ЯК ЗРОБИТИ ПОВНОЦІННИМ ЖИТТЯ ЗА МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ

Поділитися:
ЯК ЗРОБИТИ ПОВНОЦІННИМ ЖИТТЯ ЗА МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ

Однією з найбільш поширених проблем є метаболічний синдром, який характеризується порушенням обмінних процесів, проявляється найчастіше надмірною масою тіла, відкладанням надлишку жиру або накопиченням води в підшкірній клітковині (пастозність). А також порушенням обміну в кістках, зокрема, кальцію, фосфору, вимиванням кальцію, відкладанням його не там, де треба, тобто розвитком остеопорозу. Часто метаболічний синдром є передвісником розвитку багатьох хвороб, зокрема діабету 2-го ступеня, захворювань серця й судин тощо.

ОЗНАКИ, НА ЯКІ СЛІД ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Оскільки метаболічний синдром нога в ногу крокує з темпами зростання ожиріння, метаболічний синдром спостерігається у 25 - 30% населення країни й принаймні у половини тих, кому за 60.

Метаболічний синдром «заявляє» про себе проблемами зі здоров’ям, зокрема такими:

- збільшенням маси тіла та відкладенням надмірного жиру, особливо в ділянці живота,

- підвищенням кров’яного тиску (понад 135/85 мм рт. ст.),

- підвищенням рівня жирів (ліпідів) у крові (рівень тригліцеридів у крові натще від 150 мг/дл і вище),

- порушенням обміну цукру в організмі (показник рівня цукру в крові натще від 100 мг/дл),

- низькими показниками «хорошого» холестерину (холестерину високої щільності) в крові й зростанням показників «поганого» тощо.

Якщо є хоча б три з цих ознак, то досить імовірна наявність метаболічного синдрому і, відповідно, ризику розвитку діабету й хвороб серця і судин.

До інших очевидних симптомів метаболічного синдрому слід віднести підвищені апетит і відчуття спраги, легку стомлюваність, задишку.

 

ХТО ПОТРАПЛЯЄ В ЗОНУ РИЗИКУ

На виникнення метаболічного синдрому впливають генетична схильність, вік і те, що й скільки їмо, який спосіб життя ведемо, мало чи багато рухаємося тощо. Іншими словами, якщо в спадок дісталася властивість організму накопичувати жир у ділянці талії, то, аби не стати кандидатом на набуття метаболічного синдрому, треба докласти зусиль для її унеможливлення.

Люди, схильні до накопичення жиру в ділянці живота, мають генетично підвищений ризик розвитку метаболічного синдрому, адже жир у цій ділянці та метаболічний синдром безпосередньо пов’язані один з одним. Річ у тім, що жирові накопичення в цьому місці належать більшою мірою не до підшкірного типу жиру, а до так званого абдомінального (є й більш наукова назва - вісцеральний), що міститься у внутрішніх органах і є небезпечним з точки зору здоров’я.

Він здатний генерувати специфічну гормональну активність у цій ділянці, яка своєю чергою спричиняє біохімічні реакції, що призводять до порушення обміну речовин. При цьому знижується чутливість організму до інсуліну, збільшується вироблення «поганого» холестерину (холестерину низької щільності). Холестеринові бляшки скупчуються в артеріях і призводять до порушень кровообігу, підвищення кров’яного тиску та хвороб серця.

РОЗВИТКУ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ МОЖНА ЗАПОБІГТИ

Для цього потрібно змінити спосіб життя, надати перевагу здоровому харчуванню та регулярній фізичній активності.

У жодному разі не раджу повністю переходити на рослинну їжу, адже в тому вигляді, в якому ми її споживаємо, вона не забезпечує потрібними мікроелементами, вітамінами, амінокислотами. До раціону варто ввести джерела протеїну, які не містять великої кількості шкідливих жирів, наприклад, курячі та індичі грудки, морську рибу, нежирні кисломолочні продукти, білки яєць. Достатня кількість протеїну в раціоні потрібна як для тривалого відчуття ситості, так і для відновлення всіх тканин організму. Тому, перейшовши на рослинну дієту, можна ще більше набрати зайвих кілограмів через нестачу потрібних речовин, зокрема білка, який надходить в організм із м’ясом.

Людям з метаболічним синдромом, які відмовилися від м’яса, обов’язково мати в меню яйця, кисломолочні продукти, рибу, твердий сир, крупи. Щодо кисломолочного сиру, то його ліпше вживати після термічної обробки (запекти бабку, зробити сирники тощо).

Одним із завдань харчування є також зниження рівня «поганого» холестерину в крові, який безпосередньо пов’язаний із накопиченням жиру. Встановлено, що це є наслідком неправильної кулінарної обробки їжі, зокрема смаження на олії; а також різке обмеження вживання холестерину із продуктами харчування – наприклад, перехід винятково на рослинну олію. Тоді ваша печінка починає сама синтезувати «поганий» холестерин, оскільки ви просто не даєте їй «хороший»! А в нашому організмі холестерин є попередником синтезу статевих гормонів (естрогену, прогестерону) та гормонів знеболення, входить до складу мієлінових оболонок нервів. Отже, ви самі наражаєте свій організм на страждання.

Щодо солодощів, то різні тістечка, тортики варто вживати в конкретних випадках на свято, а не тримати їх удома постійно. Раджу просто не купувати їх. Якщо вже дуже хочеться солодкого, то краще з’їсти квадратик шоколаду, ложку варення або меду.

Крім того, в харчування варто ввести яблучний оцет: це джерело калію, йоду, багатьох мікроелементів, які незамінні в обмінних процесах. Розвести 1-2 ч. л. натурального яблучного оцту (не 9% спиртового) в склянці води, додати 1 ч. л. меду й пити вранці, ввечері. Якщо є гастритні зміни – склянку випити протягом дня. Але яблучний оцет вживають курсами по 14 днів, а потім зробити на тиждень перерву.

За метаболічного синдрому також використовують фітопрепарати, які підбирають індивідуально, враховуючи супутнє захворювання.

Щодо вживання рідини, то раджу пити воду невеличкими порціями (100-120 мл) в проміжках між прийомами їжі, тоді нирки швидше виводитимуть її з організму, запобігаючи набрякам. Об’єм води, яку потрібно випити за добу, в середньому становить 1,5-2 л взимку й до 3 л - влітку. Причому, на мою думку, ліпше споживати не лише чисту воду, а й у чаях, компотах, супах тощо. Бо, якщо додамо ще 2 л води до рідини, спожитої у стравах, то зросте об’єм крові, що циркулює, і в людей з метаболічним синдромом буде велике навантаження на серце.

Чай раджу вживати чорний (але не дрібний), а каву натуральну з медом, цукром – хто як любить, з додаванням кориці, кардамону тощо. Саме зараз, навесні, корисними будуть узвари із наших сухофруктів (сушених яблук, груш, слив), можна додати родзинки. Вони містять багато калію й гарно впливають на роботу серця. Щодо мінеральної води – її раджу вживати обережно, циклами, залежно від припису лікаря і лише в місцях, де є джерела, а не з пляшок. Можна воду оздоровлювати кремнієм чи фільтрувати зеленою глиною: 1 ч. л. глини розвести у 200 мл води, за 5-10 хв вона осяде на дно. Воду треба випити протягом дня. Але таку воду п’ють курсами.

ВИСНАЖЛИВІ ДІЄТИ ПРИШВИДШУЮТЬ НАКОПИЧЕННЯ ЖИРУ

Для зменшення маси тіла не варто застосовувати різні виснажливі дієти, які дають лиш короткочасний результат, а завершуються знову швидким поповнінням. Не рекомендую впадати в крайність, захопившись дієтами, націленими на швидке схуднення, а всього лише обмежувати потреби в харчуванні. Річ у тім, що під час дієти організм перебуває у своєрідному стані стресу, коли ці харчові обмеження закінчуються, людина виходить з дієти, стрес зникає й швидкими темпами відновлюється колишня маса тіла. Оскільки зазвичай дієта ґрунтується на обмеженні, людина практично сама себе позбавляє повноцінної білкової їжі.

А я рекомендую, навпаки, зранку поїсти корисний сніданок, який забезпечить людину калоріями протягом тривалого часу. Це може бути, наприклад, каша з пшеничних, перлових, вівсяних та інших крупів (150 г), а не з пластівців, які треба гарно пережовувати, можна з вареним яйцем (тоді каші 100 г). Нашому організму потрібно одне яйце на день. Можна приготувати макаронні вироби твердих сортів або рибу, запечену з овочами, тощо. Свіжі салати ліпше їсти в другій половині дня чи на обід. Якщо дуже хочеться бутерброда, то їдять його не раніш як через 2 години після сніданку чи обіду.

Крім того, раджу не лягати в ліжко з відчуттям голоду, а за 2 години до сну з’їсти тушковані овочі, чи салат, чи кисломолочні продукти, навіть плов, інакше організм опиниться в «голодному» стані. Важливою умовою зменшення маси тіла й утримання її на певному рівні є споживання страв часто й малими порціями, по 100-150 г, не частіш як кожні 2 години. Швидкою їжею (бутербродами та булочками) також не варто захоплюватися, бо тоді організм без нормальної їжі, як у «воєнний час», відкладатиме зайве у вигляді жирових запасів.

АКТИВНИЙ РУХ - ПРОТИВНИК ОЖИРІННЯ

Приділяйте фізичної активності від 30 до 60 хвилин в день 5-7 разів на тиждень. Для цього зовсім не конче бігати! Ходьба швидким кроком, плавання, катання на велосипеді також дають хороші результати. Більше рухайтеся протягом дня. Якщо робочий день ви проводите в офісі за столом, намагайтеся влаштовувати 5-10-хвилинні перерви для розминок.

Раціональне харчування в поєднанні з регулярною фізичною активністю – запорука бажаного успіху. Однак позбуватися накопичених внутрішніх жирів потрібно після консультації або під наглядом лікаря-ендокринолога чи дієтолога.

Олена МЕЛЬНИК,

лікар-іридодіагност,

дієтолог, фітотерапевт.