ЯК ЗРОБИТИ ЖИРНУ ЇЖУ ДІЄТИЧНОЮ

Поділитися:

Американські лікарі, схоже, знайшли спосіб зробити шкідливу їжу не такою вже шкідливою, принаймні для вашої фігури. Причому мова йде не про диво-таблетки або якісь екзотичні інгредієнти, а про звичайну приправу — карі: суміш спецій, найчастіше куркуми, коріандру, кардамону, червоного й чорного перцю, імбиру і багатьох інших. Яскраво вираженого смаку карі зазвичай не має, хоча все залежить від виробника. У різних країнах рецептура карі різна, але основний компонент один — куркума. Саме завдяки їй приправа і володіє такими чудовими властивостями, вважають медики. Активний елемент, що входить до складу спеції — куркумін, всмоктується організмом і згодом перешкоджає утворенню жирових тканин. Тобто, якщо додати його в жирну страву, про зайві кілограми можна не турбуватися. Свою теорію вчені перевірили спочатку на мишах. Вони нагодували тварин однаково жирною їжею, але до деяких порцій додали карі. Отож миші, які вживали їжу із приправою, набрали набагато менше маси тіла. Такий само результат дали експерименти на людських клітинах. Учені з’ясували, що куркумін перешкоджає утворенню нових кровоносних судин, без яких жирова тканина не може розростатися. Під час досліджень також з’ясувалося, що куркумін рятує не тільки від зайвого жиру, а й від холестерину. У мишей, які вживали карі, рівень холестерину в крові був набагато нижчим. Проте вчені не поспішають з висновками навіть після таких результатів. По-перше, для підтвердження даних їм все ще потрібно провести дослідження на людях. А по-друге, якщо їсти багато жирного, нічим хорошим це не закінчиться у будь-якому разі — навіть кілограми карі не врятують. Найефективніший спосіб не повнішати і бути здоровим — це тримати себе в руках. Проте здатність протистояти жировим відкладенням — не перша цілюща властивість карі. Каліфорнійський вчений Мілан Фіал стверджує, що приправа також бореться зі шкідливими протеїнами, які блокують нормальну роботу нервової системи. Таким чином, карі запобігає хворобі Альцгеймера.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.