(Продовження. Початок у № 49 за 2012 р, №№ 1, 3, 4 за 2013 р.)
Захворювання серцево-судинної системи – це низка серйозних недуг: ішемічна хвороба, серцева недостатність, гіпертонічна хвороба, атеросклероз. М’який вплив харчових рослин відіграє підтримувальну, допоміжну роль у лікуванні серцево-судинних захворювань, а також служить ефективним засобом їх профілактики. Не останню роль у цьому відіграють овочі та фрукти, продукти лужної спрямованості. Велике значення має збільшення в дієті кількості калію, який поліпшує діяльність серця й посилює виведення з організму натрію та рідини, що особливо важливо за набряків. У цьому разі перевагу слід надавати продуктам, які володіють сечогінним ефектом: (по сезону) гарбузи звичайні, печена картопля, кабачки, патисони, баклажани, горобина звичайна та чорноплода, квасоля, яблука, чорна й червона смородина, червоні буряки, морква посівна, хрін звичайний, часник посівний, гранати та ін.
У разі гіпертонічної хвороби І ступеня бажано щодня протягом двох тижнів пити сік чорноплодої горобини по 1 ст. л. 4-5 разів на день. Знижує кров’яний тиск суміш 20 зубчиків часнику, 5 цибулин, 5 лимонів (без шкірки), 1 кг цукру і 2 л води. Подрібнені цибулю, часник і лимони залити перевареною холодною водою з цукром. Настояти 10 діб. Приймати по 1 ст. л. тричі на день за 30 хв до їди. Або така суміш: подрібнена головка часнику посівного, сік 1 лимона, 1 ч. л. меду, півсклянки соку червоних буряків. Приймати по 1 ст. л. 4-5 разів на день. Або суміш свіжого соку червоних буряків і меду (1:1). Приймати по 1 ст. л. 7 разів на день. За гіпертонічної хвороби рекомендують випивати по чверті склянки свіжоприготованого морквяного соку 1 раз на день. Через 1 місяць прийому зробити місячну перерву. У разі підвищення тиску в клімактеричний період як у жінок, так і в чоловіків бажано пити півсклянки грейпфрутового соку 1-2 рази на день за 30 хв до і після їди. Або 4 пучки калини звичайної розтирають і змішують з 0,5 л меду або 4 склянками цукру, витримують 2 тижні в темному місці, приймають по 1 ст. л. тричі на день за 20-30 хв до їди. Добре знижує тиск томатний сік (без солі), суміш соків картопляного й бурякового (1:1). П’ють по чверті склянки вранці натщесерце, вдень за 20 хв до їди, а також на ніч. У разі гіпотонії корисно систематично пити по половині-дві третини склянки на день гранатового соку. Таку ж дію має екстракт цибулі: 2 цибулини середнього розміру кип’ятити в 1 л води протягом 10 хв, додавши півсклянки цукру. Профільтрувати, випити холодним протягом дня.
За стенокардії корисно пити апельсиновий сік по півсклянки 3-4 рази на день. Бажано на цей час перейти на вегетаріанську їжу. Також допомагає свіжонатертий хрін звичайний: до 1 ч. л. хрону додати стільки ж меду. З’їдати цю суміш натще за 1 годину до сніданку. Курс лікування - 30 днів, через 2 місяці можна повторити прийом цієї суміші. Під час лікування не вживати алкоголь, не курити, бажано не перевтомлюватися й не переохолоджуватися. Протягом 3 років слід провести 5-6 курсів лікування. У разі стенокардії із задишкою добре допомагає часник посівний із медом і лимоном. Часник (5 головок), лимони (10 шт.) змолоти на млинку для м’яса, змішати з 1 л меду. Накрити кришкою й поставити в прохолодне місце. Через тиждень можна приймати по 4 ч. л. один раз на день (між прийомами кожної ложки витримувати 1 хв). У домашній фітоаптечці в зимовий час є чимало засобів і від різних видів болю, особливо пов’язаного з порушеннями опорно-рухового апарату, головного болю й т.ін.
Часто головний біль виникає від турбот, переживань, стресів, перевтоми. Допоможуть у такому разі попередньо розім’яте капустяне листя, прибинтоване до чола, або лимонна шкірка, прикладена до скронь. А для профілактики головного болю корисно вранці й на ніч випивати по чверті склянки свіжоприготованого соку картоплі (разом із лушпинням). Курс - 14 днів.
Від болю в ногах, частих судом рекомендують уранці та ввечері змащувати підошви свіжим соком лимона (не ходити й не взуватися, поки сік не висохне). Процедуру робити протягом 2 тижнів. Народна медицина рекомендує для профілактики болю в ногах і судом щодня з’їдати по 2-3 ст. л. насіння соняшнику, 2-3 волоські горіхи або порошок гарбузового насіння по 0,5 ч. л. 5-7 разів на день, запиваючи холодною перевареною водою.
У разі ревматизму болісні місця натирають настоянкою хрону звичайного: 2 ст. л. натертого хрону заливають 1 склянкою холодної води, настоюють 2-3 години й проціджують. А за радикуліту допоможуть компреси з тертої моркви посівної (1 склянка) і зубчика часнику з додаванням 0,5 склянки горілки. Суміш кладуть у марлевий мішечок, накладають на хворобливе місце, накривають зверху целофаном і добре обкутують. Процедуру повторюють через день.
У разі перших ознак радикуліту можна використовувати аплікації з тертої чорної редьки та меду (1:1). Такі ж аплікації допоможуть і за артриту, подагричного болю, остеохондрозу.
(Далі буде).
Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук.