ПІДГОТУЙТЕ ДО СВЯТ ПЕЧІНКУ

Поділитися:
ПІДГОТУЙТЕ ДО СВЯТ ПЕЧІНКУ

Новорічні свята зазвичай пов’язують із приємними зустрічами, подарунками, а також пишними застіллями. Нерідко після різноманітної й не завжди корисної їжі нашому організму буває непереливки. Як захиститися від небажаних наслідків, правильно підготувати організм до свят та як відновити сили після них? Радить лікар народної та нетрадиційної медицини (фітотерапевт) Київського міського центру здоров’я Євгеній СОНІЧЕВ.

Основне навантаження під час святкових частувань лягає на печінку, адже це головний фільтр нашого організму, що очищує кров від багатьох отруйних речовин, які можуть потрапити до організму разом із їжею або напоями. Вона ж виробляє жовч — зеленувато-жовту рідину, потрібну для гарного травлення. Щоб новорічні свята пройшли легко та світло, рекомендую правильно до них підготуватися, а саме: почистити печінку жовчогінними травами. У такий спосіб ви прискорите обмінні процеси, допомагаючи печінці підвищити свій потенціал і «працювати» краще. Почніть очищення за 2—3 дні до свят. Вам знадобляться подрібнена на кавомолці розторопша (ця трава дуже добре поглинає токсини й відновлює печінку) і збір жовчогінних трав. Для збору візьміть по 2 ст. л. реп’яшку (парило звичайне), кропиви, польового хвоща, полину, надземної частини або кореня кульбаби, подрібненої шипшини, лепехи, м’яти, 3—4 ст. л. безсмертнику (цмину піскового), 1 ст. л. жостеру. Потрібно буде приготувати печінковий чай. 2 ч. л. збору залити склянкою окропу, настояти накритим 15—20 хв і пити теплим. Застосування розторопші та печінкового чаю. Тричі на день за 1 годину до їди приймайте спершу 1 ч. л. подрібненої розторопші, запиваючи прохолодною водою. Потім випийте не поспішаючи півсклянки печінкового чаю. Після свят полегшити роботу печінки можна так само: приймаючи розторопшу й печінковий чай 1—2—3 дні (з огляду на самопочуття). Можете скористатися цими засобами й у день свята, за дві години після застілля. Якщо з’явився метеоризм (здуття живота через гази в кишечнику), додайте в збір фенхель або кріп, якщо є біль або різі, додайте більше м’яти.