В одному з номерів газети йшлося про те, що відвар перегородок волоських горіхів є корисним для щитоподібної залози завдяки вмісту в них йоду. Чи не випаровується йод під час кип’ятіння, коли готують відвар? Клавдія Іванівна. м. Київ.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО. У горіхових перегородках — йод органічний, у сполуках він не леткий, тож зберігається в настоянках, настоях та відварах із цієї сировини. Раджу скористатися рецептами. Препаратів з горіхових перегородок, що помічні як у разі захворювання щитоподібної залози, так і за подагри, цукрового діабету, гіпертензії, порушення обмінних процесів тощо. Відвар. 2 ст. л. висушених і подрібнених перегородок залити склянкою холодної води, довести до кипіння. Варити 5 хв на слабкому вогні. Настояти 20 хв, процідити. Пити по чверті склянки тричі на день до їди. Настоянка. 5 г подрібненої сировини залити 200 мл горілки, настояти 14 днів. Пити по 1 ст. л. раз на день.