Купив неочищений рис. Напишіть, будь ласка, як правильно його приготувати. З повагою Петро Іванович. смт Гребінки Київської обл.
Лист коментує лікар, фітотерапевт В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ.
Рис – комора вітамінів і багатьох інших цінних речовин, і найліпшим є, звичайно, неочищений, який містить зародкові частинки. Готуючи такий рис, важливо зберегти його мінеральні речовини. 2 кг рису висипаємо в 5-літрову каструлю, заливаємо чистою холодною водою так, щоб його покрила, і щодня (приблизно 5-6 разів) промиваємо. Після кожного промивання - знову залити чистою водою. Потім висушуємо і зберігаємо в паперовому пакеті. На одну порцію зазвичай вистачає 2 ст. л. такого рису, варимо до готовності в киплячій воді (1:4), бажано під час варіння воду хоч раз поміняти. Готовий рис промити перевареною холодною водою. До рису можна додати вершкове масло чи олію, овочі, родзинки тощо. З лікувальною метою, тобто для очищення організму від різних шкідливих сполук, виведення холестерину, стимуляції роботи кишечнику тощо, рис ліпше вживати зранку натще і теплим. Більший ефект буде, якщо за годину до рисового сніданку з’їсти кілька яблук. Проте термін лікування рисом не має перевищувати 3 місяців, з огляду на те, що клітковина злакових культур значно посилює виведення з організму різних життєво важливих вітамінів та мікроелементів.