Сечова кислота. Про те, що вона виробляється в нашому організмі та є продуктом розпаду їжі, особливо білкової, багато хто й не чув. Але це – до пори, поки їжа добре переробляється й виводиться кишківником, нирками й шкірою. Ця інформація набуває особливої ваги, щойно починається артрит, виникають камені в нирках, біль у суглобах і навіть серцево-судинні ускладнення. У більшості з цих випадків знайте: найпевніше, рівень сечової кислоти, а також пуринів, у вас давно вже не в нормі.
Ці хвороби безпосередньо пов'язані зі збоєм в обмінних та видільних процесах, унаслідок чого сечова кислота кристалізується й накопичується майже в усіх тканинах організму, а надто – в суглобах.
Через це розвивається подагра – серйозне захворювання, що вражає великі пальці ніг. Болісна й дуже неприємна недуга, яка найчастіше переслідує чоловіків після 40 років, але від неї страждають і жінки віком після 60. Такі відкладення можуть бути не тільки на пальцях ніг, а й рук, викривлюючи їх.
Щоб запобігти цим хворобам, слід уточнити, чи є в організмі зайвина сечової кислоти. Треба здати аналіз крові з вени, натщесерце. Для чоловіків норма сечової кислоти в крові становить 262-452 мкмоль/л, для жінок – 137-393. Якщо ж норма значно перевищена – саме час переглянути як своє харчування, так і спосіб життя, інакше кістки може «крутити» не лише на зміну погоди та настання холодів.
Як же збалансувати рівень сечової кислоти й позбутися супутніх їй хвороб – в інтерв'ю з Ігорем ГРІМОВІЧЕМ – майстром масажу та китайських цілющих практик.
Шлях до подагри, каменів у нирках і до хвороб суглобів лежить через шлунок
- Ігоре, чи правда, що ножем та виделкою, а точніше – певною їжею, ми самі собі й «наїдаємо» хвороби, зумовлені надміром сечової кислоти?
- Це правда. Поява цих хвороб безпосередньо залежить від харчування. Із Середньовіччя відомо, що від подагри потерпали переважно знатні люди, які могли собі дозволити вдосталь поїсти й при цьому особливо не рухалися. Не дарма цю недугу ще називали «хворобою багатіїв» або «хворобою аристократів». Селян та ремісників, що не об'їдалися й багато тяжко працювали: жали, косили, кували залізо, – ця хвороба обминала. Тож, аби не хворіти, треба не повторювати помилок багатіїв. Адже зараз, коли всі смаколики доступні, дедалі більше людей наступає на ті самі граблі, об'їдаючись і хворіючи.
Щоб уникнути накопичення в організмі пуринів, що містяться в сечовій кислоті, треба уникати надмірного споживання багатих на них продуктів: м'яса, риби, алкоголю, пива, субпродуктів, у тому числі печінки, ковбасних виробів, наваристих бульйонів, холодців, консервів, а також солодощів, особливо солодкої газованої води. Солодкі газовані води містять цукрозамінники й фруктозу. А вони дуже порушують обмін сечової кислоти. Не рекомендується їсти більше трьох разів на тиждень м'ясо. Його норма – не більш як 150 г за раз. Треба цілком вилучити повністю або звести до мінімуму споживання цукру.
Для зниження вмісту сечової кислоти дуже корисні цитрусові, а також вишні. Вітаються молочні продукти, крупи, овочі. Також рекомендується пити більше рідини й займатися фізкультурою.
У зоні ризику нажити такі хвороби – й ті, хто полюбляє добряче попоїсти на ніч. Наприклад, трудоголіки, які цілий день нічого до пуття не їдять, а на ніч вирішують наїстися вдосталь. Слід зважати на те, що шлунок після 7-ї вечора перестає повноцінно працювати й виділяти достатню кількість шлункового соку, конче потрібного для перетравлення їжі. Тому до ранку ця їжа стоятиме в кишківнику. Такі люди гладшатимуть і наживуть букет неприємних хвороб.
Недарма існує приказка: сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові. А в нас що виходить? – Що ворог – це сама людина, яка о неслушній порі й неправильними продуктами живить свій організм.
Особливу рекомендацію хочу дати щодо пиття. Щоб шлунок і вся травна система добре працювали, щоб змити з нього слиз, треба не тільки достатньо пити – а це до 1,5 л на день, – а й робити це о слушній порі. Щоб запустити травний тракт, підготувати його до перетравлення їжі, китайці за 15 хвилин до трапези випивають склянку гарячої води. Так можна уникнути дисбалансу в роботі печінки та підшлункової залози, через який і відбувається накопичення сечової кислоти в тілі.
Методи вигнання сечової кислоти з її улюблених місць
- Де найчастіше відкладаються пурини в тілі, і як їх виводити?
- Солі сечової кислоти кристалізуються й відкладаються найчастіше в суглобах, що провокує запалення та гострий біль. Там, де кровоплин поганий, утворюються найбільші відкладення. Крім того, урати можуть накопичуватись під шкірою, утворюючи вузли – тофуси, – й у нирках, формуючи камені.
Часто, коли під час масажу відчуваєте в тілі біль, – це і є сечова кислота, що осіла в м'яких тканинах. Це призводить до запалення, м'язи стають жорсткими, м'язова тканина втрачає еластичність, рухливість. Щоб розблокувати м'язи, поліпшити кровообіг, ще з давніх-давен використовували п'явки, робили кровопускання. Якщо такої можливості немає, можна по 10-15 хв щодня лежати на килимку з голочками: це може бути килимок Ляпка або іплікатор Кузнєцова.
Дуже добре також робити двічі на рік, курсами, масаж. Також, щоб не давати сечовій кислоті осідати, сковувати м'язи, робіть вправи на розтягнення. Для цього добре годиться йога – всі вправи на розтягнення з розслабленням. Що вільнішим, розслабленішим стає м'яз, то краще він виконуватиме свою функцію.
Нагадую: потрібно багато пити, щоб через нирки й сечу виводити пурини. Також добре позбуватися їх через шкіру, роблячи активні фізичні вправи, під час яких інтенсивно пітніти. Такий самий чудовий очисний ефект дає парення в лазнях та саунах.
Трави – борці з пуринами
- Які б Ви порадили трав'яні збори, що знижують рівень пуринів в організмі та нормалізують роботу видільної системи й травного тракту?
- Чудову дію має настоянка вовчого тіла болотного. Її можна купити готовою або ж приготувати самому. Для цього подрібнену сировину заливають горілкою у співвідношенні 1:5, настоюють 2 тижні в скляній банці в темному місці, фільтрують і вживають по 30 крапель 3-4 рази на день до їди. Поступово збільшувати дозу до 1 ст. л. Вживати 3-4 місяці по 1 ст. л.
Вовче тіло має протизапальні й болетамівні властивості, сприяє поліпшенню функціонального стану опорно-рухового апарату. А також сприяє зниженню вираженості запального процесу, поліпшує рухливість суглобів, зменшуючи їх набряклість. Його часто використовують у комбінованій терапії запальних і дегенеративних захворювань опорно-рухового апарату (в т. ч. артрити, артрози).
Чудово працює ще й такий збір. По 2 ст. л. ягід ялівцю, шипшини, насіння кавуна змолоти в млинку для кави, залити 1 л окропу й настояти 20 хв. Пити по чверті склянки вранці та вдень протягом 2 місяців.
Після цього рекомендується зробити перерву або почати вживати такий збір: 50 г соснових бруньок залити 400 мл окропу й настоювати 2 години. Потім додати 1 ст. л. меду й пити теплим потроху, малими ковтками. Соснові бруньки також благотворно впливають на печінку й кишківник, сприяючи їх очищенню.
Чудово діють ванни для ніг. Вони допомагають і в разі застуди, знімають напруження, набряклість, поліпшують кровообіг у ногах, а також стимулюють роботу нирок – головного органа, що виводить пурини. Для цього у відро наливають воду температурою 40°C і ставлять туди ноги на 20 хв – так, щоб вода доходила до колін. За потреби, в міру охолодження, доливають теплої води. У воду бажано додати навар валеріани чи м'яти, щоб посилити заспокійливий ефект.
Три дієвих методи від подагри
- Для профілактики та усунення кісточки на нозі (подагри) які цілющі методи пропонує китайська медицина?
- Якщо починається запалення, кісточка вже є на нозі, китайці роблять кровопускання. Після описаної вище ванни для ніг вони пробивають кісточки голками. Для цього кісточку дезінфікують спиртом і голочкою одноразового шприца легенько, багаторазово на півміліметра проколюють це місце – так, щоб лише пустити кров'яну росу, щоб з'явилися крапельки крові. Таким чином поліпшуються кровоплин і стан за подагри. Але це має робити тільки фахівець.
Зігрівальну, протизапальну дію мають і полинові компреси. Для цього гілочку свіжого полину потовкти вступці й залити 1 ст. л. горілки (50°C), підпалити на 1-2 хв, накрити кришкою, щоб постояв, запарити. За 3 хв повторити ще раз – підпалити й дати настоятися. Відтак полин добре просякне горілкою та набуде більш виражених цілющих властивостей. Полин накладають теплим на кісточку чи на хворий суглоб на ніч і замотують лляною тканиною. Залежно від стану, такі прогрівання роблять на ніч, курсами від кількох тижнів до кількох місяців.
Для профілактики появи та розвитку подагри також роблять самомасаж і зарядку для пальців стопи. Вони поліпшують кровообіг цієї малорухливої частини тіла. Крім того, на пальцях містяться проєкційні зони голови. Тож, працюючи з ними, ви стимулюєте й роботу мозку, й стан очей, слуху, зубів, поліпшуєте нюх, стан гайморових пазух.
Для початку бажано попарити ноги у відрі, а потім зробити самомасаж.
Кожний із пальців ноги по черзі помістити між долонями й потерти, прокручуючи (рух долонями, ніби ви прокручуєте паличку для добування вогню чи робите ковбаску з тіста: ліва долоня – вперед, права – назад, і навпаки (Фото 1 і 1б). Таким чином розтягується суглоб, поліпшується кровоплин (по 2 хв на кожний палець).
Потім пальцями рук витягуєте кожний палець на ногах. (Фото 2 і 2б). Далі крутите ними туди-сюди, інтенсивно розгинаючи й згинаючи пальці – 2-5 хв. (Фото 3 і 3б).
Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.
Розмовляла Валентина Берник.