Читайте у №49, 2018
Минулого тижня гостем редакції була терапевт-дієтолог Інституту геронтології НАМН України Юлія Поворознюк. Понад годину Юлія Петрівна консультувала наших читачів із питань харчування та оздоровлення за різних хвороб. Пропонуємо вашій увазі деякі відповіді фахівця; переконані, що багатьом вони стануть у пригоді.
Пані Галина (м. Черкаси): Маю проблеми з травленням, зокрема, страждаю від підвищеного газоутворення. Порадьте, що їсти, можливо, потрібно вживати якісь ліки.
Юлія Поворознюк (Ю.П.): Найімовірніше, у вас синдром подразненого кишківника, тому треба постійно стежити за тим, що ви їсте. Ще раджу перевірити кишківник - зробити копрограму, тобто аналіз калу, який показує, як працюють підшлункова залоза, жовчний міхур, словом, наявність ферментів для повноцінного травлення їжі.
Якщо їх бракує, то наша їжа може затримуватися в кишківнику довго, спричиняючи процеси бродіння, здуття. Тим більше, якщо це супроводжується частими випорожненнями: 3-4 разів на день. Можливо, такий стан спричинений дисбактеріозом, коли патогенна мікрофлора переважає над здоровою.
Також непогано зробити аналіз калу на наявність яєць гельмітів.
У будь-якому разі за цих проблем важлива роль належить харчуванню, певній дієті. Обов’язково овочі тушкують, запікають чи варять, а в страви додають жири. Це може бути вершкове масло чи оливкова олія, які стимулюють жовчовиділення, активують ферменти підшлункової залози.
І що дуже важливо - їсти треба 3-4 рази на день і малими порціями: наприклад, 3 ст. л. каші чи 3 ст. л. тушкованих овочів тощо, щоб організм зміг це перетравити й не було бродіння.
Фрукти вживайте маленькими порціями, буквально по мандаринці, півапельсина, два печених яблучка. Компоти також будуть корисними.
Якщо ви постійно приймаєте аптечні препарати – ферменти підшлункової залози, це не дуже добре. Ваша підшлункова перестає працювати сама, припиняє продукування ферментів, вона стає «лінивою». Тому рекомендую поступово зменшувати й припинити вживання сторонніх ферментів, стимулюючи вироблення власних. Ферменти-препарати доцільними будуть під час святкового застілля, зокрема, й у Новорічні дні.
Від здуття вживайте зерна коріандру, квітів ромашки, подорожника чи фенхеля, які чинять вітрогінну дію, стимулюють активацію підшлункової залози та жовчовиділення. Можна тричі на день пити чай, наприклад, із фенхеля: 1 ч. л. насіння залити склянкою окропу та настояти до охолодження. Пити не раніш як через годину після їди.
Читайте більше матеріалів газети "Здоров'я і довголіття" зробивши передплату на електронне видання.
Пані Людмила (м. Харків): Перенесла операцію з приводу тріщини в прямій кишці. Операція пройшла успішно, але мене часто турбує біль у лівому боці, крім того, маю патологію сигмоподібної кишки. Ще хворію на остеоартроз, до того ж маю надмірну масу тіла.
Ю.П.: За таких проблем, зокрема, в разі запалення сигмоподібної та прямої кишки, насамперед вам потрібно у своєму раціоні зменшити кількість білків (м’яса, птиці тощо), бо вони спричиняють гниття й утворення газів. Якщо біль турбує постійно й наростає, то раджу здати аналіз калу на кальпротектин, маркер, який покаже, чи є запалення в кишківнику.
У разі наявності запалення обов’язково проконсультуйся в проктолога, зробіть колоноскопію тощо. Зазначу ще раз: зверніть увагу на харчування, до страв, особливо, білкових (м'ясо, яйця тощо), добре додавати кислоту (оцет яблучний, бальзамічний, рисовий чи інший), вживати їх ліпше з квашеними овочами (капустою), що стимулюватиме засвоєння м’яса.
Щодо молочних продуктів, то з віком в організмі зменшується продукування ферменту лактази, яка їх переробляє. Тому молоко, яке містить молочний цукор – лактозу, кисломолочні продукти ліпше з раціону вилучити. А для поповнення організму кальцієм можна вживати тверді якісні сири по 30 г кілька разів на тиждень. Із цією метою добре з’їдати щодня по 1 ст. л. меленого кунжуту (з їжею чи розвести в склянці окропу).
Щодо остеоартрозу, то ситуацію погіршує надмірна маса тіла, тому варто обмежити висококалорійні страви, тістечка, солодощі, відмовитися від пізньої вечері. Натомість для суглобів дуже добре буде, якщо вживатимете хоча б раз на тиждень холодець, кістковий бульйон тощо, які містять хондроїтин і глюкозамін, потрібні для кісток. Крім того, варто пропити хондропротектори, причому не менш як 6 місяців.
Пан Зиновій (м. Львів): Порадьте, будь ласка, які продукти можна вживати за катаракти.
Ю.П.: Катаракта «любить» солодощі: тістечка, білий хліб, здоба, а також солодкі фрукти - вона від них росте. За катаракти дуже добре вживати ягоди: чорниці, малину, ожину, смородину. Їх можна заморожувати. Різні овочі, квашені продукти, яйця, риба, бобові також дуже корисні для очей, а ще зелень: вона поможе очам вітамінами Р і С. Але овочі обов’язково вживати з жиром для ліпшого засвоєння.
Пан Сергій (м. Київ): Моїй мамі 89 років. У неї серцева недостатність, зоб. Що ви порадите для підтримання здоров’я?
Ю.П.: Дуже добре вашій мамі вживати печені яблука, овочі, вони легко засвоюються, завдяки пектину й клітковині поліпшують роботу травного тракту. Каші їй треба їсти по 3 ст. л. (не більше) обов’язково з маслом чи іншим жиром.
Для здоров’я серця дуже важливо вживати продукти, що містять ненасичені жирні кислоти омега -3. Так, тричі на тиждень вона має їсти страви, що містять омегу -3: запечену скумбрію чи оселедець, печінку тріски тощо.
Пані Ірина (Чернівецька обл.): Хворію на хронічний гастродуоденіт із підвищеною кислотністю шлункового соку.
Ю.П.: Щоб поліпшити травлення, потрібно їсти невеликими порціями. Спочатку – 2-3 ст. л. каші з маслом, потім – білок, але знову ж таки зовсім небагато (1-2 яйця чи 100 г м’яса та помідор чи огірок). Коли готуєте білкові продукти, додавайте кислоту: чи яблучний оцет, чи бальзамічний, для ліпшого засвоєння.
Сніданок, обід, вечеря мають бути з корисними жирами (вершкове масло, оливкова чи лляна олія, сметана 21%, риба морська), аби скорочувався жовчний міхур й були регулярними випорожнення, та ще не забувайте пити воду.
Пан Віктор (м. Шостка): Що Ви порадите за аденоми передміхурової залози та поліпів у прямій кишці? А ще в мене стенокардія й хвора печінка, падає зір.
Ю.П.: Почніть оздоровлення з того, що відмовтеся від солодощів, які погіршують стан підшлункової залози, печінки та очей. Ви можете їсти овочі, ягоди й фрукти, відмовтеся від виробів із білого борошна.
Щодо поліпів, то аби з кишечником все було в нормі – треба зменшити кількість білка в раціоні, й м’яса зокрема. Має бути не більше 100 г на прийом, і то не щодня.
Для печінки добре вживати корисні жири, наприклад, двоє яєць, зварених не круто, замінять 6 таблеток для цього органа. Вживайте більше продуктів, які містять омега-3 жирні кислоти, зокрема морську рибу, оливкову олію. Вершкове масло купуйте не менш як 82,5%.
А від субпродуктів, рафінованих жирів, цукру намагайтеся відмовитися. Із солодощів зрідка можна поласувати чорним шоколадом: один-два квадратики, не більше. А найліпше замінити їх ягодами, взимку скористайтеся мороженими (можливо, маєте їх), особливо для очей корисні чорниці.
Пані Валентина (Полтавська обл.): Турбує травний тракт: практично після кожного прийому їжі падає артеріальний тиск і такий стан, що мов помираю. Що це таке?
Ю.П.: Вам потрібно обов’язково обстежитися, зокрема пройти зондування (фіброгастроскопію). Якщо не маєте виразки шлунка, то такий стан після прийому їжі може бути пов'язаний із серцево-судинними проблемами. Можливо, через якусь стресову ситуацію. Спробуйте попити по 2 таблетки спеціальний антистресовий препарат з магнієм, а також воду, яка містить магній, вона добре діє й на кишківник.
Але, наголошую, конкретні рекомендації можна дати лише після повторного обстеження, УЗД серця та встановлення діагнозу. А поки почніть харчуватися малими порціями й часто (3-4 рази на день), аби не перевантажувати шлунок.
Пан Ігор (м. Київ): Підкажіть, будь ласка, коли та скільки ліпше вживати сир, кефір, горіхи й льон?
Ю.П.: Якщо не маєте надмірної маси тіла, то кефір, сир можете вживати ввечері. Якщо є – то ліпше в першій половині дня, бо вони мають високий інсуліновий індекс (підвищують рівень цукру в крові). Горіхи - дуже добра їжа, їх треба підсушити (не смажити) й з’їдати по 5 штук вранці або в обід.
Льон найліпше замочити на ніч у кефірі чи холодній перевареній воді (1 ч. л. -1 ст. л. - на 250 мл). Або змолоти в кавомолці й розвести в перевареній воді.
Пані Тетяна (м. Васильків): Порадьте, будь ласка, як можна відновити хрящову тканину, бо маю проблеми з опорно-руховим апаратом. Ще схудла й маю низьку масу тіла.
Ю.П.: Важливо не дати прогресувати хворобі. У цьому допоможе харчування: зокрема, хрящам потрібні білкові продукти, хондропротектори, які можна отримати з їжею, холодець, бульйон, юшка з будь-якої риби, курячий бульйон, тушкована риба.
Також можна скористатися аптечними хондропротекторами, глюкозаміном та препаратами вітаміну D (влітку його отримуємо, перебуваючи на сонці). Для збільшення маси тіла щодня вводьте у свій раціон білок (але не переїдати): наприклад, уранці м'ясо (100-150 г) чи 1-2 яєць (не круто зварених) можна щодня, в обід - сир (ліпше м’який, кисломолочний) чи бобові, увечері – риба. Важливо, аби за один прийом вживали один вид білка.
Пані Клара (м. Харків): У мене знижена функція щитоподібної залози, крім того, маю камені в нирці. Почали хрустіти та боліти запалені суглоби, я вживаю хондропротектори.
Ю.П.: За болісних суглобів раджу зменшити в раціоні деякі продукти, зокрема, потрібно хоча б тричі на тиждень обходитися без м’яса, навіть печінку вживати не більше двох разів на тиждень. М'ясо, особливо молоде (перепілка, пупи тощо) містить багато пуринів, сечову кислоту.
Якщо любите каву, чай, то вживайте напої неміцними, бо в обох продуктах є пурини, сечова кислота. Від цукру взагалі рекомендую відмовитися: він провокує загострення запальних процесів. Уникайте солодощів і навіть солодких фруктів, які також містять цукор.
Гарно зменшують запальні процеси в суглобах зелень, вишні (заморожені), цитрусові, але знову ж таки: їсти не більше одного мандарина, половину грейпфрута й одне яблуко тощо.
Пан Віктор (м. Київ): Маю проблеми зі шкірою голови, а саме суху - себорею. Чи допоможе дієта?
Ю.П.: Так, якраз більшість шкірних захворювань, і себорею зокрема, усувають за допомогою дієти. Потрібно обмежити у своєму раціоні кількість вуглеводів, зокрема солодощів, каш. Натомість збагатити меню білками, в цьому допоможуть горіхи різних видів: смачно й корисно.
Пані Ганна (Львівська обл.): У мене видалено жовчний міхур, печінка збільшена й болить. До того ж маю зайві кілограми.
Ю.П.: Звісно, печінка без жовчного міхура терпить подвійне навантаження, тому її треба розвантажити за рахунок правильного харчування, яке допоможе також схуднути. Насамперед рекомендую із меню вилучити випічку, солодощі, зменшити кількість солодких фруктів до двох штук на день. Білому хлібу треба сказати: «Ні!» й з’їдати не більш як два шматочки вранці.
Харчуватися треба малими порціями з достатньою кількістю жирів (але не смажених!) і не менше трьох разів на день.
Пані Марина (м. Суми): Чи справді куркума корисна для оздоровлення в разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, а також за кандидозу кишківника?
Ю.П.: Куркума має багато корисних властивостей, зокрема протизапальну, кровоочисну та сечогінну, сприяє підвищенню імунітету. Тому вона корисна для нормалізації стану кишечнику. Вживати її ліпше по 1 ч. л. на день, розділивши цю порцію на два прийоми та додаючи до страв разом із жирами (чи то олія, чи масло).
Проте, якщо виразка в стадії загострення, то я б рекомендувала скористатися насінням льону. Відвар: 2 ст. л. насіння залити 2 склянками окропу, кип’ятити на слабкому вогні 10 хв і настояти до охолодження. Процідити та вживати по 50 мл протягом дня, за 30 хв до їди. Можна змолоти насіння й просто залити окропом і настояти до охолодження. Процідити й пити так само, як відвар.
У разі кандидозу корисно вживати чай з мучниці: 1 ст. л. заварити 1 склянкою окропу, настояти до охолодження, випити протягом дня маленькими порціями за 30 хв до їди.
(Продовження в наступних числах газети.)