ЯК ЗБЕРЕГТИ ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ ЧАСНИКУ

Наукові дослідження, які провели вчені з Аргентини і США, стверджують, що подрібнення часнику перед приготуванням допомагає знизити втрату його цілющих властивостей. У дослідженнях вивчали вплив теплової обробки на хімічні сполуки, які містяться в часнику і благотворно впливають на здоров’я людини. Учені виявили, що навіть кілька хвилин приготування зменшують рівні цих сполук. Найбільша втрата корисних речовин відбувалася під час приготування цілого зубчика часнику, а найменша — у разі приготування подрібненого овочу. Імовірно, це відбувається тому, що під час подрібнення часник виділяє фермент аліназ, який каталізує утворення аліцину. Потім аліцин розпадається й утворює різні корисні для здоров’я сіркоорганічні сполуки. Учені радять перед приготуванням дати товченому часнику постояти хвилин 10, щоб активізувалося утворення корисних для здоров’я сполук до того, як продукт піддасться тепловій обробці й аліназ інактивується.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.