ЯК ЗА ДОПОМОГОЮ ХАРЧУВАННЯ ПОДОВЖИТИ МОЛОДІСТЬ ТІЛА Й ДОЖИТИ ДО 140 РОКІВ

Поділитися:
Як за допомогою харчування подовжити молодість тіла й дожити до 140 років

Три доленосних етапи в харчуванні людини

Із моменту появи на Землі першої людини сталося лише три істотні зміни в раціоні її харчування, які я назву етапами харчування.
Еволюція етапів харчування докорінно змінила здатність нашого організму до самовідновлення й скоротила термін перебування людини на Землі практично вдвічі.
Першим був Палео етап. Це період, коли люди на Землі харчувалися тільки тією їжею, яку змогли назбирати чи вполювати. Чудовий час суто натуральної їжі, єдиною вадою якої була лише мала її кількість.
Далі йшов Аграрний етап, коли людство навчилося вирощувати зерно й приручило деяких диких тварин. Проблемою цього часу стало стрімке збільшення популяції земної кулі, розвиток міст і, як наслідок, потреба зберігати продукти на триваліший час. Тобто, знадобилися консерванти, стимулятори росту й збільшення врожайності.
Це поступово призвело Землю до цього етапу нашого існування — етапу Перероблених Продуктів.

Перероблені продукти скорочують життя

Більшість продуктів, які ми їмо, піддаються попередній обробці: хліб, булки, макарони, каші, соуси, сири, ковбаси, сосиски, печиво. Не кажучи вже про «швидкі харчі» та напівфабрикати — бургери, картоплю фрі, торти, морозиво, газовані напої.Одними з найнебезпечніших інгредієнтів у цих продуктах є так звані трансжири — змінені молекули, що утворюються в оліях під впливом хімічної та високотермічної обробки. Тобто, це всі рафіновані олії, маргарин і всі олії в процесі смаження. До них також належать продукти з додаванням таких олій, а це більшість хлібобулочних виробів, випічка, печиво, морозиво, соуси, цукерки, шоколад, ковбаса, продукти для діабетиків і часто навіть для дітей. Вони призводять до серцево-судинних захворювань, знижують рівень статевих гормонів, порушують метаболізм, погіршують синтез інсуліну, ведуть до ожиріння.

У підсумку ми дуже далеко відійшли від харчування, природного для нашого організму, який міг би служити нам аж до 140-170 років, як нещодавно з’ясували вчені.
Проте ми так звикли. Бо так навчили нас мама чи бабуся. І ми геть не надаємо значення тому, що їхнє життя було інакшим: війни, голод, нагальність багато й тяжко працювати фізично; все це потребувало зовсім іншого запасу енергії. Крім того, вони просто не мали вибору. Потрібно було тільки вижити.
А ми продовжуємо бездумно триматися цих звичок, поступово руйнуючи свій організм, не розуміючи, де беруться всі ці раніше не відомі науці захворювання, грішачи на екологію, на уряд і ще незрозуміло на що, не здогадуючись, що відповідь лежить у нас на тарілці. І найголовніше: якби ми мали бажання й обізнаність, могли б і покласти край назавжди багатьом недугам, втомі, головному болю та іншим ознакам нездорового організму.

Мій особистий досвід поліпшення здоров'я

На своїх консультаціях я складаю схему харчування індивідуально, виходячи з показань біоімпедансного аналізатора (прилад, що дає можливість дізнатися важливі показники організму), залежно від стану здоров'я та м'язово-жирової тканини.
Проте є універсальні поради, якими може скористатися кожен і домогтися при цьому чудових результатів.

Я захопилася дієтологією через свій стан здоров'я. У мене діагностували кілька видів невиліковних автоімунних захворювань, і я мусила проходити досить важке й неймовірно дороге медикаментозне лікування. Щоб допомогти своєму організмові позбутися наслідків лікарських препаратів, я вдалася до допомоги дієтології.
І виявила, що існує велика кількість досліджень, здебільшого зарубіжних, які свідчать про те, що за допомогою зміни свого способу життя, харчування, стійкості до стресів, можна цілковито вилікувати всі захворювання травного тракту, серцево-судинної та гормональної систем і полегшити перебіг захворювань, що досі вважаються невиліковними, зокрема, цукровий діабет, автоімунні порушення (ревматоїдний артрит, псоріаз, розсіяний склероз, васкуліт тощо) і навіть рак.
На собі випробувавши різні методи, я домоглася досить добрих результатів. Передовсім мене перестав мучити головний біль, який докучав роками. Крім того, мені вдалося знизити рівень холестерину без вживання ліків, що до цього ніяк не виходило. Мій загальний стан поліпшився, функції кишківника почали відновлюватися, й у душі з'явилася надія, що я зможу жити повноцінним життям.
Я закінчила дуже хорошу школу дієтології, яку заснувала лікар і вже понад 15 років дієтолог із величезним багажем знань і досвіду лікування й допомоги людям. Тепер я сама практикую, допомагаю людям ставати стрункими, активними, звільняючись попутно від багатьох проблем зі здоров'ям.

Засади здорового харчування

Пийте 2-2,5 літра води щодня. Ця фраза, що вже набила оскому, має стати вашою паличкою-виручалочкою, якщо маєте проблеми з дефекацією, із суглобами, шкірою, нирками, печінкою чи жовчним міхуром. Якість води теж відіграє величезну роль в оздоровленні організму, тому не пийте воду з крана чи бодай не кип'ятіть її. Купуйте для пиття хорошу воду з відомих свердловин, таких як Трускавецька чи Миргородська. На здоров'ї не можна заощаджувати, й вода обійдеться вам дешевше, ніж ліки.

Нехай ваш сніданок складається з білкової їжі та будь-якого фрукту. Наприклад, нежирний сир і кефір, круто зварені  яйця чи омлет, приготований без жиру. Білок із жирами дасть  тривале насичення й матеріал для виконання багатьох функцій — вироблення гормонів та ферментів, постачання корисних речовин до клітин, побудови м'язової тканини, розгладження зморщок. Додавши один-два фрукти до сніданку, ви дасте організмові глюкозу, тобто енергію, вкрай потрібну для активного й продуктивного дня.

Знижуйте по можливості кількість трансжирів у вашому раціоні. Готуйте на воді, в пароварці, запікайте, варіть, але тільки не використовуйте олій та вершкового масла для смаження продуктів. Канцерогени, що утворюються від нагрівання цих жирів, потрапляють у продукти й отруюють наш організм. Першими страждають шлунок, печінка й кишківник. До трансжирів також належать маргарин і всі продукти, що його містять.

Їжте не менш як півкілограма готових овочів та зелені щодня, й ваш організм віддячить вам енергією та здоров'ям. Обід і вечеря мають складатися мінімум із 250 г приготованих чи сирих овочів, зелені та, наприклад, білкового продукту — м'яса, риби, яєць, горіхів. Окрім того, що овочі багаті на поживні речовини, мікроелементи, вітаміни, а зелень — на фітонутрієнти й антиоксиданти, вони ще містять таку конче потрібну для процесів очищення клітковину.
Клітковина допомагає виводити з організму отрути, токсини, продукти розпаду, тим самим даючи організмові змогу очищатися й самовідновлюватися. Разом із тим клітковина служить поживою для корисних бактерій, мікроорганізмів, які, розмножуючись у нашому кишківнику, витіснюють патогенну флору.

І маленька порада. Якщо маєте труднощі з випорожненням, часті закрепи, додайте до свого раціону 1 столову ложку свіжозмеленого насіння льону, збільшивши при цьому загальне споживання овочів і кількість випитої води, й ви швидко позбудетеся цієї проблеми, якщо тільки це не проблема з кишковим середовищем, яку треба розв’язувати за допомогою пробіотиків.

Додайте до раціону рибу. Вона містить таку потрібну нашому організмові жирну кислоту Омега-3 — саме того ланцюжка, якого немає в оліях та овочах. Омега-3 не синтезується нашим організмом, і просто життєво важливо отримувати її з продуктів харчування, зокрема, з риби та морських водоростей.За даними ВООЗ, співвідношення Омега-3 до Омега-6 у нормі має становити 1:4. У сучасному світі це співвідношення сягає 1:23. Надмір Омега-6, що міститься в оліях, трансжирах, зумовлює запальні процеси організму та руйнування тканин. Омега-3 з риби знімає запалення, сприяє здоров'ю судин головного мозку, суглобів, шкіри, волосся та нігтів. Ось чому слід конче їсти рибу 3-4 рази на тиждень, якщо це нежирна риба (наприклад, хек чи окунь морський), або 2-3 рази на тиждень, якщо це жирна скумбрія.

Знижуйте споживання висококрохмалистих та цукровмісних продуктів: хліб, макарони, картопля, борошняні вироби, бобові, каші, солодощі, цукерки, торти, печиво, сухарі, бублики. Усі ці продукти різко підвищують цукор крові (рівень глюкози), що призводить до високого ризику виникнення діабету, проблем із масою тіла та  накопичення підшкірного жиру, який стискає ваші внутрішні органи й не дає їм нормально функціонувати.
Також високий цукор знижує ферментну функцію, тобто їжа перетравлюється вже не так якісно, що служить причиною зашлакованості організму й виникнення безлічі захворювань.

Корисні поради для осінньо-зимового періоду

За перших ознак наближення застуди, дряпання в горлі чи нежитю розведіть ¼ чайної ложки соди в 1 склянці теплої води й випивайте 1,5-2 літри такого розчину денно до зникнення симптомів, але не більше 5 днів. Сода з водою допоможуть організмові впоратися з вірусами й бактеріями, які процвітають у кислому середовищі й гинуть у лужному.

У період осіннього похолодання часто виникає підвищений апетит, бажання з'їсти чогось жирного, солодкого чи борошняного. Це відбувається тому, що температура довкілля падає, тіло охолоджується й наш мозок дає організмові сигнал накопичувати жирову масу як своєрідний запас енергії, на випадок, якщо температура тіла й далі знижуватиметься.
Тому восени ми можемо набирати масу тіла. Щоб цього уникнути, слід пити воду теплою, гріти їжу, віддавати перевагу супам-пюре, теплим готовим продуктам. Тепла їжа дає організмові сигнал, що все гаразд, теплообмін не порушується й немає потреби накопичувати жирову тканину для подальшого обігріву. І, звісно ж, слід одягатися тепліше, поки ваш організм налаштується на нові умови існування.

Їжте сезонні овочі. Гарбузи, броколі, цвітна капуста, морква — зовсім не дарма подарувала нам природа всю цю чудову городину. Помаранчевий колір в осінньому листі й овочах зігріває нас емоційно, зелена броколі та цвітна капуста служить прекрасним джерелом вітамінів С, А, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, бета-каротину й, звісно ж, такої потрібної нам клітковини. Вітаміни й бета-каротин підвищують імунітет і опірність організму вірусам та застудам.

Не терпіть голоду. Коли ви починаєте їсти, вже  дуже зголоднівши, ви зазвичай переїдаєте. Це загрожує важкістю в шлунку після їди, сонливістю, надмірним виділенням глюкози в кров, підвищенням рівня інсуліну та, як наслідок, — надмірною масою тіла та всілякими розладами в роботі травного тракту.
Крім того, коли організм перебуває в стані голоду, це для нього своєрідний стрес. Виділяється гормон стресу кортизол, і ви відчуваєте нервозність, дратівливість, можливо, апатію чи уповільнення активності. Хронічне підвищення рівня кортизолу може призвести до накопичення жирової маси, зниження імунітету, розвитку остеопорозу, серцево-судинних захворювань і навіть цукрового діабету.
Тому, якщо ви відчуваєте наближення голоду, ліпше трохи під’їжте білково-жировою їжею, наприклад, закваскою чи кефіром із будь-яким фруктом — яблуком чи бананом. Також можна з'їсти кілька горіхів із фруктами, м’якого сиру з ягодами без цукру або хлібець з адигейським сиром. 

Хто має вдома блендер, може приготувати корисну страву для під’їдання з гарбузів, кабачків, моркви, будь-якої зелені, ягід і банана чи яблука. Усі сирі продукти покласти в блендер, додати чайну ложку нерафінованої олії й склянку теплої води, подрібнити блендером. За хвилину у вас буде готовий корисний і поживний підобід або навіть сніданок, особливо, якщо ви вип'єте це вприкуску з будь-яким білковим продуктом — вареними яйцями, печеним м'ясом птиці чи сиром.

Якщо ви не справляєтеся самі або хочете  докладнішої індивідуальної схеми харчування — охоче допоможу вам розібратися й скласти ваш раціон у себе на консультаціях, які я проводжу в Академії цілісного світогляду.

Галина Бажан, сертифікований дієтолог, викладач Академії цілісного світогляду