У старовинних лікувальниках часто розповідається про диво-ягоду бузину. Моя бабуся цими ягодами чистила самовар. Отож, якщо вже бузина очищає старий посуд, то їй під силу очистити й організм людини.
З народного досвіду
Бузина належить до родини жимолостевих. З лікувальною метою застосовують в основному бузину чорну й червону, причому використовують квіти, кору, плоди, листя й корені рослини. Квіти бузини містять рутин, аскорбінову кислоту, ефірну олію, дубильні та слизисті речовини, цукри тощо. Препарати квітів бузини мають протизапальну й потогінну дію. Їх використовують у вигляді полоскань та примочок у разі ангіни, запалення ротової порожнини й горла, утворення гемороїдальних вузлів. Ванни з відвару коріння й квіток вважають ефективним засобом за ревматоїдного й подагричного поліартриту.
Ми з бабусею збирали й гілочки бузини завтовшки як палець, за допомогою яких вона лікувала бешихове запалення шкіри. Бабуся знімала верхній шар з гілочок (обчищала до зеленої шкірочки) й камбієм прикладала до того місця на тілі людини, де було запалення. За 5-7 днів хвороба зникала.
У плодах бузини чорної містяться глюкоза та фруктоза, органічні кислоти (яблучна, винна, оцтова, валеріанова). Також вони містять камедь, дубильні речовини, віск, вітамін С, каротин, велику кількість барвника антоціанового походження - самбуцину, який має властивості вітамінів групи Р, рутин тощо. Ягоди бузини справляють жовчогінну, сечогінну й потогінну дію. Із сушених плодів готують киселі, які вживають як послаблювальний засіб. Настій сушених ягід сприяє випорожненню кишечнику, поліпшує жовчовиділення, посилює діурез.
Сік ягід бузини розчиняє солі в суглобах, подагричних вузлах, нирках, сечовому міхурі, простаті, жовчних протоках. Його також вживають у разі ревматизму, нервових захворювань, виразки шлунка та кишківника, цукрового діабету, дизентерії, розумової перевтоми.
Оздоровчі рецепти
Від високого артеріального тиску можна приготувати такий напій. Подрібнені ягоди бузини чорної й траву герані пахучої змішати у співвідношенні 1:1. Столову ложку суміші запарити склянкою окропу й пити як чай, мед додати до смаку.
Оскільки ягоди бузини достигають майже в той само час, що й калина, у лікуванні багатьох жіночих захворювань їх використовують разом. Наприклад, для розсмоктування незлоякісних новоутворень (фіброміома матки, мастопатія), для поліпшення формули крові після опромінення можна скористатися таким лікером з бузинових і калинових ягід. Змішати помиті ягоди (по 2 кг) бузини й калини (можна з дрібними гілочками кетягів), усе засипати цукром (3 кг) й поставити в темне місце на три доби. Коли ягоди пустять сік, додати 70% спирт (1 л) і залишити ще на 14 діб. Перецідити й розлити в пляшки з темного скла. Готувати лікер ліпше, коли Місяць росте, а от вживати, навпаки, коли Місяць убуває. Пити по 1 ст. л. тричі на день через годину після їди протягом двох місяців.
Узимку гарно підтримає організм настоянка ягід бузини та герані (порівну) на горілці. Ягоди залити горілкою у співвідношенні 1:1, додати мед до смаку й настоювати 2-3 місяці, після чого процідити. Пити по 20 мл як аперитив.
У разі мастопатії, вузлів у щитоподібній залозі, фіброміоми, інших доброякісних пухлин, для профілактики злоякісних новоутворень тощо народна медицина також рекомендує по черзі вживати сироп з ягід бузини чорної і такий збір: омела, листя бузини, трава чистотілу, трава череди (по 10 г), квіти календули (20 г), грицики (5 г). Одну столову ложку збору залити 200 мл окропу, настояти 10 хв на водяній бані, процідити. Пити по 50 мл тричі на день до їди.
Сироп з ягід
Скласти в емальований, скляний чи керамічний посуд ягоди бузини й засипати цукром (кожний шар 2 см). П’ять-сім днів витримати на сонці, потім ретельно відтиснути й сироп поставити в холодильник. Пити по 1 дес. л. тричі на день. Сироп і збір п’ють протягом 1 місяця, далі 14 днів – перерва, і так протягом 5 місяців.
Сік бузини чорної
1-й спосіб: свіжі перемиті ягоди засипати в скляну ємність шарами, пересипаючи цукром, і на добу поставити в тепле місце. Потім шість діб тримати в холодильнику, накривши горловину ємності марлею. Після цього процідити й зберігати в прохолодному місці. П’ють по 1 ст. л. двічі на добу за 1 годину до їди.
2- й спосіб: відібрані й помиті ягоди залити окропом на 5 хв, відкинути на друшляк, ретельно розтерти й вичавити з них сік, додати цукор з розрахунку 400 г на 1 кг ягід. Суміш соку й цукру довести до кипіння, розлити в стерилізовані банки, закупорити кришками. Сік бузини очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну в крові.
Щоб сік ягід бузини зберігався якомога довше, роблять наливку. 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати 1 склянку води. Настояти три-чотири дні. Така наливка збереже лікувальні властивості ягід упродовж кількох років. Невелику кількість цієї наливки, як і соку, дуже корисно пити людям, у яких погіршується самопочуття під час магнітних бурь.
Добре зберігає властивості ягід бузини упродовж кількох років горілчана наливка: 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати 1 склянку якісної води. Настояти три-чотири дні. Наливка теж дуже корисна метеозалежним людям.
Бузиновий еліксир
Перекрутити на млинку для м’яса ягоди бузини, вичавити через марлю сік. Змішати сік (750 мл), спирт 75% (150 мл) і липовий мед (30 г). Пити по 20-30 мл кілька разів на день до їди. Засіб виявляє гарний сечогінний ефект, поліпшує роботу печінки, нирок, дуже добре очищає весь організм. Бузиновий еліксир можна вживати й діабетикам. До речі, гущу після відтискання соку не треба викидати, а підсушити й з’їдати по 1 ст. л. тричі на день.
Олена СВІТКО,
натуропат, народна цілителька.