Мало хто замислювався над тим, що серце працює в організмі без відпочинку. Із часом тканини цього органа зношуються.
Серцевосудинних захворювань безліч, і перебігають вони по-різному. Деякі з них, такі як ревматизм або міокардит, є хворобами серця. Інші, наприклад атеросклероз або флебіти, вражають насамперед артерії та вени. Нарешті, від третьої групи захворювань страждає серцево-судинна система в цілому. До них належить найперше гіпертонічна хвороба. Хоча часто провести таку чітку межу між захворюваннями серця і захворюваннями судин буває складно. Адже в організмі все взаємопов’язано. Тому лікарі радять берегти судини і стежити за станом крові — адже вона циркулює по всьому організму і сприяє роботі всіх органів і тканин. Найефективніші трави для серця і серцево-судинної системи — глід і чемерник (рос. — морозник), але ними не можна зловживати. Також для зміцнення серця і серцево-судинної системи корисно щодня пити зелений чай з медом, свіжі соки, відвар шипшини. Узагалі ґрунтові овочі і перші ягоди дуже корисні. Тільки будьте обережні з дикорослими ягодами — збирайте їх далеко від трас та чорнобильської зони. Впливу радіації найбільше піддається чорниця, бо вона росте на торф’яній місцевості, а торф довго тримає радіонукліди.
- Глід — для кровообігу. Ця рослина посилює скорочення міокарда, кровообіг у вінцевих судинах і судинах мозку, підвищує еластичність серцевого м’яза. Для серцевої діяльності ефективні як квіти, так і плоди глоду. У скляну ємність засипати квітки рослини, залити горілкою, настояти 3 тижні в темному місці, процідити. Приймати по 20—30 крапель тричі на день.
- Шпинат — захищає судини. Ця рослина зміцнює судини і захищає їх від старіння. Шпинат багатий на вітаміни А і С, які потрібні для боротьби з артеріальними бляшками, що утворюються під дією вільних радикалів. Крім того, шпинат — багате джерело заліза, потрібного для перенесення кисню в крові. Вживайте його у свіжому й тушкованому вигляді, перед їдою пийте свіжовичавлений сік.
- Кора осики — знизить тиск. Її можна використовувати як свіжозібрану, так і сушену. 2 ст. л. подрібненої кори залити 2 склянками води, довести до кипіння і кип’ятити на слабкому вогні 20 хв, охолодити й процідити. Приймати протягом 10 днів по 1/3 склянки тричі на день перед їдою. Потім потрібно зробити 10-денну перерву. Повторити двічі. - Часник — від холестерину. Аліцин — діюча речовина часнику — благотворно впливає на судини і розріджує кров, розчиняючи холестеринові бляшки. Часник можна вживати в природному вигляді, у спеціальних капсулах (продаються в аптеці) або зробити настоянку: 200 мл соку часнику змішати з 200 мл горілки і приймати 4—5 разів на день до їди, щоденно збільшуючи дозу з 1 краплі до 8, потім — у зворотному порядку.
- Чорниці — збагатять вітаміном С. У цій ягоді високий вміст вітамінів С і К, антиоксидантів і танінів. Чорниці також містять ципрофібрат — речовину, яка допомагає знизити рівень холестерину. Введіть у свій щоденний раціон (особливо в сезон) склянку свіжих чорниць, сік чи відвар із них. Чорниці також можна засушити або заморозити — вони не втратять своїх цілющих властивостей. А потім робити з них настоянки або заварювати як чай.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.