ЗА‭ ‬ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ‭ ‬НЕ ЗАБУДЬТЕ ПРО ДІЄТУ,‭ ‬ТРАВ’ЯНІ КОКТЕЙЛІ ТА ФІЗИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ‭

За‭ ‬цукрового діабету‭ ‬не забудьте про дієту,‭ ‬трав’яні коктейлі та фізичні навантаження‭
Цукровий діабет‭ ‬-‭ ‬це порушення обміну речовин,‭ ‬при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами‭ ‬цукру‭ (‬глюкози‭) ‬з крові.‭ ‬Унаслідок цього‭ ‬в людини хронічно підвищується‭ ‬рівень‭ ‬цукру‭ ‬в крові,‭ ‬натомість клітини залишаються‭ «‬голодними‭»‬.‭ ‬Підвищення цукру в крові негативно впливає на всі внутрішні органи й системи‭ (‬серцево-судинну,‭ ‬травлення,‭ ‬нирки,‭ ‬очі‭ ‬тощо‭)‬,‭ ‬спричинюючи ризик виникнення складних захворювань.‭ Чому виникає цукровий діабет та як‭ ‬із ним боротися,‭ ‬про це ми попросили розповісти фахівців.
 

Різні хвороби,‭ ‬об’єднані спільною ознакою

 
Це порушення виникає внаслідок нестачі в організмі гормону інсуліну,‭ ‬який‭ ‬забезпечує‭ ‬обмінні‭ ‬процеси в ньому,‭ ‬зокрема,‭ ‬проникнення в клітини глюкози.‭ ‬Дефіцит інсуліну‭ ‬може бути різним,‭ ‬відповідно до цього розрізняють цукровий діабет першого та‭ ‬другого типу.‭
‬Перший тип діабету характеризується‭ ‬абсолютним дефіцитом інсуліну в організмі людини,‭ ‬як правило,‭ ‬захворювання‭ ‬проявляється в дитячому віці,‭ ‬при ньому цей гормон просто не виробляється‭ ‬чи його надто мало.‭ ‬Тоді‭ ‬все в організмі‭ «‬ламається‭»‬,‭ ‬й‭ ‬без медичної допомоги‭ ‬може‭ ‬швидко‭ ‬настати‭ ‬летальний кінець.
 
Діабет‭ ‬другого типу‭ ‬характеризується‭ ‬відносним дефіцитом інсуліну.‭ ‬Дефіциту може‭ ‬й не бути,‭ ‬організм може виробляти гормону навіть понад норму,‭ ‬але ефекту,‭ ‬дії‭ — ‬немає.‭ ‬Отож маємо порушення обміну речовин.‭ ‬Загалом,‭ ‬це два різних захворювання‭ (‬діабети‭ ‬1-го‭ ‬та‭ ‬2-го типу‭)‬,‭ ‬які об’єднує тільки ознака‭ — ‬дефіцит інсуліну.‭ ‬І виникають ці патології внаслідок абсолютно різних причин.‭
‬ Цукровий діабет‭ ‬1-го типу‭ —‬ інфекційно-алергійне захворювання.‭ ‬Тут важливу роль відіграє інфекція‭ (‬вірусна інфекція,‭ ‬неспецифічні віруси,‭ ‬дитячі інфекції,‭ ‬ентеровіруси,‭ ‬віруси гепатиту‭) ‬-‭ ‬всі віруси,‭ ‬які‭ ‬вражають бета-клітини нашої підшлункової залози,‭ ‬що виробляють інсулін.‭ 
 
 Друга частина назви‭ «‬інфекційно-алергійне‭»‬ -‭ ‬алергія.‭ ‬Це коли наша імунна система починає сприймати‭ ‬свої‭ ‬клітини,‭ ‬як чужорідні.‭ ‬До інфекції це були наші бета-клітини й‭ ‬імунна система їх не чіпала,‭ ‬ставилася,‭ ‬як до своїх клітин.‭ ‬Після інфекції бета-клітини сприймаються як вороги,‭ ‬вірус-інфіковані,‭ ‬яких треба негайно видалити,‭ ‬тож імунна система‭ ‬знаходить бета-клітини‭ ‬та‭ ‬знищує їх.‭ ‬Утворюються нові бета-клітини,‭ ‬а‭ ‬імунна система‭ ‬їх знову нищить,‭ ‬унаслідок чого‭ ‬вичерпується‭ ‬кількість цих бета-клітин,‭ ‬знижується рівень інсуліну.‭ ‬Тепер його нікому виробляти,‭ ‬й‭ ‬організм гине внаслідок дефіциту цього гормона.‭ ‬Звісно,‭ ‬за цим‭ ‬усім‭ ‬стоїть‭ ‬генетична схильність,‭ ‬тобто‭ ‬людина‭ ‬вже народжується‭ ‬зі схильністю до діабету.‭ 
 
Дякувати Богові,‭ ‬що‭ ‬є замісна терапія цукрового діабету‭ ‬1-го‭ ‬типу:‭ ‬в‭ ‬1921‭ ‬році було‭ ‬винайдено гормон,‭ ‬який треба просто вводити в організм.‭ 
 

Рафіновані вуглеводи виснажують‭ ‬інсулярний апарат‭ 

 
Цукровий діабет‭ ‬другого типу‭ —‬ захворювання,‭ ‬за якого в організмі‭ ‬бета-клітини виробляють інсуліну навіть більше,‭ ‬ніж потрібно.‭ ‬Це захворювання не дитячого віку,‭ ‬а‭ ‬старших людей,‭ ‬там‭ ‬«дебют‭»‬ зазвичай‭ ‬відбувається після‭ ‬40‭ ‬років.‭ ‬З’являються‭ ‬перші симптоми того,‭ ‬що інсулін не має можливості реалізувати свій біологічний ефект,‭ ‬його клітини перестають сприймати наш організм,‭ ‬його багато,‭ ‬а ефекту від нього‭ — ‬мало.‭ ‬За цим,‭ ‬знову-таки,‭ ‬криється генетична схильність,‭ ‬але тут генетична схильність має великий шанс реалізуватися.‭ 
 
Виникнення цукрового діабету‭ ‬2-го‭ ‬типу залежить від‭ ‬того,‭ ‬як харчувалася людина протягом‭ ‬багатьох років.‭ ‬Чинники ризику інсулінонезалежного цукрового діабету пов’язані з харчуванням і‭ ‬чітко визначені.‭ ‬Насамперед,‭ ‬-‭ ‬зловживання‭ ‬рафінованими вуглеводами.‭ ‬Це цукор,‭ ‬сахароза,‭ ‬глюкоза‭ — ‬те,‭ ‬що ми споживаємо у великій кількості в каві чи чаю,‭ ‬в кока-колі,‭ ‬пепсі-колі,‭ ‬в‭ ‬солодких‭ ‬водах.‭ ‬Вони‭ ‬швидко всмоктуються,‭ ‬а коли цукор всмоктується,‭ ‬це сигнал для бета-клітин виділяти інсулін.‭ 
 
Проблема виникає тому,‭ ‬що‭ ‬наш організм еволюційно не підготовлений‭ ‬до‭ ‬споживання простих рафінованих цукрів.‭ ‬Із ними‭ ‬просто не було можливості‭ ‬стикнутися:‭ ‬немає цукру в природі‭ ‬.‭ ‬Є фрукти,‭ ‬є овочі,‭ ‬є зерна,‭ ‬але цукру немає в природі.‭ ‬Тому наш організм не готовий до його споживання,‭ ‬він не знає,‭ ‬що з ним робити,‭ ‬й‭ ‬на введення великої концентрації‭ ‬цукру одразу реагують бета-клітини,‭ ‬виділяючи велику кількість інсуліну.‭ ‬Він має‭ ‬швиденько цей цукор розпихати по клітинах,‭ ‬бо якщо цукор підвищується в крові‭ ‬-‭ ‬це загроза для існування організму.‭
‬Бета-клітини‭ ‬мають негайно врегулювати рівень глюкози,‭ ‬тож‭ ‬одразу викидають масу інсуліну,‭ ‬наприклад,‭ ‬на перший же прийом якоїсь‭ ‬уранішньої кави.‭ ‬А потім це‭ ‬триває протягом усього дня:‭ ‬батончик,‭ ‬тістечко,‭ ‬тортик,‭ ‬знову ж таки,‭ ‬із солодким чаєм.‭ ‬І так‭ ‬триває‭ ‬щодня,‭ ‬протягом десятків років.‭ ‬Ми‭ ‬змушуємо наш бета-інсулярний апарат постійно виробляти велику кількість інсуліну.‭ 
 
 Кожна молекула інсуліну збуджує певні рецептори на наших клітинах,‭ ‬і‭ ‬тоді глюкоза‭ ‬йде з крові в тканини,‭ ‬де вона використовується.‭ ‬Кожне збудження цих рецепторів‭ — ‬це виснаження цієї системи.‭ ‬Унаслідок цього чи цих рецепторів стає мало,‭ ‬чи‭ ‬вони стають нечутливими до інсуліну.‭ ‬Інсулін не‭ ‬має можливості активізувати такі рецептори.‭ 
 
 Неправильність харчування‭ ‬полягає‭ ‬ще й у тому,‭ ‬що‭ ‬в процесі рафінації‭ ‬цукрів‭ ‬забирають‭ ‬із продуктів клітковину,‭ ‬целюлозу,‭ ‬харчові волокна‭ ‬.‭ ‬Якщо ті самі цукри були б у суміші з харчовими волокнами,‭ ‬це значно б уповільнило всмоктування цукру.‭ ‬Більше волокон‭ — ‬менше всмоктування.‭ ‬Повільніше воно всмоктується‭ ‬й‭ ‬не відбувається‭ ‬такого перенавантаження інсулярного‭ ‬й,‭ ‬особливо,‭ ‬рецепторного апарату наших клітин.‭ ‬Зловживання жирною їжею,‭ ‬тваринною їжею,‭ ‬тваринними білками‭ ‬та жирами також є‭ ‬чинником цього перенавантаження.‭ 
 
Віктор‭ ‬Досенко,‭ завідувач відділу‭ ‬Інституту фізіології ім.‭ ‬О.О.‭ ‬Богомольця,‭ ‬професор.‭ 
 

Правильна організація харчування‭ – ‬важливий‭ ‬крок до‭ ‬оздоровлення

Лікування за цукрового діабету слід починати насамперед‭ ‬із правильної організації свого харчування,‭ ‬за допомогою якого можна значно знизити дозування медичних препаратів.‭ ‬А в разі легкої форми навіть обходитися без них,‭ ‬нормалізувавши показник цукру в крові.‭
‬До раціону людини з діабетом мають входити продукти,‭ ‬які містять повільні вуглеводи,‭ ‬тобто ті,‭ ‬які всмоктуються в кров дуже повільно.‭ ‬Їх ще називають складними вуглеводами.‭ ‬При цьому повністю слід вилучити зі свого харчування продукти,‭ ‬які мають високий глікемічний індекс і підвищують рівень цукру в крові.‭
‬Сьогодні розроблено шкалу продуктів глікемічного індексу,‭ ‬згідно з якою лікар може рекомендувати ті чи ті продукти пацієнтові.‭ ‬Наприклад,‭ ‬у разі захворювання на цукровий діабет ІІ типу потрібно вживати продукти,‭ ‬які мають глікемічний індекс,‭ ‬нижчий за‭ ‬50.‭ ‬З обережністю слід вживати ті,‭ ‬що мають глікемічний індекс до‭ ‬65,‭ ‬а ті,‭ ‬що вище‭ ‬70,‭ ‬бажано взагалі вилучити зі свого раціону.‭ ‬Дуже високий індекс глікемії в цукрі,‭ ‬білому борошні,‭ ‬очищеному рафінованому рисі,‭ ‬вівсянці,‭ ‬картоплі,‭ ‬моркві,‭ ‬буряках,‭ ‬у‭ ‬меду.‭
‬Узагалі,‭ ‬якщо говорити про хворих на цукровий діабет ІІ типу,‭ ‬яким солодкого не можна,‭ ‬але іноді хочеться,‭ ‬то в даному разі слід вибирати солодощі з найнижчим рівнем глікемії,‭ ‬тобто нижче‭ ‬50.‭ ‬У таблиці з таким індексом можна знайти чорний шоколад,‭ ‬що рідко,‭ ‬але дозволяється‭; ‬курагу,‭ ‬яку можна лише‭ ‬2‭ ‬штучки на день.‭ ‬До того ж,‭ ‬усі солодощі слід уживати тільки в першій половині дня,‭ ‬до‭ ‬14-ї години:‭ ‬2‭ ‬штучки кураги чи‭ ‬2‭ ‬квадратики чорного шоколаду.‭ ‬Усі ж інші солодощі під суворою забороною.‭ 
 
Чому тільки до‭ ‬14-ї‭? ‬Тому що можливість організму утилізувати вуглеводи до вечора різко знижується.‭ ‬І навіть здоровій людині не рекомендовано їсти солодощі,‭ ‬фрукти,‭ ‬сухофрукти в другій половині дня,‭ ‬аби не переобтяжувати підшлункову залозу.‭ ‬У другій же половині дня та ввечері слід уживати овочі,‭ ‬зелень,‭ ‬легкий білок‭; ‬із крупів можна гречку,‭ ‬темний неочищений рис‭ (‬його ще називають коричневим,‭ ‬диким‭)‬,‭ ‬перловку,‭ ‬пшоно.‭
‬Із переліку фруктів хворим на цукровий діабет ІІ типу потрібно обов’язково вилучити банани,‭ ‬виноград,‭ ‬персики,‭ ‬нектарин,‭ ‬дуже солодкі сорти яблук.‭ ‬Уживати ж інші,‭ ‬дозволені,‭ ‬фрукти слід лише в першій половині дня,‭ ‬оптимально‭ – ‬це має бути другий сніданок,‭ ‬добова‭ ‬кількість‭ ‬-‭ ‬не більш‭ ‬як‭ ‬200-250‭ ‬г.‭
‬А ось що можна їсти й навіть рекомендується‭ – ‬то це‭ ‬ягоди.‭ ‬Усі ягоди,‭ ‬зокрема,‭ ‬ті,‭ ‬які мають темне забарвлення,‭ ‬мають низький глікемічний індекс.‭ ‬Особливо слід звернути увагу‭ ‬на чорниці,‭ ‬вони мають здатність знижувати рівень цукру в крові,‭ ‬поліпшують роботу підшлункової залози,‭ ‬виводять надмірний холестерин.
 

Із жирів найліпше підходить оливкова олія

 
Також‭ ‬потрібно‭ ‬звернути увагу‭ ‬людей‭ ‬із цукровим діабетом ІІ типу на якість і кількість жирів у‭ ‬раціоні.‭ ‬Слід обмежити насичені жири,‭ ‬які містяться в тваринних продуктах.‭ ‬Сюди входять жирні молочні продукти‭ (‬вершки,‭ ‬сметана,‭ ‬масло‭)‬,‭ ‬жирне м’ясо.‭ ‬Вилучити всі м’ясні перероблені продукти:‭ ‬ковбаси,‭ ‬сосиски,‭ ‬балики тощо.‭ ‬М’ясо не рекомендується смажити,‭ ‬оскільки в ньому під час такого приготування збільшується кількість жирів.‭
‬Також під забороною мають бути транс-ізомери жирних кислот,‭ ‬чи гідрожири:‭ ‬маргарин,‭ ‬майонез,‭ ‬плавлений жир,‭ ‬багато молочних десертів,‭ ‬зокрема морозиво‭ (‬сьогодні воно дуже часто не молочного,‭ ‬а рослинного походження‭)‬.‭
‬ Жири,‭ ‬які рекомендується вживати за цукрового діабету ІІ типу,‭ ‬-‭ ‬це‭ ‬оливкова,‭ ‬кунжутна,‭ ‬гарбузова олії,‭ ‬олія розторопші‭; ‬риба,‭ ‬особливо жирних сортів,‭ ‬у якій є такий потрібний для організму риб’ячий жир.
 
Для людей,‭ ‬у яких підвищений цукор у крові,‭ ‬білок дуже важливий,‭ ‬оскільки сприяє зниженню швидкості всмоктування вуглеводів і зменшенню їх кількості в крові.‭ ‬Але білок має бути правильним,‭ ‬тобто легким,‭ ‬який відносно швидко засвоюється.‭ ‬Якщо взяти,‭ ‬наприклад,‭ ‬шматок червоного м’яса,‭ ‬час його засвоєння й розщеплення доходить іноді до‭ ‬12-13‭ ‬годин.‭ ‬Процес розщеплення білка курячого яйця та риби займає від‭ ‬3‭ ‬до‭ ‬4‭ ‬годин,‭ ‬практично в‭ ‬3-4‭ ‬рази менше,‭ ‬ніж у м’яса.‭ ‬Отже,‭ ‬акцент у харчуванні слід робити на легких білках:‭ ‬яйцях,‭ ‬рибі,‭ ‬морепродуктах‭; ‬а також сочевиці,‭ ‬квасолі,‭ ‬горіхах‭ ‬– джерелах‭ ‬рослинного білка.‭
‬Із тваринних продуктів слід ще відзначити нежирні молочні продукти,‭ ‬зокрема м’який сир‭ (‬не знежирений,‭ ‬а саме слабкої жирності‭ ‬4-5%‭); ‬кисломолочні напої:‭ ‬кефір,‭ ‬кисляк.‭ ‬Ці білкові продукти‭ ‬рекомендують‭ ‬уживати‭ ‬ввечері.‭ ‬Крім того,‭ ‬їх потрібно обов’язково доповнити некрохмалистими овочами,‭ ‬зокрема зеленими листковими овочами‭ (‬всі види капусти‭); ‬кабачки,‭ ‬помідори,‭ ‬патисони,‭ ‬баклажани,‭ ‬огірки,‭ ‬болгарський перець,‭ ‬зелень.‭ ‬У всіх цих продуктів глікемічний індекс не перевищує‭ ‬20.‭ ‬Отже,‭ ‬ці овочі мають бути основою раціону хворих на цукровий діабет.‭ 
 
Проте якщо протягом дня їх можна вживати в сирому вигляді,‭ ‬то ввечері‭ – ‬ліпше в тушкованому,‭ ‬заправивши лляною,‭ ‬маслиновою чи кунжутною олією.‭ ‬наприклад,‭ ‬омлет,‭ ‬приготований на парі з овочами,‭ ‬чи риба,‭ ‬запечена в духовці теж з овочами.‭
‬Треба також зазначити,‭ ‬що для хворого на цукровий діабет ІІ типу дуже важливо дотримуватися правильного режиму харчування:‭ ‬5-6-разове вживання їжі.‭ 
 
Наталя САМІЙЛЕНКО,‭ лікар дієтолог-ендокринолог.‭ 
 

Продукти та їх глікемічний індекс

Зелень‭ (‬петрушка,‭ ‬кріп,‭ ‬салат,‭ ‬щавель‭) – ‬від‭ ‬0‭ ‬до‭ ‬15.‭
‬Баклажани,‭ ‬броколі,‭ ‬гриби,‭ ‬зелений перець,‭ ‬часник,‭ ‬салат-латук‭ – ‬10.‭
‬Капуста білоголовкова,‭ ‬брюссельська,‭ ‬кольрабі,‭ ‬броколі,‭ ‬цвітна відварена,‭ ‬кабачки бланшовані,‭ ‬цибуля зелена‭ (‬пір’я‭)‬,‭ ‬цибуля ріпчаста,‭ ‬перець солодкий,‭ ‬редиска,‭ ‬ріпа,‭ ‬волоські горіхи,‭ ‬шпинат,‭ ‬спаржа,‭ ‬гарбузи,‭ ‬огірки ґрунтові,‭ ‬соєвий хліб,‭ ‬соєві боби,‭ ‬насіння гарбузів‭ – ‬15.‭
‬Різноманітні горіхи‭ – ‬від‭ ‬15‭ ‬до‭ ‬30.‭
‬Фруктоза,‭ ‬помідори,‭ ‬лимони,‭ ‬журавлина‭ – ‬20.‭
‬Молоко знежирене, кефір знежирений,‭ ‬вишні,‭ ‬сливи сині чи червоні,‭ ‬черешні,‭ ‬грейпфрути,‭ ‬шоколад гіркий,‭ ‬гранат‭ – ‬25.‭
‬Чорниці‭ – ‬28.‭
‬Порічки,‭ ‬чорна смородина,‭ ‬малина,‭ ‬квасоля стручкова,‭ ‬молоко,‭ ‬вершки‭ ‬10%,‭ ‬сушені яблука,‭ ‬сушені абрикоси‭ ‬-‭ ‬30. ‭
‬Груші‭ – ‬33.‭
‬Яблука‭ – ‬від‭ ‬30‭ ‬до‭ ‬35.‭
‬Сушені боби,‭ ‬сочевиця,‭ ‬дикий‭ ‬(коричневий‭)‬ рис‭ – ‬від‭ ‬30‭ ‬до‭ ‬40.‭
‬Апельсини,‭ ‬полуниці,‭ ‬суниці,‭ ‬аґрус‭; ‬соки:‭ ‬виноградний,‭ ‬вишневий,‭ ‬персиковий,‭ ‬яблучний,‭ ‬сливовий тощо‭; ‬гречка,‭ ‬вівсяні крупи‭ – ‬40.‭
‬Дині,‭ ‬хурма,‭ ‬томатний соус‭ – ‬45.‭
 

Траволікування допомагає нормалізувати рівень цукру в крові

 
‭ ‬Хороший ефект під час лікування цукрового діабету дають лікарські рослини та збори з них.‭ ‬По суті,‭ ‬фітотерапія початкових форм цієї недуги разом із дієтою є основною.‭ ‬А ось для лікування цукрового діабету середньої тяжкості та тяжкого‭ — ‬лікарські рослини застосовують як допоміжні засоби з розрахунком на можливе зниження дози медикаментів.‭ ‬Найбільшу здатність знижувати рівень цукру в крові‭ ‬мають‭ ‬брусниці,‭ ‬галега,‭ ‬суниці лісові,‭ ‬золототисячник,‭ ‬лавр благородний,‭ ‬лопух,‭ ‬горіхи волоські,‭ ‬бруньки бузку,‭ ‬софора,‭ ‬чорниці,‭ ‬шовковиці,‭ ‬шипшина.‭
‬Досить популярним вважається‭ ‬рослинний‭ ‬збір:‭ ‬трава галеги,‭ ‬листя кропиви,‭ ‬стулки стручків квасолі‭ ‬та‭ ‬корінь кульбаби‭ (‬взяти‭ ‬порівну‭)‬.‭ ‬Усе подрібнити на порошок і‭ ‬8‭ ‬г‭ ‬залити‭ ‬350‭ ‬мл окропу,‭ ‬кип’ятити‭ ‬10‭ ‬хв.‭ ‬Настояти в теплі‭ ‬1,5‭ ‬години‭ ‬й процідити.‭ ‬А потім приймати‭ ‬теплим‭ ‬по третині склянки‭ ‬4‭ ‬рази на день за‭ ‬10‭ ‬хв до їди.‭
‬А один‭ ‬із‭ ‬найефективніших засобів лікування цукрового діабету в народній медицині‭ — ‬чай‭ ‬​​зі стулок‭ ‬стручків бобових.‭ ‬Сушені стулки квасолі подрібнити,‭ ‬2‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬сировини залити в термосі‭ ‬0,5‭ ‬л окропу.‭ ‬Випити першу половину вранці за‭ ‬30‭ ‬хв до сніданку,‭ ‬а‭ ‬другу‭ ‬-‭ ‬за‭ ‬30‭ ‬хв до вечері.
 
‭ ‬Корисний діабетикам і такий рецепт‭ ‬ранкового коктейлю:‭ ‬1‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬гречаних крупів перемолоти в кавомолці,‭ ‬всипати отриманий порошок у склянку кефіру,‭ ‬ретельно перемішати й усе випити.‭ ‬Рекомендують також‭ ‬обчистити‭ ‬дрібну цибулинку‭ (‬сіянку‭) ‬й проковтнути після сніданку.
 
До речі,‭ ‬не варто нехтувати фізичним навантаженням.‭ ‬Послаблюють‭ ‬перебіг хвороби й додають сили нескладні‭ ‬щоденні фізичні вправи,‭ ‬плавання в басейні та прогулянки на свіжому повітрі.‭ ‬Річ у тім,‭ ‬що вуглеводи у вигляді глікогену відкладаються в печінці та м’язах.‭ ‬А приблизно за‭ ‬30‭ ‬хв фізичного навантаження цей накопичений глікоген виводиться з організму.‭ ‬Останній намагається відразу поповнити ці запаси з тих вуглеводів,‭ ‬які до нього надійшли з їжею.‭ ‬Тобто звільняється місце для зайвих вуглеводів,‭ ‬які й відкладаються у вигляді глікогену в м’язах,‭ ‬а не підвищують‭ ‬цукор у крові.‭ 
 
Тож зрозуміло,‭ ‬чому фізичні навантаження дуже важливі для хворих на цукровий діабет.‭ ‬До того ж за регулярних занять підвищується швидкість згоряння калорій в організмі,‭ ‬зменшується рівень холестерину в крові,‭ ‬а отже,‭ ‬ризик серцевих захворювань‭; ‬знижується артеріальний тиск.
 
Любов‭ ‬Салій,‭ ‬фітотерапевт.‭ ‬Центр‭ «‬Дивосил‭»‬,‭ ‬м.‭ ‬Суми.