Ми підемо там, де трави, Чар-зілля шукати, Щоб люди ніколи не знали біди.
Осінь чарує нас неповторною красою всіх барв у лісах, полях, садах. Матінка-природа дарує щедрий урожай дикорослих плодів і ягід – неоцінних засобів від усіх недуг. Їхні цілющі властивості додають енергії, сприяють зміцненню імунітету, підтримують здоров’я моє і моєї родини, друзів і знайомих. Хочу поділитися з читачами перевіреними рецептами з плодами шипшини, терну, глоду, горобини, які не мають протипоказань, але діють оздоровчо на організм.
Шипшина, або дика троянда. Із лікувальною метою найчастіше використовують плоди й коріння рослини. Плоди зривають у вересні-жовтні, коли вони набувають червоного забарвлення (до настання морозів). Щоб зберегти вітаміни, зібрані ягоди потрібно сушити за температури не вище, як 80 градусів. За вмістом вітамінів плоди шипшини конкурентів майже не мають. Наприклад, плоди деяких видів шипшини містять вітаміну С у 5 разів більше, ніж лимони, удвічі більше, ніж ягоди смородини, і в 50 разів більше, ніж яблука. Дві-три ягідки шипшини містять денну норму цієї речовини для дорослої людини. Окрім того, в плодах шипшини виявлено такі вітаміни, як А, В2, К, Р, пектинові та дубильні речовини, лимонну кислоту та олії. У народі напар з плодів шипшини використовують за сечокам’яної хвороби нирок, захворювань сечового міхура, печінки, жовчних шляхів, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки зі зниженою секрецією шлункового соку, у разі недокрів’я: 40 подрібнених плодів залити 0,5 л окропу, настояти протягом ночі. Вживати по одній склянці тричі на день за 30 хв до їди. Відвар коріння шипшини – один із найпомічніших засобів для розчинення та виведення з організму різного виду каменів. Для цього 2 ст. л. подрібнених коренів кип’ятять 3-5 хв в 0,5 л води, настоюють годину і п’ють тричі на день по повній склянці за півгодини до їди щодня протягом тижня, а за потреби - й довше. Для профілактики й лікування інфаркту міокарда застосовують суміш із плодів шипшини (3 частини), терну (2) та глоду (1 частина). Одним літром окропу залити в термосі 100 г суміші, настояти ніч. Пити цей напій по 1 склянці перед їдою, за бажання підсолоджувати медом. Курс лікування не менш як 2 тижні. Для профілактики виникнення тромбів, зміцнення серцевого м’яза корисно пити чай з плодів шипшини та гілок малини. Протягом дня вжити не менш як 1,5-2 л.
Горобина звичайна – одна з улюблених рослин, оспівуваних українцями. Ліки з горобини використовують як протицинготний, сечогінний, кровоспинний та антидизентерійний засіб. Плоди горобини входять до складу вітамінних чаїв, з них готують желе, сиропи, напої, соки, лікер. Ягоди горобини зміцнюють імунітет і поліпшують обмін речовин. Свіжі плоди рекомендовано вживати за атеросклерозу, гіпертонії та сечокам’яної хвороби. Також плоди горобини запобігають ангіні, якщо протягом місяця з’їдати по 3 ст. л. ягід, перетертих з цукром (1:2). Настій, відвар та сік плодів горобини рекомендують за розладів травлення, гепатитів, за каменів у нирках і сечовому міхурі, а також у разі геморою, маткових кровотеч під час клімаксу та як жовчогінний засіб. Для настою: 1 ст. л. ягід залити склянкою окропу, настояти годину. Пити по 0,5 склянки тричі на день.
Терен колючий. Плоди сушити звичайним способом, зберігати в скляному посуді. Використовують їх як дієтичний і лікувальний засіб у разі шлункових, серцевих захворювань і для омолодження організму. Плоди терну мають виражену в’яжучу дію, тому помічні за розладів шлунка й кишечнику. Настій і чай з ягід п’ють від проносу й хронічного ентероколіту. Настій: 2 ст. л. сушених ягід терну залити склянкою окропу, настояти в термосі 6 годин. Випити протягом дня. Настоянка: 1 л ягід залити 70% спиртом, настояти 3 тижні. Пити по 2 ст. л. тричі на день. Плоди використовують у сухому або сирому вигляді. Із ягід терну традиційним способом виготовляють наливки, вини, лікери.
Глід колючий. У народній медицині цінують цвіт глоду й плоди. Плоди ліпше сушити на горищі, розклавши тонким шаром.. Глід виявляє тонізувальний ефект на серцевий м’яз. Під впливом глоду знижується тиск, зменшуються відчуття болю в серці, набряки, задишка, поліпшується загальний стан організму. Плоди глоду входять до складу чаїв від атеросклерозу. Настій: 2 ст. л. подрібнених плодів залити 2 склянками окропу Настояти годину. Приймати по 0,5 склянки тричі на день за 30 хв до їди. Настоянка: подрібнені плоди глоду настояти на 70% спирту в пропорції 1:10. Приймати по 50 крапель тричі на день у разі серцевих хвороб.
Підготувала Оксана ПАВЛИК. м. Турка Львівської обл.