ЗА ГОСТРОГО ПАНКРЕАТИТУ ПЕРЕЙДІТЬ НА ПРОТЕРТІ КАШІ Й ВАРЕНІ ОВОЧІ

ЗА ГОСТРОГО ПАНКРЕАТИТУ ПЕРЕЙДІТЬ НА ПРОТЕРТІ КАШІ Й ВАРЕНІ ОВОЧІ

Яким має бути харчування хворих на панкреатит і чи справді ліпше класти олію чи масло на початку приготування перших страв? З повагою Юлія П. м. Фастів Київської обл.

Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт Борис СКАЧКО.

Панкреатит – це запалення підшлункової залози. Під час нападів панкреатиту спостерігається одноразове або повторне блювання, часто жовчю, здуття живота, закрепи, рідше – пронос. Нерідко підвищується температура тіла до 38-38,5 С. Основою лікування функціональних порушень підшлункової залози є належне харчування. Розвантажувальну дієту починають із голодування протягом 1-2 діб і вживання достатньої кількості лужної мінеральної води типу боржомі чи єсентуки №4. Другого дня можна пити несолодкий слабкий .чай із сухарями, перетерті, зварені на воді каші, слизисті супи без жиру. Третього дня можна з’їсти паровий білковий омлет. Далі вводять картопляне, бурякове, морквяне пюре, додаючи невелику кількість (10-15 г) олії чи масла за кілька хвилин до готовності, аби жири не втратили свої корисні властивості. Наприклад, за тривалої термічної обробки олія перетворюється на оліфу. За тиждень додають у раціон свіжий сир, парові котлети й рибу, з 16-17-ї доби – у невеликій кількості овочеві та фруктові соки. Через місяць можна їсти варені яловичину, курятину, молочні продукти. Усе вживають малими порціями. Із раціону потрібно вилучити або обмежити продукти, що мають жовчогінну та сокогінну дію, особливо натще. Це сирі овочі та фрукти, капуста, гострі приправи, м’ясні та рибні бульйони, консервовані продукти, какао, шоколад, морозиво. У разі гострого панкреатиту на верхню частину живота можна покласти пухир з льодом, обгорнутий рушником. Рекомендовано постільний режим. За хронічного панкреатиту застосовують помірне тепло, збуджувальні обгортування живота. Для поліпшення функцій центральної нервової системи й процесів травлення рекомендують лікувальну фізкультуру, зокрема ходьбу. З метою послаблення болю застосовують таку суміш: трава звіробою звичайного, м’яти перцевої, собачої кропиви серцевої (по 20 г) і листків рути запашної (10 г). Дві столових ложки суміші залити 400 мл води, витримати 10 хв на водяній бані в закритому посуді. Пити теплим по чверті-половині склянки за 30 хв до їди. За хронічного панкреатиту помічні такі засоби: 1) настій трави парила звичайного. 2 ст. л. сировини залити 400 мл окропу, настояти у глиняному горщику в теплому місці протягом 2 годин. Процідити. Приймати по чверті-половині склянки 4 рази на день до їди. 2) порошок із суміші коренів кульбаби лікарської, кореневищ аїру тростинового (по 50 г), трави кропиви дводомної, чебрецю звичайного, м’яти перцевої й шишок хмелю звичайного (по 25 г). 5 ст. л. порошку змішати з 200 г меду. Вживати по 1-2 ч. л. на день протягом місяця.