
Стан нашого здоров'я залежить не тільки від того, які продукти ми їмо, а й від роботи тих органів, які цю їжу перетравлюють. Колір обличчя, струнка фігура, відчуття комфорту в тілі, настрій - усі ці речі важливі для будь-якої людини й безпосередньо залежать від того, наскільки налагоджена робота травної системи. Сьогодні складно знайти хоча б одну людину, яка б періодично не відчувала проблем зі шлунком чи кишечником. Через шлунок проходить тисячі літрів рідини й тонни їжі, які можуть залишати в ньому через неповне травлення та спорожнення дрібні часточки, що з часом перетворюються у тонкий шар відходів та шлаків. Якщо цей бруд не видаляти, то він може перешкоджати нормальному виділенню травних соків та повноцінному травленню, що, своєю чергою, погіршуватиме роботу шлунка й зумовлюватиме зниження життєвого тонусу й опірності організму.
Для збереження сили й здоров'я цього органа потрібно насамперед налагодити правильне й регулярне харчування, а також періодично очищувати його, звільняючи від неперетравлених часточок їжі.
Очищення шлунка сприяє оздоровленню печінки, нирок, нормалізує масу тіла, роботу всієї травної системи, допомагає позбутися закрепів, деяких хронічних захворювань, поліпшує загальне самопочуття та подовжує активне життя.
Продукти для шлунка
Для того щоб шлунок був здоровим і добре функціонував, у раціоні харчування мають обов’язково бути такі продукти:
броколі - хороший антиоксидант і чудове джерело клітковини;
пшоно - багате на вітаміни групи В і корисні для шлунка мікроелементи;
яблука - містять пектин, який здатний зв'язувати токсичні речовини, що поліпшує травлення;
капуста - має у своєму складі фолієву кислоту, вітамін С, йод та сприяє травленню;
апельсин - містить вітамін С, калій, кальцій, бета-каротин, покращує моторику шлунка;
ківі - багате на калій, магній, фосфор, вітамін С, а також травні ферменти;
банан - містить амінокислоту триптофан, серотонін, вітамін В6, калій;
морська капуста - крім того, що містить калій, кальцій, залізо та йод, сприяє виведенню шлаків і поліпшує травлення;
морква - багата на каротин, має властивість зв'язувати й виводити токсини;
зелений горошок - тонізує шлунок, містить вітаміни групи В, фолієву кислоту, цинк, залізо та інші важливі мікроелементи для цього органа.
Поради цілителів та натуропатів
Юрій Батулін, автор оздоровчої системи «Можливості людини в екстремальних умовах» рекомендує такі способи очищення шлунка.
1. Два дні (на ніч) пити настій кори крушини чи листя сени. Протягом дня, що передує очищенню шлунка, кілька разів приймати по 100 мл маслинової олії, поки випорожнення не стануть маслянистими і не відчуватиметься легка нудота.
2. Приготувати відвар кореня солодки: 1 ст. л. подрібненої сировини залити 1 склянкою окропу, кип'ятити 30 хв, перецідити гарячим. Уранці натщесерце випити настій за 3 прийоми з інтервалами у 15 - 20 хв. Пити обов'язково з медом. Відчувши нудоту, потрібно натиснути пальцями на корінь язика, спричинивши тим самим блювоту. Процедуру продовжувати до появи жовчі в блювотних масах.
Не рекомендується застосовувати цей метод: за кровотечі з верхніх дихальних шляхів, виснаження організму, під час вагітності та менструації.
Народна цілителька та натуропат Олена Світко пропонує для очищення шлунка скористатися мигдалевим молоком за рецептом святої Хільдегарди. Для цього слід узяти 50 - 70 г перемелених сирих горіхів мигдалю й 300 мл гарячої води. Мигдаль подрібнити на млинку для кави, залити гарячою водою, поставити на вогонь й, помішуючи, довести до кипіння. Приймати мигдалеве молоко по 50 мл за 30 хв до їди. Воно очищає жовчний міхур і слизову шлунка. Рекомендується до застосування за всіх хвороб травної системи. Курс - тривалий.
Також Олена Світко радить з метою очищення шлунка вживати пасту з насіння льону. Спосіб її приготування такий: 1 склянку насіння перемолоти на млинку для кави, додати 0,5 кг меду й стільки ж розтопленого масла, ретельно перемішати. Приймати по 1 ст. л. за 30 хв до їди тричі на день протягом місяця. Запивати засіб корисно відваром трав, наприклад, лепехи.
Народні засоби для очищення шлунка
Метод віника (дуже простий спосіб очистити шлунок): натерти буряк, яблуко й моркву. В отриману масу додати олії й добре перемішати. Їсти цей салат протягом дня. Крім нього, більше нічого не вживати. Пити можна тільки теплу переварену воду.
Очищення содою. Рекомендується проводити двічі на добу (о 12:00 і 16:00 годині, через 1 - 2 години після їди) три дні поспіль. У 2 л води кімнатної температури розчинити 2 ч. л. харчової соди. Випити цю воду швидко, великими ковтками, намагаючись при цьому тримати пряму поставу. Після цього слід спричинити штучно блювоту за допомогою закладення пальців у рот.
Першого та другого дня соду у воду слід додавати обов’язково. А на третій - можна обійтися й звичайною чистою водою.
Перевареною водою. Повільно випити близько 3 л теплої перевареної води (зважайте на об'єм вашого шлунка). Пити слід доти, доки не з'явиться відчуття переповнення чи нудота. Потім, нахилившись уперед над ванною чи тазом, покладіть долоню лівої руки на ділянку шлунка й трохи на нього натисніть, спину прогніть, три пальці правої руки вставте в рот й ледь натисніть на корінь язика – це має зумовити блювання. Після цього слід знову продовжувати пити воду й так само штучно зумовити блювання. Повторювати так до тих пір, доки шлунок повністю не спорожниться, але не більше 8 разів.
Цю процедуру, узяту з індійської практики, можна робити й після переїдання чи вживання неякісної їжі. У цілях профілактики її бажано проводити 1 раз на місяць, уранці натщесерце, після спорожнення кишечнику й сечового міхура та перед промиванням носа.
Увага! Таке очищення не бажано застосовувати в разі гіпертонічної хвороби, серйозних серцевих захворювань, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки, під час менструації та вагітності.
Капустяним соком. Щоранку потрібно пити свіжовичавлений капустяний сік. Робити його ліпше з білоголовкової капусти. Починати слід із невеликих доз, наприклад із 0,25 склянки, а то й менше. Поступово довести до 2/3 чи навіть до 1 склянки, залежно від самопочуття. Капустяний сік містить вітамін U, який сприяє загоєнню ран, ось чому він дуже корисний у разі виразок. На початку курсу після вживання соку можуть з’являтися гази. На це не варто зважати, але якщо вони занадто часті, дозу можна знизити. Під час дефекації також ймовірні чорні чи зелені калові виділення – це свідчить, що не лише шлунок, а й кишечник почав очищатися.
Часниковою настоянкою. Часник промити, очистити, подрібнити на млинку для м’яса, розвести горілкою у співвідношенні 1:5 і залишити настоюватися протягом тижня за температури 20 градусів. Після цього засіб перецідити, відтиснути й перелити в чистий посуд зі щільною кришкою. Якісна настоянка має бути прозорою, жовтувато-зеленого кольору, із запахом часнику. Спосіб застосування: в 1 ст. л. води накапати 5 крапель настоянки, приймати тричі на день.
Часникова настоянка не лише очищає шлунок, а й кровоносну систему. Крім того, вона помічна в разі атеросклерозу, спазмів головного мозку, гіпертонії, діє як антисептичний засіб за кишкових захворювань.
Відваром вівса. Склянку промитого вівса залити 1 л перевареної води, настояти протягом 10 годин. Потім варити 30 хв на слабкому вогні. Зняти, укутати й настоювати ще 12 годин. Злити й довести перевареною водою до початкового об’єму. Приймати по 0,5 склянки за 30 хв до їди. Курс очищення - 30 днів. Овес багатий на корисні речовини, потрібні для гарної роботи шлунка.
Кефіром. Уранці натще прийняти проносний настій чи зробити очисну клізму. Протягом дня пити щогодини по 1 склянці кефіру (середньої жирності). Мінімальна доза - 1,5 л, а максимальна - 3 л на день. Якщо в кефір додати олії (1 ст. л. на склянку) - очищення відбуватиметься швидше.
Щадний спосіб. Відвар з молодої хвої сосни чи ялиці допоможе м'яко очистити шлунок і весь організм в цілому. Для цього 5 ст. л. хвої подрібнити й залити 0,5 л окропу, поставити на 10 хв на слабкий вогонь, залишити настоюватися протягом 10 годин у теплому місці, перецідити в термос. Пити настій теплим невеликими порціями через кожні 30 хв протягом дня, замінюючи ним воду. Щодня слід готувати свіжий засіб. Як результат очищення буде помутніння сечі. Після того, як сеча стане прозорою і нормального кольору, очищення можна припинити.
М'який спосіб. Узяти 50 г гілочок ялиці, 30 г пророщеного зерна пшениці, 20 г трави чистотілу, 1 л води. Ретельно промити всі інгредієнти. Воду поставити на вогонь й довести до кипіння. Розламати ялицеві гілочки так, щоб вони помістилися в каструлю й варити 10 хв. Потім додати чистотіл, пророщені зерна й кип’ятити ще протягом 5 хв. Дати відвару настоятися добу й перецідити. Протягом дня потрібно випити весь настій (1 л). Пити його замість води, не менш ніж за 30 хв до їди. Курс очищення - 10 днів.
Гімнастика для шлунка
Нормалізувати роботу шлунка можна й за допомогою спеціальної гімнастики. Вправи рекомендується робити лежачи на твердій поверхні, розташувавши ноги трохи вище тулуба, у спокійному темпі, уникаючи різких рухів.
Початкове положення – лягти на спину, руки вздовж тулуба.
- Не затримуючи дихання, піднімати по черзі прямі ноги (4 - 5 разів кожну).
- Зігнувши ноги в колінах і спираючись на стопи, лікті та потилицю, піднімати таз (4 - 5 разів).
- Зробити вдих, зігнути ногу в коліні й на видиху притягнути її руками до живота (4 - 5 разів кожну ногу).
- Піднімати обидві ноги на вдиху й на видиху опустити (4 - 5 разів).
- Імітувати їзду на велосипеді (4 - 5 разів).
- Піднімати й опускайте руки (6 - 8 разів).
- Зробити вдих, на видиху опускати зігнуті в колінах ноги вправо, повернутися у вихідне положення. Повторити те саме вліво (4 - 5 разів у кожен бік).
- Зробити вдих, а на видиху притягнути обидві ноги руками до живота (4 - 8 разів).
Закінчити заняття треба легким масажем живота. Робіть це лежачи на спині, зігнувши ноги в колінах і рухаючи рукою по животу за годинниковою стрілкою. Після цього 15 - 20 хв слід полежати з трохи піднятими ногами.
Вправи для шлунка в перші три тижні треба проводити по 10 - 15 хв один раз на день, а далі - по 15 хв 2 - 3 рази на день.
Вісцеральна терапія
З допомогою методу вісцеральної терапії можна вилікувати захворювання шлунка на початковій стадії. Проте цю терапію слід застосовувати відразу щойно з'являться неприємні відчуття в ділянці шлунка: тяжкість, відчуття тиску, біль. Потрібно лягти на спину, зігнути ноги в колінах і розслабитися. Потім починати м'яко, обережно, плавно, поступово пальцями чи кулаком натискати на ділянку шлунка, саме на те місце, де відчуваються біль і тяжкість. Біль може збільшитися - треба перетерпіти, натиск можна послабити. Щойно біль стихне, продовжувати натискати, намагаючись максимально розслабити м'язи живота й проникнути рукою якомога глибше. Так слід робити доти, доки біль не мине. Потім потрібно повторити надавлювання, але вже під кутом, у дещо іншій площині. Намагайтеся продавити всю ділянку шлунка, щоб больових відчуттів не залишилося. Таким чином ви не лише знеболите шлунок, а й нормалізуєте його функціонування.
Такі продавлювання слід проводити час від часу з профілактичною метою, поєднуючи із загальним продавлюванням усього живота. Прагніть, щоб рука проникала на максимальну глибину, а якщо біль при цьому не відчувається, то, досягнувши максимальної глибини, можна рукою робити колові вібраційні рухи, намагаючись таким чином проникнути ще глибше.
Сміх очистить шлунок ліпше за таблетки
Загалом до шлунка потрібно ставитися дуже дбайливо, оберігаючи його не лише від неякісної їжі, а й емоційних перевантажень. Адже робота цього органа безпосередньо залежить від емоційного стану людини. Стреси здатні «роз'їдати» слизову оболонку шлунка буквально за лічені хвилини. А ось сміх та гарний настрій, як виявили фізіологи, навпаки, поліпшують його роботу. Адже під час сміху шлунок починає вібрувати, що сприяє швидшому надходженню їжі з нього в дванадцятипалу кишку. Тож сміх ліпше за будь-які таблетки очищає не тільки шлунок, а й інші органи травної системи.
Жовтий та помаранчевий – шлункові кольори
Кольоротерапія - метод лікування кольором, вірніше, - його енергією. Ще в давнину вважалося, що колір благотворно діє на настрій і здоров'я людини. Коли в тілі бракує довжини хвилі певного кольору, можуть виникнути різні захворювання. У цьому разі потрібно посилити дію відсутнього кольору на організм. Для профілактики шлункових захворювань та поліпшення його роботи слід застосовувати помаранчеві та жовті кольори.
Помаранчевий колір допомагає поліпшити травлення і загалом має добрий вплив на травну систему. Дієтологи також відзначили його здатність стимулювати апетит.
Жовтий колір стимулює виділення шлункового соку, позбуває від закрепів, нормалізує масу тіла.
У народі лікували шлунок і печінку квітами соняшника, вважалося, що жовтий колір є добрим очисником цих органів. У разі проблем зі шлунком доцільно повісити в кухні яскраві жовті фіранки. Також можна використовувати помаранчеві та жовті камені, кольорове скло, папір, апельсини, лимони, тобто все, що має корисне для вас забарвлення.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.