Це ж не просто так нинішня мода на струнких зорієнтована: зайва маса тіла, навіть незначна, багато (хоч до пори й непомітно) погіршує здоров’я тим, що людина стає сама собі виробником найнебезпечніших ВІЛЬНИХ РАДИКАЛІВ.
Що таке вільні радикали й чим вони небезпечні
У індивідуума з перевищенням ідеальної для нього маси тіла на 30% утилізація глюкози (тобто розщеплення її на енергію, вуглекислий газ і воду) знижується на 30-40%. А це означає не лише те, що така людина потребує на 30-40% більше цукрів, щоб зберігати таку саму фізичну й розумову активність, як у людини з ідеальною масою тіла! Це означає, що глюкоза недорозщеплюється в клітині повністю. І наслідком цієї «нестравності клітинного шлунка» стає продукування колосальної кількості вільних радикалів якраз там, де вони з найбільшою легкістю завдають найбільшої шкоди.
Вільний радикал ― це молекула будь-якої речовини, яка немовби «розірвана» хімічною реакцією (чи високою температурою під час смаження, наприклад) у довільному місці. У такої молекули в місці розриву залишається вільний електрон, який неодмінно норовить тут-таки приєднатися до будь-якої іншої молекули в будь-якому придатному для цього місці. Якщо ця молекула є частиною живої клітини, то клітині завдається ушкодження. І якщо це ушкодження відбувається в ДНК ― інформаційній спіралі, що несе інформацію про будову будь-якої живої істоти, то є великий ризик виникнення інформаційного збою, здатного призвести до раку.
У клітини, звісно, є безліч засобів, щоб загоїти пробоїну від вільного радикалу (хоча найліпше ― руйнувань зовсім уникнути). Один із них ― це антиоксиданти. Вони завжди мають у запасі один «вільний» електрон, яким діляться з вільним же радикалом, перетворюючи його на менш агресивну речовину.
Переїдати ― означає позбавляти організм вітамінів
Однак антиоксиданти потрібні організмові й для інших цілей, крім знешкодження радикальних елементів. Багато які з антиоксидантів ― це знайомі нам вітаміни (А, С і Е) і каротиноїди, потрібні для утворення того ж таки вітаміну А.
Без вітаміну А швидко починають давати збої й імунітет, і щитоподібна залоза, яка забезпечує організм гормонами, що підтримують на належному рівні обмін речовин.
Тобто, людина, що зазнає надмірних атак вільних радикалів (це називається оксидативним стресом), позбавляє дорогоцінних вітамінів свою імунну та інші системи.
Вітамін С використовується як одна зі складових для продукування колагену ― білка, що забезпечує пружність і молодість шкірі. Той-таки вітамін С потрібен організмові для боротьби зі стресом: він допомагає нейтралізувати шкідливий вплив «гормону стресу» - кортизолу, який, зокрема, полягає в прискореному старінні систем і тканин організму та руйнуванні системи імунного захисту загалом: не нейтралізовані гормони стресу руйнують вилочкову залозу ― один із ключових органів імунної системи.
До 40 років у більшості людей вона втрачає половину своєї маси. А до 60-70 в більшості людей тканини вилочкової залози й геть перероджуються в сполучну й жирову. Наслідок ― нескінченні хвороби, низький імунітет і руйнування протиракового захисту організму.
Вітамін Е, який підтримує, зокрема, ще й достатню вологість шкіри, конче потрібен для захисту від тих же атак вільних радикалів на жирові (ліпідні) оболонки клітин. У разі підвищеного витрачання вітаміну Е (чи його нестачі в їжі, що повсюдно спостерігається нині) жири всередині організму окиснюються вільними радикалами й утворюють стійкі сполуки з білками. Ці сполуки зовні проявляються як старечі пігментні плями.
«Плямистості» можна уникнути, забезпечивши себе достатньою кількістю вітаміну Е в їжі. А от вилікувати її практично неможливо: ці сполуки зруйнованих вільними радикалами жирів із білковими елементами тканин тіла надзвичайно стійкі.
А ще слід мати на увазі, що, крім власного внутрішнього вироблення вільних радикалів у разі надмірної маси тіла, ми ще й споживаємо величезну їх кількість зі смаженою та рафінованою їжею, забрудненим вихлопами повітрям, водопровідною водою, пилом та іншими продуктами й наслідками поганої екологічної обстановки. Тож зменшення власного вироблення вільних радикалів усередині себе часто стає для сучасної людини буквально питанням виживання.
Отже, сучасний погляд на стрункість як на красу та здоров’я ― цілком обґрунтований ще й в аспекті медицини! Однак, якщо ви вирішили, що автор закликає вас негайно й радикально схуднути, то ви дуже недооцінюєте авторових добрих намірів! Будь-якого роду радикальність у стосунках зі своїм організмом завжди тягне за собою безліч прикрих наслідків!
Обмежувальні дієти та «бездумний» спорт - шкідливі
Будь-яка обмежувальна дієта, хай яка вона «кремлівська» чи «зоряна, неодмінно й вимушено призводить до нестачі поживних речовин у їжі. Зокрема, будь-які раціони харчування, які не забезпечують організм усім комплексом з 50-70 тисяч конче потрібних йому для здорового й бадьорого функціонування речовин, призводять до того, що після них здоров’я погіршується, тіло стає млявим, низькоенергійним і постійно вимагає їжі.
Бездумні й неправильні заняття спортом спалюють і без того мізерні ресурси, й людина врешті-решт зривається. Згодом вона зривається знову й знову, втрачає залишки віри в дієту та в себе й часто набирає масу тіла, ще більшу, ніж до дієти.
Якість їжі - основа досягнення ідеальної маси тіла
Тому будь-яке насильницьке обмеження кількості їжі без кардинальної зміни самого підходу до її якості й складу ― безглузде. Треба змінити сам підхід до харчування: забезпечити організм усім комплексом із 50-70 тисяч потрібних йому для здорового, бадьорого, безпечного й ситого життя речовин. Цим ми:
* гармонізуємо всі процеси метаболізму;
* відновимо порушений надміром крохмалю та солодощів гормональний баланс;
* усунемо харчові залежності;
* повернемо тілу його природне здоров’я.
Зниження маси тіла при цьому відбудеться саме собою, як результат відновлення природного балансу тіла. Воно не таке швидке, як під час обмежувальних дієт, але натомість дає стабільний результат. І при цьому ― назавжди!
Задля досягнення своєї ідеальної маси тіла без ризику поступового руйнування систем безпеки організму потрібно складати свій щоденний раціон із:
* максимальної кількості свіжої зелені;
* максимуму сирих овочів і фруктів.
Це дасть вам велику кількість вітамінів С, А і каротиноїдів. Крім того, забезпечить великою кількістю клітковини, з якої ваша кишкова мікрофлора виробить усю групу вітамінів В. Клітковина також має властивість вбирати токсини, що утворюються в процесі розчищення жирових завалів під час схуднення. Овочі й зеленина, поза тим, дуже багаті на фітостероли, що знижують рівень шкідливого холестерину в крові.
Також обов’язково слід їсти несмажені горіхи й насіння, додавати в салати нерафіновані олії прямого холодного пресування: в них є великі кількості вітаміну Е та тих-таки корисних для вашого серця й артерій фітостеролів.
Волоські горіхи, конопляна, лляна й рижієва олії містять Омега-3 жирні кислоти, конче потрібні організмові для ремонту й побудови клітинних мембран. Тільки ― не перебирати міри! Максимальна денна доза лляної олії становить від половини до однієї чайної ложки, а горіхової, конопляної чи рижієвої ― до 2 чайних ложок. Більша кількість загрожує ризиком виникнення капілярних кровотеч.
А ось кількість тваринних жирів слід максимально знижувати: вони не містять ні вітаміну Е, ні фітостеролів, а лише багато «порожньої енергії» й холестерину. Тваринні білки, надто в зрілому віці, ліпше замінювати рослинними: м’яса, твердих та кисломолочних сирів, риби й морепродуктів варто з’їдати не більше 100 г на день і намагатися їх замінювати горіхами, насінням чи бобовими.
Ось стисло ― основні правила «вільнорадикальної» безпеки!
Будьте здорові й усього вам смачного.
Макс Погорілий,
засновник «Першої Школи Природного Здоров’я Fooodle.net»