ЗАМІСТЬ ТАБЛЕТОК З Е-ШКАМИ ДАЙТЕ ПЕЧІНЦІ САЛО

ЗАМІСТЬ ТАБЛЕТОК З Е-ШКАМИ ДАЙТЕ ПЕЧІНЦІ САЛО

Купила таблетки від печінки закордонного виробництва. Випила половину упаковки й вирішила прочитати склад. Виявилося, що таблетки містять добавки Е216, 218 і 421. Що це за добавки, наприклад, про Е216 читала як про таку, що сприяє ракоутворенню?

З повагою Лідія Венедиктівна.
м. Дрогобич.
 

Лист коментує лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис Скачко.


У виробництві їжі, лікарських препаратів досить часто застосовують харчові добавки. На європейських товарах такі добавки маркуються літерою Е (від слова «Європа») й позначаються тризначною цифрою. Далеко не всі ці добавки нешкідливі для людини. Деякі «хімікати», які містяться в продуктах, є цілком безпечними, проте досить велика кількість добавок становить реальну загрозу для здоров’я.

Щоб уникнути недуг, які виникають унаслідок вживання продуктів харчування, що містять шкідливі Е-добавки, слід знати, які компоненти криються за набором символів, зазначених на упаковці товару. Так, певні консерванти, й зокрема Е216 (парагідроксибензойної кислоти пропіловий ефір - PROPYL p HYDROXYBENZOATE), Е218 (парагідроксибензойної кислоти метиловий ефір - METHYL p HYDROXYBENZOATE) являють собою провокувальний чинник, що спричиняє подразнення шкіри, різні висипання, оніміння ротової порожнини.
Справді, як пише читачка, добавку Е216 відносять до речовин, вживання яких у великій кількості сприяє виникненню раку. Е421 манніт (MANNITOL) використовують як підсолоджувач, добавку, що перешкоджає злежуванню й утворенню грудок, порушенню структури їжі чи лікарського препарату. У людей із підвищеною чутливістю через вживання Е421 маніту можуть виникнути нудота, блювота та діарея.
На жаль, повністю уникнути вживання їжі з вмістом Е-добавок неможливо, але цілком реально скоротити кількість таких продуктів та препаратів у своєму раціоні. Приміром, постарайтеся рідше тішити себе покупними тортами, цукерками й печивом - це все можна пекти вдома. Завжди читайте склад товару, ліків, які збираєтеся придбати. Найліпший спосіб оздоровити свої органи травлення, печінку - це вживання органічної їжі та цілковита відмова від усяких напівфабрикатів. Харчуватися треба невеликими порціями та часто, щоб, стимулюючи відплив жовчі, нормалізувати роботу печінки.

Корисно вживати жири (без термічної обробки!), Так, мінімальна доза для дорослої людини - 1 ч. л. олії денно.

Добре впливає на роботу печінки й свіже свиняче сало: шматочок його завбільшки як сірникова коробка, зі скибкою хліба й часником - оптимальна денна порція. Крім того, свіже сало сприяє очищенню організму від так званого поганого холестерину і поповненню його «хорошим».

Також корисний сир нормальної жирності, від знежиреного сиру, яким нині багато хто захоплюється, користі печінці буде небагато. Для повнішого засвоєння кальцію сир рекомендують вживати в другій половині дня.
Гарний вплив на організм чинять різні трав’яні чаї, можна з додаванням меду.