ЇЖА ДЛЯ ЗДОРОВОГО СЕРЦЯ

Поділитися:

Серце завдяки кровотоку забезпечує організм поживними речовинами і киснем — кожен орган і кожну клітинку. Коли зупиняється серце, зупиняється саме життя. Як зберегти «моторчик» організму здоровим, як допомогти його життєво важливій роботі? Перш за все, правильним харчуванням. Із їжею серце має отримувати кальцій, калій, магній, марганець, залізо, вітаміни А і D. Ці корисні речовини містяться у таких продуктах: свіжі ягоди, фрукти, сухофрукти (чорнослив, курага) і компоти з сухофруктів; несмажені горіхи та насіння; овочі (спаржа, зелений салат, огірки, помідори; у вигляді пюре — буряки, морква та цвітна капуста. Дуже корисна печена картопля); каші (особливо гречана, вівсяна, перлова і ячна); олії; молочні продукти, дієтичне м’ясо (кролик, курча, телятина, печінка); риба (тріска, сардина, оселедець, лосось, форель). Чим важливі ці речовини? Кальцій сприяє правильному розподілу внутрішньо- та позаклітинної води, оберігає від підвищеного артеріального тиску, бере участь в обмінних процесах організму та у формуванні кісток і зубів. Калій також корисний для підтримання потрібного рівня води всередині клітини і клітинного обміну. Магній рятує від порушень серцевого ритму, явищ гіпертензії, інсульту і в прямому сенсі слова впливає на тривалість життя. Марганець важливий у роботі коронарних артерій, а також у функціонуванні статевих залоз, опорно-рухової і нервової систем. Залізо транспортує у крові молекули кисню. Вітаміни — це «носії життя». Кожна з перерахованих і багато інших речовин мають велику кількість функцій, які виконують як самостійно, так і в поєднанні з іншими корисними елементами. Також важливо стежити за кількістю засвоюваного натрію: вона не повинна перевищувати допустимої норми 5—15 г на день, згідно з рекомендаціями дієтологів. З метою профілактики надміру солі слід обмежувати вживання солоної та копченої риби, всіляких консервів, солінь і маринадів, а також ковбас і солоних закусок (горішків, сухариків). У разі схильності до підвищення артеріального тиску слід уникати або хоча б зменшити вживання продуктів, які збуджують серцево-судинну і нервову системи: міцно заварений чай, кава, шоколад, наваристий бульйон, копченості та гострі приправи. За низького тиску кава, какао і чай, навпаки, корисні, як і невеликий шматочок шинки, і гарний бульйон.І звичайно ж усім потрібна вода — чиста питна. Аби крово- і лімфотік не страждали від нестачі води, організм перенаправляє туди воду з клітин і позаклітинної рідини. У той же час мозок віддає «наказ» судинам звузитися, зменшити просвіт, щоб не залишити органи і тканини зовсім без води — внаслідок цього підвищується артеріальний тиск. Якщо продовжувати вживати мало води, цей стан переходить у хронічний і згодом — у гіпертонічну хворобу. 1—1,5 л якісної питної води на добу — мінімальна норма для кожної дорослої людини. Нічого складного, як бачите, серце не вимагає. Проте нехитра турбота про нього дозволить прожити довге, здорове, насичене життя.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.