Цукровий діабет - це порушення обміну речовин, при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами цукру (глюкози) з крові. Унаслідок цього в людини хронічно підвищується рівень цукру в крові, натомість клітини залишаються «голодними». Підвищення цукру в крові негативно впливає на всі внутрішні органи й системи (серцево-судинну, травлення, нирки, очі тощо), спричинюючи ризик виникнення складних захворювань. Чому виникає цукровий діабет та як із ним боротися, про це ми попросили розповісти фахівців.
Різні хвороби, об’єднані спільною ознакою
Це порушення виникає внаслідок нестачі в організмі гормону інсуліну, який забезпечує обмінні процеси в ньому, зокрема, проникнення в клітини глюкози. Дефіцит інсуліну може бути різним, відповідно до цього розрізняють цукровий діабет першого та другого типу.
Перший тип діабету характеризується абсолютним дефіцитом інсуліну в організмі людини, як правило, захворювання проявляється в дитячому віці, при ньому цей гормон просто не виробляється чи його надто мало. Тоді все в організмі «ламається», й без медичної допомоги може швидко настати летальний кінець.
Діабет другого типу характеризується відносним дефіцитом інсуліну. Дефіциту може й не бути, організм може виробляти гормону навіть понад норму, але ефекту, дії — немає. Отож маємо порушення обміну речовин. Загалом, це два різних захворювання (діабети 1-го та 2-го типу), які об’єднує тільки ознака — дефіцит інсуліну. І виникають ці патології внаслідок абсолютно різних причин.
Цукровий діабет 1-го типу — інфекційно-алергійне захворювання. Тут важливу роль відіграє інфекція (вірусна інфекція, неспецифічні віруси, дитячі інфекції, ентеровіруси, віруси гепатиту) - всі віруси, які вражають бета-клітини нашої підшлункової залози, що виробляють інсулін.
Друга частина назви «інфекційно-алергійне» - алергія. Це коли наша імунна система починає сприймати свої клітини, як чужорідні. До інфекції це були наші бета-клітини й імунна система їх не чіпала, ставилася, як до своїх клітин. Після інфекції бета-клітини сприймаються як вороги, вірус-інфіковані, яких треба негайно видалити, тож імунна система знаходить бета-клітини та знищує їх. Утворюються нові бета-клітини, а імунна система їх знову нищить, унаслідок чого вичерпується кількість цих бета-клітин, знижується рівень інсуліну. Тепер його нікому виробляти, й організм гине внаслідок дефіциту цього гормона. Звісно, за цим усім стоїть генетична схильність, тобто людина вже народжується зі схильністю до діабету.
Дякувати Богові, що є замісна терапія цукрового діабету 1-го типу: в 1921 році було винайдено гормон, який треба просто вводити в організм.
Рафіновані вуглеводи виснажують інсулярний апарат
Цукровий діабет другого типу — захворювання, за якого в організмі бета-клітини виробляють інсуліну навіть більше, ніж потрібно. Це захворювання не дитячого віку, а старших людей, там «дебют» зазвичай відбувається після 40 років. З’являються перші симптоми того, що інсулін не має можливості реалізувати свій біологічний ефект, його клітини перестають сприймати наш організм, його багато, а ефекту від нього — мало. За цим, знову-таки, криється генетична схильність, але тут генетична схильність має великий шанс реалізуватися.
Виникнення цукрового діабету 2-го типу залежить від того, як харчувалася людина протягом багатьох років. Чинники ризику інсулінонезалежного цукрового діабету пов’язані з харчуванням і чітко визначені. Насамперед, - зловживання рафінованими вуглеводами. Це цукор, сахароза, глюкоза — те, що ми споживаємо у великій кількості в каві чи чаю, в кока-колі, пепсі-колі, в солодких водах. Вони швидко всмоктуються, а коли цукор всмоктується, це сигнал для бета-клітин виділяти інсулін.
Проблема виникає тому, що наш організм еволюційно не підготовлений до споживання простих рафінованих цукрів. Із ними просто не було можливості стикнутися: немає цукру в природі . Є фрукти, є овочі, є зерна, але цукру немає в природі. Тому наш організм не готовий до його споживання, він не знає, що з ним робити, й на введення великої концентрації цукру одразу реагують бета-клітини, виділяючи велику кількість інсуліну. Він має швиденько цей цукор розпихати по клітинах, бо якщо цукор підвищується в крові - це загроза для існування організму.
Бета-клітини мають негайно врегулювати рівень глюкози, тож одразу викидають масу інсуліну, наприклад, на перший же прийом якоїсь уранішньої кави. А потім це триває протягом усього дня: батончик, тістечко, тортик, знову ж таки, із солодким чаєм. І так триває щодня, протягом десятків років. Ми змушуємо наш бета-інсулярний апарат постійно виробляти велику кількість інсуліну.
Кожна молекула інсуліну збуджує певні рецептори на наших клітинах, і тоді глюкоза йде з крові в тканини, де вона використовується. Кожне збудження цих рецепторів — це виснаження цієї системи. Унаслідок цього чи цих рецепторів стає мало, чи вони стають нечутливими до інсуліну. Інсулін не має можливості активізувати такі рецептори.
Неправильність харчування полягає ще й у тому, що в процесі рафінації цукрів забирають із продуктів клітковину, целюлозу, харчові волокна . Якщо ті самі цукри були б у суміші з харчовими волокнами, це значно б уповільнило всмоктування цукру. Більше волокон — менше всмоктування. Повільніше воно всмоктується й не відбувається такого перенавантаження інсулярного й, особливо, рецепторного апарату наших клітин. Зловживання жирною їжею, тваринною їжею, тваринними білками та жирами також є чинником цього перенавантаження.
Віктор Досенко, завідувач відділу Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця, професор.
Правильна організація харчування – важливий крок до оздоровлення
Лікування за цукрового діабету слід починати насамперед із правильної організації свого харчування, за допомогою якого можна значно знизити дозування медичних препаратів. А в разі легкої форми навіть обходитися без них, нормалізувавши показник цукру в крові.
До раціону людини з діабетом мають входити продукти, які містять повільні вуглеводи, тобто ті, які всмоктуються в кров дуже повільно. Їх ще називають складними вуглеводами. При цьому повністю слід вилучити зі свого харчування продукти, які мають високий глікемічний індекс і підвищують рівень цукру в крові.
Сьогодні розроблено шкалу продуктів глікемічного індексу, згідно з якою лікар може рекомендувати ті чи ті продукти пацієнтові. Наприклад, у разі захворювання на цукровий діабет ІІ типу потрібно вживати продукти, які мають глікемічний індекс, нижчий за 50. З обережністю слід вживати ті, що мають глікемічний індекс до 65, а ті, що вище 70, бажано взагалі вилучити зі свого раціону. Дуже високий індекс глікемії в цукрі, білому борошні, очищеному рафінованому рисі, вівсянці, картоплі, моркві, буряках, у меду.
Узагалі, якщо говорити про хворих на цукровий діабет ІІ типу, яким солодкого не можна, але іноді хочеться, то в даному разі слід вибирати солодощі з найнижчим рівнем глікемії, тобто нижче 50. У таблиці з таким індексом можна знайти чорний шоколад, що рідко, але дозволяється; курагу, яку можна лише 2 штучки на день. До того ж, усі солодощі слід уживати тільки в першій половині дня, до 14-ї години: 2 штучки кураги чи 2 квадратики чорного шоколаду. Усі ж інші солодощі під суворою забороною.
Чому тільки до 14-ї? Тому що можливість організму утилізувати вуглеводи до вечора різко знижується. І навіть здоровій людині не рекомендовано їсти солодощі, фрукти, сухофрукти в другій половині дня, аби не переобтяжувати підшлункову залозу. У другій же половині дня та ввечері слід уживати овочі, зелень, легкий білок; із крупів можна гречку, темний неочищений рис (його ще називають коричневим, диким), перловку, пшоно.
Із переліку фруктів хворим на цукровий діабет ІІ типу потрібно обов’язково вилучити банани, виноград, персики, нектарин, дуже солодкі сорти яблук. Уживати ж інші, дозволені, фрукти слід лише в першій половині дня, оптимально – це має бути другий сніданок, добова кількість - не більш як 200-250 г.
А ось що можна їсти й навіть рекомендується – то це ягоди. Усі ягоди, зокрема, ті, які мають темне забарвлення, мають низький глікемічний індекс. Особливо слід звернути увагу на чорниці, вони мають здатність знижувати рівень цукру в крові, поліпшують роботу підшлункової залози, виводять надмірний холестерин.
Із жирів найліпше підходить оливкова олія
Також потрібно звернути увагу людей із цукровим діабетом ІІ типу на якість і кількість жирів у раціоні. Слід обмежити насичені жири, які містяться в тваринних продуктах. Сюди входять жирні молочні продукти (вершки, сметана, масло), жирне м’ясо. Вилучити всі м’ясні перероблені продукти: ковбаси, сосиски, балики тощо. М’ясо не рекомендується смажити, оскільки в ньому під час такого приготування збільшується кількість жирів.
Також під забороною мають бути транс-ізомери жирних кислот, чи гідрожири: маргарин, майонез, плавлений жир, багато молочних десертів, зокрема морозиво (сьогодні воно дуже часто не молочного, а рослинного походження).
Жири, які рекомендується вживати за цукрового діабету ІІ типу, - це оливкова, кунжутна, гарбузова олії, олія розторопші; риба, особливо жирних сортів, у якій є такий потрібний для організму риб’ячий жир.
Для людей, у яких підвищений цукор у крові, білок дуже важливий, оскільки сприяє зниженню швидкості всмоктування вуглеводів і зменшенню їх кількості в крові. Але білок має бути правильним, тобто легким, який відносно швидко засвоюється. Якщо взяти, наприклад, шматок червоного м’яса, час його засвоєння й розщеплення доходить іноді до 12-13 годин. Процес розщеплення білка курячого яйця та риби займає від 3 до 4 годин, практично в 3-4 рази менше, ніж у м’яса. Отже, акцент у харчуванні слід робити на легких білках: яйцях, рибі, морепродуктах; а також сочевиці, квасолі, горіхах – джерелах рослинного білка.
Із тваринних продуктів слід ще відзначити нежирні молочні продукти, зокрема м’який сир (не знежирений, а саме слабкої жирності 4-5%); кисломолочні напої: кефір, кисляк. Ці білкові продукти рекомендують уживати ввечері. Крім того, їх потрібно обов’язково доповнити некрохмалистими овочами, зокрема зеленими листковими овочами (всі види капусти); кабачки, помідори, патисони, баклажани, огірки, болгарський перець, зелень. У всіх цих продуктів глікемічний індекс не перевищує 20. Отже, ці овочі мають бути основою раціону хворих на цукровий діабет.
Проте якщо протягом дня їх можна вживати в сирому вигляді, то ввечері – ліпше в тушкованому, заправивши лляною, маслиновою чи кунжутною олією. наприклад, омлет, приготований на парі з овочами, чи риба, запечена в духовці теж з овочами.
Треба також зазначити, що для хворого на цукровий діабет ІІ типу дуже важливо дотримуватися правильного режиму харчування: 5-6-разове вживання їжі.
Наталя САМІЙЛЕНКО, лікар дієтолог-ендокринолог.
Продукти та їх глікемічний індекс
Зелень (петрушка, кріп, салат, щавель) – від 0 до 15.
Баклажани, броколі, гриби, зелений перець, часник, салат-латук – 10.
Капуста білоголовкова, брюссельська, кольрабі, броколі, цвітна відварена, кабачки бланшовані, цибуля зелена (пір’я), цибуля ріпчаста, перець солодкий, редиска, ріпа, волоські горіхи, шпинат, спаржа, гарбузи, огірки ґрунтові, соєвий хліб, соєві боби, насіння гарбузів – 15.
Різноманітні горіхи – від 15 до 30.
Фруктоза, помідори, лимони, журавлина – 20.
Молоко знежирене, кефір знежирений, вишні, сливи сині чи червоні, черешні, грейпфрути, шоколад гіркий, гранат – 25.
Чорниці – 28.
Порічки, чорна смородина, малина, квасоля стручкова, молоко, вершки 10%, сушені яблука, сушені абрикоси - 30.
Груші – 33.
Яблука – від 30 до 35.
Сушені боби, сочевиця, дикий (коричневий) рис – від 30 до 40.
Апельсини, полуниці, суниці, аґрус; соки: виноградний, вишневий, персиковий, яблучний, сливовий тощо; гречка, вівсяні крупи – 40.
Дині, хурма, томатний соус – 45.
Траволікування допомагає нормалізувати рівень цукру в крові
Хороший ефект під час лікування цукрового діабету дають лікарські рослини та збори з них. По суті, фітотерапія початкових форм цієї недуги разом із дієтою є основною. А ось для лікування цукрового діабету середньої тяжкості та тяжкого — лікарські рослини застосовують як допоміжні засоби з розрахунком на можливе зниження дози медикаментів. Найбільшу здатність знижувати рівень цукру в крові мають брусниці, галега, суниці лісові, золототисячник, лавр благородний, лопух, горіхи волоські, бруньки бузку, софора, чорниці, шовковиці, шипшина.
Досить популярним вважається рослинний збір: трава галеги, листя кропиви, стулки стручків квасолі та корінь кульбаби (взяти порівну). Усе подрібнити на порошок і 8 г залити 350 мл окропу, кип’ятити 10 хв. Настояти в теплі 1,5 години й процідити. А потім приймати теплим по третині склянки 4 рази на день за 10 хв до їди.
А один із найефективніших засобів лікування цукрового діабету в народній медицині — чай зі стулок стручків бобових. Сушені стулки квасолі подрібнити, 2 ст. л. сировини залити в термосі 0,5 л окропу. Випити першу половину вранці за 30 хв до сніданку, а другу - за 30 хв до вечері.
Корисний діабетикам і такий рецепт ранкового коктейлю: 1 ст. л. гречаних крупів перемолоти в кавомолці, всипати отриманий порошок у склянку кефіру, ретельно перемішати й усе випити. Рекомендують також обчистити дрібну цибулинку (сіянку) й проковтнути після сніданку.
До речі, не варто нехтувати фізичним навантаженням. Послаблюють перебіг хвороби й додають сили нескладні щоденні фізичні вправи, плавання в басейні та прогулянки на свіжому повітрі. Річ у тім, що вуглеводи у вигляді глікогену відкладаються в печінці та м’язах. А приблизно за 30 хв фізичного навантаження цей накопичений глікоген виводиться з організму. Останній намагається відразу поповнити ці запаси з тих вуглеводів, які до нього надійшли з їжею. Тобто звільняється місце для зайвих вуглеводів, які й відкладаються у вигляді глікогену в м’язах, а не підвищують цукор у крові.
Тож зрозуміло, чому фізичні навантаження дуже важливі для хворих на цукровий діабет. До того ж за регулярних занять підвищується швидкість згоряння калорій в організмі, зменшується рівень холестерину в крові, а отже, ризик серцевих захворювань; знижується артеріальний тиск.
Любов Салій, фітотерапевт. Центр «Дивосил», м. Суми.