ЯКЩО ТУРБУЄ ПЕЧІЯ

ЯКЩО ТУРБУЄ ПЕЧІЯ

Неприємне печіння в шлунку після їди відчував майже кожен. За статистикою, близько 20% людей печія турбує не менш як раз на тиждень. Що ж таке печія, в чому її причина і як позбутися цієї проблеми, розповіла лікар-гастроентеролог Запорізької міської поліклініки № 1 Тетяна Кунець.

Якщо пече за грудниною - Печія - це відчуття дискомфорту або жару, печіння за грудниною, яке поширюється вгору від епігастральної ділянки по ходу стравоходу. Поява печії є основним симптомом поширеного захворювання стравоходу, яке розвивається внаслідок ушкодження його слизової оболонки шлунковою кислотою. У багатьох людей поява печії відбувається періодично, зазвичай через годину після їди. Особливо, якщо їжі було багато й вона була гострою. Рідше печія виникає під час фізичного навантаження, нахилу тіла або коли людина перебуває в горизонтальному положенні.

Гастрит, холецистит чи стенокардія? - Чи печія свідчить достеменно про хворобу травного тракту? - Причиною виникнення печії може бути підвищена кислотність, підвищення внутрішньочеревного тиску, гастрит або інші шлункові захворювання. Розберімося докладніше. Зазвичай печія виникає в разі підвищеної кислотності шлункового соку, але може спостерігатися й за зниженої кислотності внаслідок особливої чутливості слизової оболонки стравоходу та шлунка, а також за холециститу, грижі стравохідного отвору діафрагми, іноді під час вагітності. Може виникати й на нервовому ґрунті (незабаром після їди). Особливо треба наголосити, що печія може бути проявом захворювань серцево-судинної системи, а не органів травлення. Вона характерна для стенокардії, а іноді виникає й під час підвищення артеріального тиску. Визначити її причину в таких випадках нескладно. Якщо після прийому валідолу або нітрогліцерину печія минає, потрібно звернутися до кардіолога, який за результатами електрокардіограми призначить відповідне лікування. Печія у здорових людей може бути проявом підвищеної чутливості до певних харчових продуктів або в разі зловживання гострими приправами, жирними продуктами, алкогольними напоями. У деяких людей печія та біль за грудниною виникають раптово, коли вони піднімають великовагові предмети. Причина - різке наростання внутрішньочеревного тиску, коли стає можливим закид шлункового вмісту у стравохід. Часто печія поєднується з відрижкою (особливо кислою). Це може бути ознакою гастриту або виразкової хвороби. Уточнити причину печії слід обстеженням у вашого лікаря. Після цього він призначить відповідне лікування. А за відсутності лікування ймовірні тяжкі наслідки.

Лікування та профілактика печії - Як лікувати печію? - Зазвичай, щоб зняти (купірувати) печію, досить випити води, можна усунути її прийомом антацидів (речовини, які нейтралізують дію кислоти), вони обволікають слизову оболонку стравоходу та захищають її від дії шлункового соку. Однак напади печії можуть повторюватися досить часто й порушувати нормальний спосіб життя. Тому лікування печії передбачає дотримання дієти, використання ліків, а також здоровий спосіб життя. Найдоцільніше зробити УЗД й визначити, від чого саме виникає печія. Якщо від підвищеної кислотності, то потрібно приймати лікарські засоби, що знижують кислотність шлунка. Наприклад, вранці, за 30-40 хвилин до сніданку. - Пані Тетяно, розкажіть, будь ласка, яка ж профілактика печії. - Подолати печію допоможуть такі засоби: випити теплої мінеральної води, молока; за нестерпної печії - викликати блювоту або промити шлунок. Можна прийняти вугільний порошок, питну соду (1/4 ч. л. з водою), крейду, м’ятні краплі у воді. Ці засоби тимчасово допомагають, а позбутися печії можна лікуванням хвороби, яка її спричинила. Узагалі ж слід відмовитися від гострої, смаженої, жирної їжі, вживання алкоголю, шоколаду, виробів зі свіжого тіста, свіжого хліба. Киньте курити: нікотин посилює вироблення шлункового соку та підвищує його кислотність. Дотримуйтеся правильного режиму харчування: їжте 5-6 разів на день невеликими порціями, не допускаючи переповнення шлунка. Не поспішайте під час їди, ретельно пережовуйте кожен шматочок. Намагайтеся класти виделку на стіл під час жування. Крім того, рекомендується позбутися від надмірної маси тіла. Зайвий жир у черевній порожнині може тиснути на шлунок, провокуючи закидання кислоти в стравохід. Ведіть щоденник для запису тих продуктів, які вживаєте, та нападів печії. Це допоможе виявити продукти, які провокують її виникнення. Також вживайте велику кількість води до та під час занять спортом. Це допоможе уникнути зневоднення організму. Після їди не можна зразу лягати, погуляйте, постійте, в крайньому разі посидьте 30-40 хвилин. Для запобігання закиданню вмісту шлунка в стравохід спіть, підклавши під голову дві подушки. Уникайте дій, які підвищують внутрішньочеревний тиск: не нахиляйтеся після їди, не піднімайте важкого, не напружуйте живіт, виконуючи вправи. У разі застуди обов’язково вживайте ліки від кашлю, оскільки він сприяє закиданню шлункового вмісту в стравохід. Намагайтеся уникати стресових ситуацій, які провокують печію.

Допоможуть картопля, морква й трави - Як позбутися печії народними засобами? - Допоможе позбутися печії звичайна картопля. Її можна порізати на невеликі шматочки й жувати сирими. Ефективний також свіжий сік картоплі, його слід приймати невеликими ковтками до їди. Помічний також свіжий сік моркви, пити по 0,5 склянки 1 раз на день. Можна використовувати відвари та настої трав: м’яти, деревію, звіробою, кропу, бобівника, ромашки. Ось кілька рецептів: Узяти по 2 ст. л. трави золототисячнику звичайного та кореня або листків алтеї лікарської, залити 3 склянками окропу, настояти 4 години, процідити, пити по 50 мл 4 рази на день за 30 хв до їди. Корені, насіння та листя дягеля лікарського добре висушити та потовкти, щіпку отриманого порошку заварювати як чай, вживати тричі на день. Одну столову ложку подрібненої трави сухоцвіту багнового залити склянкою окропу, настояти 10 хв, пити по 100 мл тричі на день за 30 хв до їди. По 20 г трави звіробою звичайного, деревію звичайного, сухоцвіту багнового залити 1 л окропу, настояти 2 години, процідити. Пити по 0,5 склянки 4-5 разів на день. Також допомагає в разі печії шматок жирного твердого сиру, якщо його їсти без хліба. А якщо з’їсти жменю сирого насіння кабачків, то через кілька хвилин печія поступово зникне.