ХАРЧУВАННЯ В КРИТИЧНІ ДНІ

Поділитися:
ХАРЧУВАННЯ В КРИТИЧНІ ДНІ

У молодих дівчат напередодні «червоних днів календаря» зазвичай з’являються висипання на шкірі. Тридцятирічні жінки страждають від депресій, набряків і відзначають збільшення маси тіла до 3—4 кг, а сорокарічні — від головного болю та підвищеного артеріального тиску. У цей період жінкам потрібна підвищена доза магнію, який знижує збудливість нервової системи. Найбільше його містять крупи (особливо рис та вівсянка), квасоля та горіхи (кешью, мигдаль), сир, банани і куряче м’ясо. У критичні дні жінка втрачає до 20 мг заліза, тому ліпше запастися ним завчасно — їжте печінку, гранати і житній хліб. А щоб «підживити» організм вітаміном В6, який контролює емоції, тримає під контролем дратівливість і послаблює спазми, не ігноруйте вживання м’ясних і молочних продуктів, картоплі, моркви, цвітної та білоголовкової капусти, апельсинів і лимонів. Вилучіть із раціону страви, які містять непотрібну сіль: копчення, консерви, бульйони з кубиків, гострі соуси — вони спричиняють затримання рідини в організмі і посилюють набряки. І доцільніше не боротися з ними за допомогою сечогінних чаїв — вони «вимивають» з організму найважливіші мікроелементи. Гарний сечогінний ефект мають натуральні соки та продукти з високим вмістом калію — родзинки, курага, картопля в лушпині. Перевагу слід віддати крупам (вони містять так звані складні вуглеводи, які витрачаються повільно і надовго залишають відчуття ситості), овочевим салатам. Це джерело вітамінів, які заряджають організм енергією, і харчових волокон. Для перекушування годяться фрукти — вони забезпечать організм залізом і вітамінами В, С. Існує думка, що одна із причин хворобливого ПМС — дефіцит гормону прогестерону. Тому напередодні критичних днів лікарі рекомендують вживати продукти з сої — вони містять природну речовину, схожу на прогестерон, і таким чином заповнюють його дефіцит в організмі.

Підготувала Вікторія МИКОЛАЙЧУК.