В одній зі статей за попередні роки був рецепт, як лікувати остеоартроз з допомогою желатину. Чи не можна його надрукувати ще раз?
З повагою Ганна Іванівна.
м. Виноградів.
Таку рекомендацію щодо остеоартрозу (артрозу) давав на сторінках «ЗіД» професор Євген СУСЛОВ.
Артроз – це дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів, за якого уражається хрящова тканина суглобових поверхонь. Хвороба супроводжується зменшенням синовіальної (внутрішньосуглобової) рідини, болем і обмеженням рухливості. Одна з причин, що призводить до захворювання, є старіння хондроцитів - клітин хрящової тканини. Найчастіше за остеоартрозу уражаються колінний (гонартроз) і тазостегновий (коксартроз) суглоби.
Я особисто відчув на собі наслідок травми, невдалого приземлення після стрибка з парашутом у десантних військах. Артроз колінного суглоба довелося лікувати дуже довго. У декого артроз виникає внаслідок вікових змін у тканинах колінних суглобів, насамперед, у хрящах. Коли вони стираються, тоді оголені суглобові поверхні труться одна об одну, спричиняючи біль під час руху.
Крім кулінарії, желатин широко застосовують у фармацевтиці: з нього виробляють капсули й свічки. Медики знають, що розчин желатину застосовують для зупинення кишкових, шлункових та легеневих кровотеч.
Желатин отримують шляхом витяжки клейких речовин із м’яса, суглобів і сухожиль тварин, в основному, великої рогатої худоби. За своїм складом він має білкове походження: понад 85% - колагенові білки. І саме цим пояснюється користь желатину, адже колаген є обов’язковим для побудови хрящової тканини. Рецепт такий: звечора у чверть склянки холодної води насипати 2 ч. л. без верху звичайного желатину, розмішати й залишити до ранку. За ніч він набухне й розчиниться. Вранці випити натще, додавши соку чи теплої води з цукром чи без нього. На курс оздоровлення потрібно 150 г желатину, через рік повторити.
Це чудовий спосіб відновити «мастило» в суглобах, адже від того, наскільки вони здорові, залежить і нормальна робота багатьох органів. Людям, які страждають від остеохондрозу та артриту, варто постійно мати в своєму раціоні страви, приготовані на основі желатину.
Враховуючи, що желатин сприяє підвищенню згортання крові, його треба обережно споживати людям, у яких ці показники завищені, і про всяк випадок варто вживати препарати, що знижують згортання крові.
До речі, желатин можна замінити рослинними аналогами - пектином і агар-агаром. Пектину дуже багато в печених яблуках та буряках, агару - в мармеладі та зефірі.