ЯКІ СОЛІ ЗАШЛАКОВУЮТЬ ОРГАНІЗМ…

Поділитися:
ЯКІ СОЛІ ЗАШЛАКОВУЮТЬ  ОРГАНІЗМ…

Солі до організму надходять із рідиною та їжею. Основні причини їхнього накопичення  – неправильне харчування, спадкова схильність і захворювання сечовивідної системи.
Однак солі можуть бути різними. Щоб визначити, яка саме сіль зашлаковує ваш організм, треба ранкову сечу  відстояти протягом доби, ліпше в скляній банці. А  наступного ранку за відкладеннями на дні та стінках банки можна визначити, надмір яких саме солей міститься у вашому організмі.
Якщо сеча після відстоювання дає білий осад - це карбонати (лужні солі). Якщо в сечі слиз, який після випадання в осад перетворюється на «скляні» кристали у формі паличок - це фосфати чи трипельфосфати (вони більшого розміру). Солі сечової кислоти (урати) - червонуваті чи жовтуваті кристали,  на вигляд - як розтерта цегла. Оксалати дають темні чи чорні кристали.
Наявність в організмі різних лужних солей - карбонатів, фосфатів, трипельфосфатів – може зумовити остеохондроз. Починають боліти голова, спина й плечі, порушується мозковий кровообіг. Масажні процедури дають полегшення, але не виводять самі солі, а лише тимчасово переміщують їх в інше місце.
Солі сечової кислоти (урати) відкладаються в любителів м’ясних страв і тих, хто їсть багато кислих овочів і фруктів, що містять яблучну, лимонну та інші кислоти. Ці солі скупчуються в суглобах ніг, стопах, гомілках, внаслідок чого останні розпухають і болять. У цьому разі ставиться діагноз  «подагра».
Оксалатні солі відкладаються в м’язах, кістках і суглобах. Нерідко оксалатні солі утворюють надзвичайно тверді камені з гладкою поверхнею.
Так звані коралові камені найчастіше утворюються в нирках і складаються з уратів, з’єднаних за допомогою більш м’яких карбонатів і фосфатів.

Виведення лужних солей

Як правило, спочатку виводяться найбільш м’які солі - карбонати, фосфати, трипельфосфати. Потім настає черга уратів - солей сечової кислоти. І тільки потому із організму виходять оксалатні солі.
Лужні солі потрібно розчиняти лужними розчинниками. Можна попити чаї з коріння соняшнику  чи молодих пагонів груші.
Для приготування чаю з коренів соняшнику слід 50 г коренів залити 2 л окропу й настоювати в термосі чи заварювальному чайнику. Приймати такий засіб замість чаю протягом місяця-двох. Приблизно через 2 тижні почнуть виходити солі. Під час оздоровчого курсу не слід їсти солоного, кислого й гострого.
Чай з молодих пагонів груші. Дві-три молоді гілочки довжиною близько 10-15 см подрібнити, покласти в чайник чи каструлю, залити 2-3 л води й кип’ятити 10-15 хв, потім настояти 30-40 хв. Переціджений відвар можна підігріти й залити в термос, пити замість чаю.
Один зонтик з насінням дикої моркви подрібнити, залити склянкою окропу, настояти та приймати по 0,25 склянки чотири рази на день. Солі почнуть виводитися з організму вже через тиждень.
Слід знати, що під час лікування можливі підвищення тиску, біль голови та в ділянці серця. Це  сигналізує, що в організмі почався процес виведення лужних солей.

Виведення солей сечової кислоти

Уратні солі тверді та «колючі», з нерівною поверхнею. Вони починають виходити через кілька тижнів після початку лікування й досить відчутно при цьому травмують стінки сечового проходу, зумовлюючи подразнення.
Для позбавлення від солей сечової кислоти можна приготувати такий настій. Узяти 1 ст. л. споришу, по 2 ст. л. листя суниці та смородини, усі компоненти  подрібнити й залити 1 склянкою окропу. Настояти 30 хв. Приймати протягом дня по 0,25 склянки протягом місяця. Після тижневої перерви пройти ще один курс.
Листя брусниці (20 г) заварити склянкою окропу, настояти 30 хв і приймати по 1 ст. л. 3-4 рази на день.
Сік кропиви допомагає виводити сечову кислоту з організму: приймати по 1 ч. л. тричі на день.
Подрібнити  2 ст. л. листя берези й заварити в 400 мл окропу, кип’ятити протягом 10-15 хв, настояти 30 хв, перецідити. Приймати під час їди по 50 мл.

Виведення оксалатних солей

Оксалати відкладаються в усіх частинах організму, це, як було сказано вище, дуже тверді солі, з яких утворюються камені. Такі солі добре виводяться за допомогою настою молодих виноградних пагонів та вусів, які відростають навесні.
Одну чайну ложку подрібнених вусиків чи пагонів винограду залити 1 склянкою окропу й настоювати 30 хв. Приймати по 0,25 склянки протягом дня. Через місяць зробити перерву на півтора тижня й повторити курс.
До речі, щоденне вживання в їжу виноградного листя допоможе налагодити в організмі оксалатний обмін, таким чином, солі не відкладатимуться. З виноградного листя готують голубці, салати, їх можна додавати  в перші страви.
Також вивести оксалатні солі допоможе корінь петрушки. Для цього потрібно ретельно вимити й нарізати дрібними кружечками 2 грубих корені петрушки, в емальованій каструлі залити 1,5 склянки окропу. Прокип’ятити  на слабкому вогні 15 хв і настояти 30 хв. Потім сировину відтиснути й перецідити. Пити тричі на день за 30 хв до їди. Щоденно слід готувати нову порцію.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.