АБИ КОСТІ НЕ ЛОМИЛО Й СЕРЦЕ НЕ ПЕКЛО

Поділитися:
Аби кості не ломило й серце не пекло

Навесні пробуджується не лише зелень, а й хронічні захворювання: гастрити, панкреатити, артрити, загострюються серцево-судинні патології, підвищується артерiальний тиск. Так наш організм реагує на перепади температури, вологості, рiзкі змiни погодних умов, атмосферного тиску, зростання світлового дня. Адже до таких змін оточення нашому організмові, виснаженому вiрусами, гіповiтамiнозом, хвилюваннями війни, треба прилаштовуватися.
Ці чинники - додаткове навантаження на всі внутрішні органи, тож ті системи, що вже були враженими, першими дають збій.
   Лікарі рекомендують людям із хронiчними захворюваннями регулярно приймати призначенi спеціалістом лiки, не переохолоджуватися, одягаючись згідно з погодою, уникати надмірних фiзичних та психоемоцiйних навантажень, регулярно вимiрювати артерiальний тиск, а в разі загострення недуги звернутися до лікаря.
     Як ми додатково можемо допомогти організмові пройти цей непростий перехідний весняний час, поговоримо з доктором медичних наук Аллою ДМИТРІЄВОЮ.

Людям худої тілобудови не можна змерзати та їсти  суху їжу

- Алло Володимирівно, від чого залежить, що в одних людей навесні загострюються, скажімо, серцево-судинні проблеми, а в інших - артрити чи щось інше?

- Я завжди прошу пацієнтів: прислухайтеся до свого організму, як він реагує на ті чи ті зміни. Адже кожен організм – індивідуальний, і треба знати, на які чинники він реагує хворобливо, а що для нього є своєрідним еліксиром, порятунком навесні в часи загострення. Важливо знати свої особливості ще й тому, що хвороби часто виникають відповідно до ступеня сезонної активації регуляторних принципів які домінують у конституції, природі людини.
Згідно з аюрведою, це 3 типи, або доші: вата, пітта й капха.
Так, люди вата-доші, що перекладається як повітря/вітер, зазвичай худі, дещо непропорційної тілобудови, мають високу збудливість та сухість шкіри. Вони теплолюбні й легко змерзають, особливо в стопи.
   Пітта – це доша вогню. Такі люди запальні, енергійні, креативні, з пропорційною, спортивною будовою тіла. Дошею води та землі є капха – це досить повільні, ґрунтовні люди, з кремезною статурою, часто з надмірною масою тіла, що люблять солодке, страждають від обмінних порушень та надміру слизу в організмі.
    Холод - ворог номер один для людей тоненьких, вата-конституції. Їм дуже рекомендовано весняної  пори одягатися, враховуючи примхи погоди, тобто не змерзати в прохолодні ранки та вечори, коли різко холоднішає, одягати курточки. Такі люди легко застуджуються, а з віком надмірні холод і сухість можуть стати причиною ураження суглобів та призвести до артрозів і артритів. Ці недуги часто загострюються навесні та дошкуляють гострим болем у разі ходіння чи ступання на ногу. Рухи можуть супроводжуватися тріском у суглобах. При цьому почервоніння чи підвищення температури на нозі може й не бути.
     Щоб зменшити надмірну сухість, що призводить до цих симптомів, слід переглянути харчування. Уникати холодних, твердих страв. Їжа має бути теплою, вологою, смачною й достатньо жирною та калорійною. Одним із ідеальних напоїв для профілактики та за перших ознак захворювань є тепле молоко з маслом та медом. Така солодка, жирна, гаряча їжа збалансує надмірну сухість і холод у  тілі, а отже покращує самопочуття в разі  застуд і захворювань суглобів.

Кисіль з вівса  оздоровить травлення, а насіння подорожника – шлунок

- Які найтиповіші захворювання виникають у весняний час у людей міцнішої статури – пітти, та як їх уникнути?

- У людей вогняних весняні зміни можуть спричиняти загострення серцево-судинних, шкірних, шлунково-кишкових хвороб, появу геморою, печії, гіркоти в роті. Щоб запобігти таким  симптомам, уникайте в стравах кислих, гострих, гарячих смаків, які роздмухують і так активний вогонь у тілі. Усе ще можна їсти квашені помідори, огірки, капусту, за умови, що вони не перекисли. Надмірно кислі овочі перед вживанням слід вимочити.
    Добре ввести в раціон більше прохолодних, солодких продуктів, що збалансують вогняну енергію в тілі. Під солодким я не маю на увазі цукерки, випічку чи цукор. Це натуральні продукти з солодким смаком – молоко, масло, біле м'ясо, всі злакові каші. Для людей пітти ідеальний сніданок  -  молочна злакова каша з маслом. Добре споживати яйця, птицю, зелень та рибу. А ось про важке для травлення червоне м'ясо, особливо стару свинину, яловичину, баранину, краще зараз забути. Дуже рекомендую присмачувати страви прянощами, що підтримують процес травлення – це сушений базилік, тархун, кануфер, гісоп. 
    Важливо дотримуватися режиму харчування та їсти в один і той само час. Бо коли організм знає, що обід щодня о 14-й, то вже о 13:45 починає виробляти ферменти й соки, що потрібні для засвоєння та перетравлення їжі. Коли ж людина їсть у різний час, хорошого травлення не буде.
   Із метою профілактики шлунково-кишкових захворювань та за підвищення кислотності, болю в шлунку, підшлунковій залозі, відчуття подразнення слизової оболонки травного тракту слід приймати фітозасоби, що обволікають слизову оболонку й захищають від запалення. Із доступних та ефективних - кисіль з вівса чи льону. Льон не потрібно дрібнити, важливо вибити слиз з оболонки насіння. Для цього 2 ст. л. насіння льону залити 0,5  л окропу, дати настоятися, щоб набубнявіло насіння, і, як дещо охолоне, перелити в пляшку й  струшувати, допоки не утвориться піна. Відцідити та  пити по 50-70 мл за 15-20 хв перед кожним прийомом їжі. Можна приймати тривалий час.
    Для приготування вівсяного киселю 1 склянку вівсяних пластівців залити літром води. Варити в емальованому посуді 40 хв, процідити. Залишки пластівців перетерти через дрібне сито й додати до відвару. Довести до кипіння, вимкнути вогонь і потримати, не відкриваючи кришку, 6-7 хв. Пити ледве теплим по 50-70 мл до прийому їжі або повністю замінювати ними під’їдання. Добова норма – 1-2 склянки. 
  Чудодійну дію на слизову оболонку шлунка та  підшлункової залози має насіння подорожника. Його можна придбати в аптеках і запарювати з розрахунку 1 ч. л. на 250 мл окропу, настояти й  приймати за 20 хв до їди та в проміжках між трапезами протягом 2 тижнів.
   За значного підвищення кислотності, якщо людина відчуває, що кисло в роті, болить шлунок, допоки не активне сонце, можна заварювати звіробій (0,5 ч. л. на 200 мл окропу). Приймати по 50 мл 3-4 рази на день курсом 2 тижні. Коли сонце стає яскравим,  звіробій не показаний, бо підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету та сприяє надмірній пігментації.
У цей час приймайте настій 5 лікарських трав: цвіту акації, софори, нагідок, сухоцвіту багнового, синюхи. Трави змішують у рівних пропорціях, 1 ч. л. суміші запарюють 1 склянкою окропу, настоюють. Приймають за 5 хв до трапези протягом місяця. Настій знімає спазми, готує травну систему до перетравлення та засвоєння їжі.

Три помічних рецепти для серця

- А як уникнути загострення недуг серця, запалення гемороїдальної шишки? Цими  питаннями переймається багато наших читачів.

- Передусім вразливі до загострення серцевих недуг емоційні люди, ті, хто важко переживає жахи війни. Для них характерні спазми коронарних судин, біль, неприємні відчуття в ділянці серця. Їм слід приймати заспокійливе, але не валеріанку, яка чудово допомагає взимку, а заспокійливі, охолоджувальні фітозасоби. Це може бути настоянка  собачої кропиви, глоду, півонії. Змішати в рівних пропорціях та капати в 50 мл води по 20 крапель зранку та по 40 крапель перед сном.
   Дуже дієвим для серця за серцевої недостатності, задишки, набряків, нервової збудливості є горицвіт весняний (адоніс) - це серцевий тонік, що містить глікозиди, які стимулюють вироблення енергії в клітинах міокарда.
     Для приготування спиртової настоянки в півлітрову банку насипають доверху дрібно нарізану траву горицвіту, заливають спиртом, закривають кришкою. Настоюють у теплому темному місці 12 днів, щодня перемішуючи. Вживають по 8 крапель за годину до їди тричі на день. Засіб годиться  для тривалого застосування.
   Настій  горицвіту: 4 г трави залити 250 мл окропу, настояти, процідити  та приймати по 15 мл тричі на день протягом 2 тижнів.
    Унікальний підтримувальний засіб у разі неврозів  серця, порушень серцевої діяльності - листя конвалії. Його заготовляють після того, як конвалія відцвіте й уже формуються ягідки. 1 ст. л. сухого листя заливають склянкою окропу, настоюють годину, проціджують і приймають по 15 мл 3-4 рази на день.
    Можна використовувати заварену конвалію і як седативний та протинабряковий засіб, за первинною дією як кардіопротектор. Навар приймають 4 рази на день по 1 ст. л. курсом до 2 тижнів.
    Дуже негативно впливають на серцево-судинну систему хвилювання, які призводять до викиду гормонів стресу, що спричиняють підвищення тиску, звуження судин, підвищують ризик інфаркту. Кращого способу виведення адреналіну, ніж ходити, їздити на велосипеді, плавати, тобто достатньо рухатися, немає. Такі навантаження мають бути щодня, але строго відповідно до стану людини, без перевантажень.
    Запобігти появі геморою можна, правильно харчуючись, як описано вище. Якщо ж уже є перші ознаки геморою, то в аптеці можна придбати спеціальні ректальні свічки.  Добре відновлюють, знеболюють слизову оболонку, знімають загострення мікроклізми на основі конопляної, гарбузової та шипшинової олій. Змішати олії та вводити їх в анальний отвір по 5-10 мл перед сном протягом 7-10 вечорів.

Щоб позбутися  зайвого слизу

- Які недуги чатують на людей із найкримезнішою статурою (капхи) та як їх уникнути?

- За поєднання вологої та холодної погоди вони вразливі до застуд, гаймориту, кашлю, затяжного ларингіту. А також проблем із травленням, продукування організмом зайвого слизу як у дихальних шляхах, так і в травній системі. Чудовий борець із надміром слизу - куркума, що підсушує. Її слід додавати до напоїв та страв. Окрім того, для профілактики накопичення та виведення слизу гіркий і в'язкий смак мають домінувати в їжі.
    Також можна зробити крапельки для носа, що мають протизапальні властивості. Купити в аптеці й змішати в рівних пропорціях мелені гвоздику, корицю, імбир та залити олією в пропорції 1:7, дати настоятися кілька годин, потім прогріти на паровій бані 3 години. Капати по 2 краплі кілька разів на день із метою профілактики та оздоровлення. 
     Люди типу капхи повільні як у рухах, так і в процесі травлення. Їм не можна переїдати та недотримуватися режиму харчування, інакше травлення стає вкрай млявим: їжа затримується та  гниє в кишківнику, виникає відчуття тяжкості, ніби проковтнули каменюку, а також проблеми з випорожненням. Для поліпшення й стимулювання травлення до страв та напоїв слід додавати трави, які мають гострий запах і смак. Із трав, що допомагають знімати здуття та важкість живота, слід назвати  подорожник, тархун, кануфер, чорнушку, гісоп, базилік, кардамон.
   Корисним для капх буде й тонізувальний для імунітету  та травлення чай на основі імбиру, мускатного горіха, кардамону, духмяного перцю. Чверть чайної ложки суміші, щоб не було надто перченим, залити склянкою окропу, за бажання  додати лимона, меду, заварки чаю. 
   У час зміни сезонів рекомендовано пити медову водичку. Вона заспокійлива, джерело корисних речовин, дренує печінку, прибирає надмір слизу в організмі. Її приймають на Убутний місяць. 1 ч. л. меду розводять увечері в склянці води й лишають на ніч, щоб добре розчинився, випити зранку.
    На місяць, що наростає, для підтримки імунітету добре пити концентрований узвар та настій ехінацеї, подорожника, вероніки, евкаліпта, кореня герані: 1 ч. л.  суміші залити  склянкою окропу. Пити перед їдою або між прийомами їжі.

Матеріал підготувала Валентина Берник.