
Анемія, або недокрів’я, — це стан, коли в крові знижено вміст гемоглобіну — залізовмісного пігменту еритроцитів, що надає крові червоного кольору. Недокрів’я може виникати в будь-які періоди життя людини і не лише в разі різних захворювань. Воно може бути спричинене клімактеричними змінами, гормональними порушеннями, неправильним харчуванням, захворюваннями травного тракту, печінки, нирок, порушенням всмоктування, автоімунними станами, оперативним втручанням та іншими чинниками. Нерідко анемія є самостійним або супутнім симптомом багатьох внутрішніх захворювань, інфекційних та онкологічних хвороб. За цього захворювання погіршується здатність клітин крові переносити кисень, що призводить до зниження обмінних процесів і фізичної витривалості. У тих, хто страждає від анемії, пришвидшується серцебиття, з’являється шум у серці, загальна слабкість, знижується імунітет. Які ж засоби допомагають підвищити гемоглобін? Ось кілька рецептів, які добре зарекомендували себе на практиці і корисні як для дітей, так і для дорослих.
- Уранці натщесерце випивати 1 склянку (дорослі) суміші настою шипшини, соку половини лимона та 1 ч. л. меду, діти — по 0,5 склянки. - Перед сніданком з’їдати, ретельно пережовуючи, 1—2 ст. л. пророщеної пшениці, можна додати сухофрукти (курагу, родзинки), мед, горіхи. - На сніданок вживати овочевий салат (зелена цибуля, морква, кріп, петрушка, капуста, буряки, яблука, гарбузи, болгарський солодкий перець, листя кульбаби, кропиви). - Протягом дня приймати по 1 ст. л. суміші меду, волоських горіхів і журавлини. Усе ретельно подрібнити і змішати. Маленьким дітям порцію слід зменшити вдвічі. - Випивати по 500 мл суміші морквяного, яблучного, бурякового соків, у співвідношенні 2:1:1. Можна обмежитися тільки морквяно-яблучним. Сік вжити відразу після приготування. Попередньо з’їсти 1 ст. л. сметани, оскільки без жиру каротин не засвоюється. Дитині буває складно випити таку кількість соку, тому його можна розділити на 2—3 прийоми, але щоразу слід готувати свіжу порцію. Сік потрібно випити за 20—30 хв до або через годину після їди. - Щодня слід вживати каші, зварені на воді, з додаванням олії, кропу чи іншої зелені, свіжої або сушеної. Але без цукру. Частіше вводити до раціону гречану і пшоняну каші. Для різноманітності можна додавати до них гарбузи та родзинки. - Корисно пити суміш соків моркви (270 мл) і фенхеля (30 мл). Цю порцію можна випити протягом дня. Але ліпше перед кожним вживанням готувати свіжу суміш. - Дуже добре допомагають відновлювати гемоглобін сливи. Їх можна вживати свіжими чи замороженими в необмеженій кількості. За 2 місяці гемоглобін підвищується, крім того, це сприяє нормалізації тиску. Звичайно, це лікування добре допомагає тільки тим, у кого немає проблем із травним трактом. - Можна приготувати сік з моркви, буряків і редьки, по 150 мл кожного інгредієнта. Зберігати в холодильнику в посуді з темного скла. Приймати по 1 ст. л. перед їдою. Курс — 3 місяці. - Розмолоти на млинку для кави 1 склянку гречаних крупів, 1 склянку волоських горіхів, додати 1 склянку меду. Усе ретельно перемішати, суміш нагадує халву. Вживати по 1 ст. л. 2—3 рази на день. - Потрібно частіше бувати на свіжому повітрі і стежити за диханням: слід намагатися подовжувати видих.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.