ІНЖИР ПОМІЧНИЙ ВІД КАШЛЮ, А ФІСТАШКИ - ЗА АНЕМІЇ

Поділитися:

Напишіть про корисні властивості інжиру та фісташок. Чи не шкідливі фісташки із сіллю? З повагою Степан О. м. Ватутіне Черкаської обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Інжир (смоковниця, фігове дерево або винна ягода) має багато сортів. Цю субтропічну культуру здавна застосовували люди в їжу і для лікування. Усі частини рослини містять молочний сік, який у народі використовують як протипухлинний засіб. У народній медицині сік із самого дерева слугує для змащування зовнішніх утворень за онкологічної хвороби, оскільки він має протипухлинну дію. Але це роблять одночасно із засобами офіційної медицини. Плоди грушоподібної форми зі щільною м’якоттю використовують у їжу як свіжими, так і в’яленими, готують джеми, варення, цукерки, каву, оцет тощо. Вони містять багато цукрів, органічні кислоти (лимонну, яблучну), вітаміни С, В1, В2, каротин, солі магнію, калію, заліза. Інжир корисно вживати людям із серцево-судинними захворюваннями, за тромбозів, як кровотворний засіб, для поліпшення травлення, як легкий послаблювальний засіб. Відвар плодів інжиру на молоці вживають як протикашльовий засіб, у разі кашлюку, набряків голосових зв’язок, за гастритів, закрепів. 1-2 плоди протягом 10 хв варити у склянці молока й випити за кілька прийомів протягом дня, а плоди з’їсти. Відваром на молоці полощуть горло в разі ангіни. Подібну дію має відвар плодів інжиру на воді: 50 г плодів залити 1 л окропу й варити 30 хв. Пити по 0,5 склянки тричі на день до їди. Корисним є і варення з інжиру. Протипоказаний інжир за цукрового діабету та гострих запалень травного тракту. Фісташка справжня – це кущ, який цвіте жовтими квітами і має плід кістянку. Плоди фісташки містять до 80% жиру, 25 % білка, вітамін Е, каротин. Також є ліноленова і лінолева ненасичені жирні кислоти, багато незамінних амінокислот, калій, фосфор, магній, залізо. Холодним пресуванням добувають жирну фісташкову олію. Вона має зеленуватий колір і використовується як основа для мазей, цінується в косметиці. Олія має антиоксидантну, тонізувальну, протизапальну дію. Застосовують як косметичний засіб для виведення ластовиння і плям на шкірі, для розгладжування зморщок, як тонізувальний засіб за в’ялої і зрілої шкіри, а також для масажу ділянок тіла за целюліту. Здавна в народі використовували як ядра фісташок, так і фісташкову олію. Ядерця призначали виснаженим людям, як помічний засіб у разі шлункових захворювань, засіб що відкриває закупорювання в печінці. Також ядра були помічними за анемії, за хвороб серця (особливо в разі тахікардії) , гіпертензії, імпотенції, туберкульозу, за значного розумового й фізичного навантаження. Як знеболювальний засіб за ниркових і печінкових кольок. Корисний для чоловіків, бо має сперматогенну дію. Фісташкове масло: висушене й подрібнене на порошок насіння змішати із трішки розтопленим вершковим маслом (2:1), додати до цієї суміші чверть від усієї маси порошку какао, для смаку меду чи цукрової пудри. Усе ретельно перемішати. За проносів, захворювань шлунка, виразкової хвороби вживати між прийомами їжі по 15-20 г (столова ложка) тричі на день. Щодо фісташок із сіллю, то в такому поєднанні їх не бажано вживати людям, які мають серцеві й ниркові проблеми.

"Здоров'я і довголіття", №36 за 2012 р.