академік, автор багатьох винаходів, книг і публікацій.
http://www.doktor-kartavenko.ru/