ДОБОВУ ДОЗУ ЗАЛІЗА ОРГАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ПЕТРУШКА

Дружину нещодавно виписали з лікарні. Показник гемоглобіну в неї 96 од. за норми 115. Дружина почувається дуже ослабленою. Порадьте, як можна збільшити рівень гемоглобіну? З повагою Віктор. м. Батурин Черкаської обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов Дудченко. Народна медицина рекомендує насамперед вводити в щоденний раціон залізовмісні продукти, що підвищують гемоглобін: рибу, крупи, бобові, соєві продукти, зелень, фрукти, овочі. Наприклад, найбільше заліза серед яблук містить сорт антонівка, а столова ложка зелені петрушки забезпечить добову потребу людини в залізі. 100 г плодів абрикоса прирівнюються до 40 г заліза або до 250 г печінки. Помічні за недокрів’я морква і червоні буряки. Корисно вживати натще 100 г натертої моркви зі сметаною чи олією, можна додати натертий буряк. Узагалі, гарно впливають на рівень гемоглобіну в крові салати з капусти, моркви, зелені петрушки, з цибулею, можна додати червоний болгарський перець. Обов’язково потрібно ввести в раціон гречані крупи, які багаті на залізо. Гречану кашу ліпше варити на воді з додаванням масла, а також зелені (свіжої чи сушеної). За недокрів’я приймають різні суміші з медом та волоськими горіхами. Змішати одну склянку потовчених волоських горіхів з 0,5 л меду (бажано темних сортів), настояти 7 діб, щодня перемішуючи. Приймати по десертній-столовій ложці тричі на день, ліпше перед їдою. Гарним засобом від недокрів’я є суміш меду, волоських горіхів та журавлини. Узяти все в рівних частинах, змішати в блендері. Вживати по 1 ст. л. тричі на день. Помічний мед з порошком листя кропиви дводомної (ліпше зібраної в травні). На 0,5 л меду беруть 100 г порошку кропиви. Вживають від чайної до столової ложки 2-3 рази на день після їди. Корисні також салати і борщі з кропивою дводомною. Добре діє суміш із 100 мл соку алое, 500 г подрібнених волоських горіхів, 300 г меду, соку 3-4 лимонів зі шкіркою. Вживати по 1 ч. л.-1 дес. л. за півгодини до їди. Настій суміші трав. Листя кропиви, трава деревію, подрібнені плоди шипшини взяти в рівних пропорціях. 2 ч. л. суміші залити склянкою холодної води і довести до кипіння. Витримати на слабкому вогні 3 хв, настояти 10 хв. Приймати протягом дня малими ковтками. Курс лікування 4-6 тижнів, зробити перерву на тиждень і повторити. Натерти окремо моркву, буряки й редьку, здушити сік і злити в темний посудину (чи накрити пляшку темним папером) у рівних кількостях, накрити марлею. Приймати по 1 ст. л. тричі на день перед їдою протягом 3 місяців. Травяні настої. 3 ст. л. звіробою, 2 ст. л. трави глухої кропиви, 2 ст. л. листя ожини перемішати, залити 3 склянками окропу, настояти 3 години, процідити. Приймати по склянці тричі на день, бажано теплим. Змішати подрібнені й узяті в рівних частинах листя іван-чаю, квіти гречки, кропиви. 3 ст. л . суміші залити 2 склянками окропу, настояти 2 години. Процідити, випити за 3-4 прийоми. Курс лікування 6-8 тижнів. 300 г подрібненого часнику засипати у дволітрову пляшку, залити 1 л 70% спирту. Настояти 3 тижні. Приймати по 20 крапель на 0,5 склянки молока тричі на день.