ДЛЯ УСУНЕННЯ СТРЕСУ - ТРИПТОФАН

ДЛЯ УСУНЕННЯ СТРЕСУ - ТРИПТОФАН

Напишіть, будь ласка, що це за амінокислота триптофан і в яких продуктах  вона міститься. Читала, що  запобігає дратівливості та стресам. Це дуже потрібно моєму чоловіку, бо став нестерпним,  дуже дратівливим, аж до агресивності.
З повагою  Катерина К.
м. Малин.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Триптофан -  одна перших амінокислот, що були віднесені до незамінних.  Він має широкий спектр дії. Триптофан потрібен  людському організмові  для створення м’язових білків, білків антитіл імунної системи, він бере участь у синтезі мелатоніну, є незамінним будівельним матеріалом для організму, нормалізує роботу нервової системи й травлення, має антидепресантну дію, підвищує опірність стресам, поліпшує сон. Сприяє усуненню гіперактивності та нав’язливих станів, тривожності перед менструацією в жінок,   синдрому хронічної втоми.
Як попередник мелатоніну, сприяє доброму засинанню й нормальному сну як у ранньому, так і в літньому віці. Споживання триптофану змушує гіпофіз виробляти більшу кількість гормону росту. Припускають, що ця амінокислота стимулює секрецію інсуліну, що  своєю чергою активує синтез жирних кислот у печінці.
Нестача триптофану спричиняє погіршення стану шкіри й волосся, анемію,  призводить до погіршення стану зубів, помутніння рогівки ока, катаракти, до безсоння. Триптофан регулює функцію ендокринної системи, що запобігає  анемії, регулює кров’яний тиск, відповідає за синтез гемоглобіну.
Триптофан не синтезується організмом людини, а надходить з їжею.  Так, цю амінокислоту містять усі зелені овочі (листя петрушки, кропу, селери, салату, рукола тощо), спіруліна (сушена), атлантична тріска,   гарбузове  й соняшникове   насіння, кунжут, сир чедер, свинина, індичатина, курятина, яловичина, баранина, лосось, 
атлантичний окунь,  яйця,  пшеничне борошно, шоколад, молоко, білий рис, вівсянка (приготована), картопля,  банани.