АПЕЛЬСИНИ, МАНДАРИНИ З'ЇДАЄМО, А ШКІРКУ НЕ ВИКИДАЄМО

Поділитися:
АПЕЛЬСИНИ, МАНДАРИНИ З'ЇДАЄМО, А ШКІРКУ НЕ ВИКИДАЄМО

Що за Новий рік без мандаринів та апельсинів? Із раннього дитинства запах цих цитрусових разом із ароматом свіжої хвої та живиці нагадує нам про Новорічні та Різдвяні свята. Сьогодні смачними й соковитими часточками помаранчевих та помаранчево-червоних плодів можна поласувати в будь-яку пору року. Причому, крім дивовижних смакових якостей, мандарини й апельсини мають ще й оздоровчі властивості. До речі, можна використовувати як власне самі фрукти, так і їх шкірку.

Заспокоїть нерви й допоможе вивести шлаки

Шкірка з усіх цитрусових надає оздоровчу дію завдяки підвищеному вмісту ароматичних олій, пектинів, мінералів. Прекрасно впливає на жовчний міхур і печінку. Вона має чудову властивість зв'язувати радіонукліди, важкі метали та шлаки нашого організму. Шкірка цитрусових може зберігатися тривалий час, якщо приготувати з неї цедру або цукати.
Цедра — це сушена верхня пігментована частина шкірки плодів різних цитрусових рослин: мандарина, апельсина й лимона. Плоди ретельно вимити холодною водою, ошпарити окропом і зрізати ножем цедру без білого шару. Потім сушити в духовці за відкритих дверцят протягом 4 годин. Пізніше ще трішки досушити й перемолоти. Цедра має широке застосування в овочевих, м'ясних, рибних стравах. Так, апельсинову й мандаринову цедру використовують як ароматизатор для різних солодких страв (сирні креми, бабки, млинці, оладки й т. д.).

Кілька рецептів

Оздоровчий настій цедри: 1 ч. л. подрібненої цедри залити склянкою окропу, настояти 1 годину, приймати за 30 хвилин до їди. Можна в суміші з іншими травами. Добавка в чай: не тільки поліпшує смакові якості цього напою, але й діє заспокійливо на нервову систему. Висушену й подрібнену шкірку апельсина або мандарина покласти в чайник під час заварювання чаю: 1 ч. л. на 300—400 мл окропу. Як заспокійливий засіб можна приймати настій апельсинових шкірок. Дві чайні ложки подрібненої шкірки залити 250 мл окропу, щільно закрити кришкою і настояти 10 хв. Процідити і приймати безпосередньо перед сном і в ситуаціях, що спричиняють емоційне напруження.
Лікер із цедри: цедру апельсина, мандарина й лимона (по 2 ст. л.), цукор (3 ст. л.) залити 1 л горілки. Настояти два тижні. Процідити і вживати як аперитив. Вважається, що цедра прекрасно адсорбує сивушні олії та інші шкідливі речовини.
Мандаринова настоянка: 6 ст. л. подрібненої сушеної мандаринової шкірки залити 0, 75 л горілки. Настояти протягом тижня. Вона має дуже гарний, сонячний колір і відмінний смак.
Цукати з мандаринових і апельсинових шкірок. Шкірку порізати на невеликі прямокутні шматочки й залити холодною водою з содою (на 1 л води — 1 ст. л. соди). Настояти 12 годин, після чого промити. Зварити густий цукровий сироп (300 г цукру на 1 л води) і варити до готовності 40—60 хвилин. Після цього цукати вийняти, покласти на деко й підсушити в прочиненій духовці. Готові цукати посипати цукровою пудрою.

Для краси обличчя

Крім того, цитрусові є ще й прекрасним косметологом. Зокрема, допоможуть у боротьбі з порами. Освіжить шкіру водна настоянка на апельсиновій та мандариновій шкірці. Щоб приготувати таку цитрусову настойку, потрібно залити 2 ч. л. суміші взятих у рівних частинах апельсинових та мандаринових шкірок склянкою холодної перевареної води. Дати настоятися протягом доби і процідити.
Для жирної шкіри обличчя можна приготувати цитрусовий лосьйон. Для цього слід натерти мандарин або апельсин на тертці, додати в кашку півсклянки горілки і настоювати в темному місці протягом тижня, потім процідити. Якщо ж шкіра обличчя належить до нормального типу, то в лосьйон слід додати 2—3 ст. л. води й 1 ч. л. гліцерину.

 Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.