ЗМІЦНЮЙТЕ ІМУНІТЕТ

ЗМІЦНЮЙТЕ ІМУНІТЕТ

Насправді, імунітет не потрібно зміцнювати, він має працювати постійно. Просто восени і взимку з’являються різні віруси і бактерії, змінюється погода, це ослабляє організм і ми стаємо чутливішими до всього, тому саме імунітету потрібно приділити більше уваги. Особливо це стосується печінки: саме в ній міститься 70% імунних клітин, отже вона є своєрідним регулятором імунітету. Печінку не можна перевантажувати, вона реагує на режим харчування, яке має бути правильним, збалансованим. Досягають цього за рахунок частого прийому їжі (4-6 разів на день) невеликими порціями. Взагалі правильне, збалансоване харчування має бути протягом усього року, тоді нас не турбуватимуть ні сезонні перепади погоди, ні вірусні інфекції. Інша важлива складова правильного харчування це певна послідовність у вживанні продуктів. Наша імунна система виробляє білковий компонент, зокрема антитіла, які борються з різними вірусами і бактеріями тощо, тому і в раціоні людини мають бути повноцінні білки – так би мовити, сировина для імунітету. Тоді продукуються амінокислоти, які синтезують білки, утворюється інтерферон для боротися з різними вірусами і бактеріями. Оскільки білки довго перетравлюються, на них потрібно багато часу, тож їжа, яка їх містить, у тому числі м’ясо, риба, мають потрапляти в шлунок зранку. Тож у виразі «Сніданок з’їж сам» - досить вірний: гарно поснідавши зранку білковою їжею, ми забезпечуємо вироблення імунітету протягом дня. Найліпше для нашого організму підходить яєчний білок і молочний. Крім того, що білок є головною зброєю імунної системи, він ще й розігріває організм. Отже, міцний імунітет залежить від правильного харчування, введення у раціон продуктів з білками тваринного походження. Проте не варто їсти червоні м'ясо і рибу, вони токсичні, а імунна система не буде боротися з вірусами і бактеріями, якщо організм пересичений токсинами Для нормальної діяльності печінки варто починати ранок із вживання жиру: чайної ложки маслинової (іншої) олії, а ще ліпше – зі шматочка сирого сала. Людина з масою тіла 60 кг може спокійно з’їдати шматочок сала 45-50 г за день. Жир у такому вигляді активізує роботу печінки, сприяє травленню їжі, запобігаючи застою жовчі, постачає організму все необхідне. Вечеря має бути легкою, найліпше обмежитися кисломолочними продуктами, овочевими легкими супами, салатами. Варто зазначити, імунна система і м’язова (точніше, працюючі м’язи) конкурують між собою за білки. Тож холодної пори року фізичні навантаження (фітнес, аеробіка, бодибілдинг, плавання, заняття у тренажерному залі) можливі тільки в тому разі, якщо людина забезпечила собі правильне, збалансоване харчування (не плутайте препарати з амінокислотами, які не є збалансоване харчування). Важливу роль для загальної опірності організму вірусам і бактеріям становить психологічний стан, гарний настрій і, звичайно, вміння людини тримати контроль над стресами, зберігаючи духовну рівновагу. Щодо пиття, то поповнювати організм рідиною ліпше не за рахунок чисто води, а, узварами, відваром вівса, які швидко рознесуть корисні речовини по організму. Особлива роль належить правильно приготованому зеленому чаю. Заварюють його з цукром у співвідношенні 1:1 і з додаванням молока. Глюкоза підсилюватиме розчинність корисних речовин у чаї і сприятиме, що сприятиме їх швидкому потраплянню в організм. Щодо дітей, то восени зміцнення їхнього імунітету логічно починати з видалення глистів і паразитів, лікування дисбактеріозу кишечнику. До того ж усі стимулятори імунітету, адаптогени, як дітям, так і дорослим, має призначати лікар, підбираючи індивідуально дозу. Стосовно вітаміну С, який багато хто вживає без міри, потрібно пам’ятати: передозування (понад 200 мг на добу) шкодить імунітету, подавляючи його.

Борис Скачко, лікар, фітотерапевт, директор клубу «Здоров-є».