У мене онкологічне захворювання. Пройшла курс хіміотерапії. Підкажіть, яким має бути харчування та спосіб життя людей з новоутвореннями.
З повагою Галина.
Харківська обл.
Лист коментує лікар народної медицини, доктор біологічних наук Юрій Попов.
В усуненні будь-якого захворювання харчування так само важливе, як різні препарати. Меню має складатися з сирих овочів (салатів) і квашенини з них (квашені капуста, буряки), фруктів, варених м'яса чи риби, яєць, насіння, горіхів. А також каш із пшона, вівса, рису, ячменю, кукурудзи. Каші готувати на воді з додаванням 1 ст. л. соняшникової чи оливкової олії. Дуже корисні свіжоприготовані соки з гарбуза, яблук, помідорів.
Категорично забороняються: смажена, жирна, консервована їжа. Треба вилучити будь-які молочні продукти (крім сироватки) й, тим більше, не готувати на молоці! Не вживати: чай, каву, будь-які солодкі та газовані напої, цукор, кондитерські вироби, варення, компоти (замість них ― фрукти).
У разі великого виснаження хворого обов'язковими є овочеві соки (суміш свіжих соків із моркви, буряків, капусти, картоплі, петрушки тощо) не менше 0,5 л на день і цибульний відвар. Рецепт: цибулину завбільшки як лимон разом із лушпинням дрібно порізати, посмажити на олії (цибуля стане золотисто-коричневою), потім додати 0,5 л холодної води й варити доти, поки цибуля як слід не розвариться. Відцідити. Вживати лише переціджений відвар без цибулі!
Перед ковтанням їжу пережовувати не менше 13-15 разів! Ніколи нічого не пити під час їди та протягом 30 хв після їди, тобто ніколи не запивати їжу. Крім того, маючи погані зуби чи вставні щелепи, всі овочі в салаті (капусту, моркву, редьку, буряки, коріння петрушки, пастернаку тощо), фрукти попередньо терти на тертці чи дрібно нарізати ножем. Горіхи попередньо подрібнити, наприклад, на млинку для кави.
У разі дуже вираженого виснаження хворого харчування має бути 4-5 разів на день.
Приклад харчування
Сніданок: 100 мл цибульного відвару, салат із сирих овочів (наприклад, огірок, редька, листя салату, цибуля зелена або часник, помідор, дрібно нарізана капуста, трохи оливкової чи соняшникової олії, соку лимона, чи яблучного оцту, чи скислої молочної сироватки, трохи солі), каша (кукурудза, рис, гречка, пшоно, овес, ячмінь) ― приблизно 150 г (4-5 ст. л. з гіркою + 400 мл води, або 2 об’єми крупів, 1 ст. л. соняшникової олії, 1 / 4 ч. л. солі, кип'ятити на слабкому вогні 15-20 хв, ячмінь кип'ятити 1 годину), варені м'ясо чи риба. Десерт (фрукти, ягоди) бажано їсти не раніше, ніж через 30 хв після їди.
Обід і вечеря: по 100 мл цибульного відвару, потім приблизно те саме, що й на сніданок, може бути інша кількість. Можна додати волоські горіхи (6-7 штук на день), замочений на 4-8 годин сирий арахіс (приблизно 60 г), варений горох чи квасоля, насіння (сире) соняшнику й гарбуза, 1 варене (бажано домашнє) яйце на день (якщо домашнє, краще з'їсти сирим, попередньо помивши його з милом чи протерши оцтом).
Конче потрібно, щоб і хворий, і його оточення не впадали у відчай, у паніку й мобілізували всі сили на оздоровлення.
Дуже бажано, щоб хворий, по можливості, не «валявся в ліжку», брав активну участь у приготуванні препаратів, їжі чи виконував комплекс фізичних вправ для надання організмові можливості самостійно відновити всі процеси життєдіяльності до природної норми шляхом саморозслаблення й самонавіювання.