У моєї старенької мами дуже густа кров. Рідини вона при цьому вживає дуже мало. Які народні методи, фітопрепарати можуть цьому допомогти?
З повагою Ганна.
м. Хмільник.
Лист коментує лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис Скачко.
Часто підвищена в’язкість крові пов’язана з віковими змінами в судинах, зокрема, відкладенням на стінках холестеринових бляшок, погіршенням прохідності судин тощо. Коли кров в’язка та густа, їй важко рухатися по звужених судинах і потрапити до головного мозку. У будь-якому разі людям із такими проблемами, й підвищеною в’язкістю крові, зокрема, треба обов’язково вводити у свій раціон рідину. Причому невеликими порціями протягом дня, тоді можна буде не турбуватися, що доведеться ніч не спати.
Рідина може надходити в організм у вигляді компотів, морсів, трав’яних чаїв, а також рідких страв (супів, борщів тощо) - з їжею вона ліпше всмоктується.
Гарним постачальником рідини й водночас очисником від токсинів є відвар зерен вівса: пригорщу зерен залити 1,5-2 л води й варити 2 години. Настояти до охолодження. Випити протягом дня.
Одночасно з лікувальною метою для виведення холестерину, який є основним компонентом в’язкості, та для очищення печінки від токсинів рекомендую приймати натще по 1 ч. л. лляної олії. За рік бажано пройти два оздоровчі курси по 1 місяцю.
Також корисно тричі на день по 1 ч. л. під час їди пити суміш олій: на 100 мл олії насіння льону додати 2 ч. л. олії плодів шипшини чи зародків пшениці.