ЗАПАЛЕННЯ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЗНІМУТЬ ТРАВИ

ЗАПАЛЕННЯ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЗНІМУТЬ ТРАВИ

Зазвичай про непомітну трудівницю - підшлункову залозу, ми згадуємо рідко. Нас більше хвилює, як працює шлунок, чи не бурчить кишечник, чи немає набряків на обличчі. Але підшлункову залозу за тонкощами й складностями процесів, які в ній відбуваються, можна порівняти з величезним хімічним заводом. І якщо ми не дбатимемо про неї, вчасно не лікуватимемо, може статися небезпечний вибух.
Під час загострення панкреатиту підшлунковій залозі потрібний «функціональний спокій». Тому дуже часто лікарі призначають постільний режим і голодування протягом 2-3 днів після нападу. У ці дні корисно пити мінеральну воду без газу, неміцний трав’чай. В подальшому, аби підшлункова залоза могла впоратися зі своїми обов’язками, треба
дотримуватися строгої дієти: гострі страви й ситні разові прийоми їжі неприпустимі, має бути дрібне харчування.

Біль у підшлунковій залозі в разі нападу можна зменшити за допомогою фітозасобів, зокрема софори японської. Речовини, які містить ця рослина, сприяють прискоренню регенерації тканин і нормалізують усі процеси, які відбуваються в підшлунковій залозі. Покласти 2 ч. л. подрібнених плодів софори (їх можна придбати в аптеці) в емальований посуд, залити 1 склянкою окропу, закрити кришкою й кип’ятити на слабкому вогні 5 хв. Або: 1 ст. л. плодів засипати в термос, залити 1 склянкою окропу й настоювати протягом ночі. Приймати тричі на день по 1 ст. л. до їди. Щоб досягти найкращого результату – після 10-денного курсу слід зробити перерву на тиждень, а потім повторити.
Усім відомі лікувальні властивості чорниць. Але використовуємо ми їх зазвичай лише як засіб для профілактики очних захворювань чи для лікування шлунка й
кишечнику. Однак листя цієї рослини здатне знімати й запальні процеси в підшлунковій залозі. Для цього 1 ч. л. листя залити 1 склянкою окропу й настояти протягом 45 хв. Випити невеликими ковтками за кілька прийомів. Це рецепт на одну порцію, а за день слід вжити не менше 2 склянок. Поліпшення можна відчути вже через кілька днів прийому настою, але для повного зцілення треба пропити курс: 2 тижні - прийом настою, 1 тиждень – перерва й знову повторити лікування.
Кіст у підшлунковій залозі можна позбутися лише хірургічним шляхом, проте за допомогою трав цілком можна пригальмувати їхній ріст й запобігти утворенню нових. Для цього слід скористатися таким рецептом: змішати в рівних частинах квіти календули, траву деревій й чистотілу, 1 ч. л. збору залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години, приймати по 0,25 склянки за 30 хв до їди. Курс – 1 місяць, потім зробити перерву на 1 тиждень і почати приймати настій з другого збору. А саме: змішати 1 частину пижма, по 2 частини календули та стрілок подорожника. Готувати і приймати настій так само, як у попередньому рецепті.
Можна провести таких 4 чи 6 курсів на рік, з чергуванням прийомів цих зборів і тижневими перервами.