ЕЛІКСИР ЗДОРОВ'Я

ЕЛІКСИР ЗДОРОВ'Я

На застуду хворіють не тільки в Україні. Чхають, кашляють і борються з нежитем у всьому світі. Однак у кожного народу є свої унікальні секрети і способи боротьби з цією напастю.

Корейський спосіб Застудившись, кореєць заварює собі пекучий чай із коренем імбиру, який перешкоджає проникненню інфекції в організм. Щоб приготувати імбирний напій, або еліксир здоров’я по-корейському, на одну велику чашку знадобляться 4 горошини чорного перцю, 4 шт. кардамону, 3 гвоздички, імбир і кориця до смаку. Подрібнити прянощі в кавомолці. Потім налити в емальовану каструлю 300 мл ледь теплої води, покласти спеції, довести до кипіння і варити на слабкому вогні ще 20 хв. У кінці можна додати щіпку чорного чаю, трохи молока і 1 ч. л. меду.

Японський спосіб Японець, щойно відчувши нездужання, застуду, яка починається, укутується тепліше і випиває протягом дня 10 кухликів гарячого зеленого чаю, адже в цьому цілющому напої містяться катехіни, які мають противірусну активність.

Ізраїльський спосіб Згідно зі статистикою, в осінньо-зимові місяці від застуд страждає близько 40% жителів Ізраїлю. Що ж вони роблять під час застуди? Вони п’ють гарячий курячий бульйон. Так-так, не дивуйтеся! Завдяки цистеїну — амінокислоті, яка міститься в ньому, — він зменшує виділення слизу, а пара зволожує порожнину носа, знімає набряк слизової оболонки і закладеність придаткових пазух.

Американський спосіб За перших ознак застуди жителі США вживають «гримучий» коктейль із м’ятного настою, лимонного соку, меду та часнику. Еліксир по-американському готується так: 1 ч. л. м’яти перцевої залити склянкою окропу, нагріти протягом 3—5 хв на повільному вогні, потім процідити і додати 1 ч. л. меду. Маленький зубчик часнику подрібнити, покласти в кухлик і розтерти ложкою. Додати до часнику четверту частину лимона, м’ятний настій з медом, все змішати і випити теплим на ніч. На ранок ви відчуєте себе здоровим!

Грецький спосіб Ще давніх еллінів, які взувалися в сандалі і легко могли промочити ноги, не раз виручав напій Гіппократа. Відчувши дряпання в горлі та озноб, вони одразу ж дві скибочки апельсина або лимона заливали двома склянками червоного вина, додавали туди 1 ч. л. меду, дві палички гвоздики і дрібку кориці. Доводили до кипіння і випивали гарячим маленькими ковтками.

Англійський спосіб Застуджений англієць згадує прислів’я: «Одне яблуко щодня — і лікар не знадобиться!» Щоправда, це про профілактику, а для одужання одного яблука замало. Треба з’їдати їх не менше п’яти на день (кислих сортів бажано) і частіше вживати мандарини, апельсини, грейпфрути і лимони. Згідно з дослідженнями британських учених, у них міститься ударна доза справжньої «живої» аскорбінової кислоти, яка захищає від застуди, а також речовини, які сприяють якнайшвидшому її засвоєнню. Три, а ліпше чотири склянки свіжовичавленого цитрусового соку, які слід випити протягом дня, швидко приведуть вас у норму. Не зашкодять і прості запобіжні засоби — змащувати носові ходи оксоліновою маззю перед виходом на вулицю або, повернувшись із вулиці додому, зайти у ванну і не тільки вимити руки, а й промити носові ходи господарським милом. Саме господарським милом, тому що вхідними воротами для будь-якої вірусної інфекції є носоглотка, і саме в ній починають розмножуватися мікроорганізми. А господарське мило — відомий убивця шкідливих мікробів.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.