ГРАНАТ: ЗЕРНА СМАКУЮТЬ, ШКІРКА - ЛІКУЄ

ГРАНАТ: ЗЕРНА СМАКУЮТЬ, ШКІРКА - ЛІКУЄ

Моя бабуся завжди сушила шкірки з граната як чудовий протигельмінтний і протипроносний засіб. Нещодавно почув, що гранат справді має ці властивості. Хотілося б отримати коментар фахівця.
З повагою Максим М.
Тернопільська обл.

Лист коментує завідувач кафедри фармакології з курсом клінічної фармакології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця професор Іван ЧЕКМАН.

Гранатник звичайний (народна назва «гранат», латиною punica granatoum) вирощують як плодову та декоративну культуру. У корі плодів та гілок, корі коренів рослини міститься 22-39% дубильних речовин , алкалоїди (до 1,6%), урсолова кислота (до 0,6%). У соку плодів граната 12-20% солодких речовин, 0,5-8% органічних кислот (переважно лимонна та яблучна), 0,5% дубильних речовин.
Завдяки наявності в складі біологічно активних речовин гранатник звичайний має протизапальну, протимікробну, в’яжучу та антиоксидантну дію. Зокрема, протимікробний вплив дубильних речовин гранатника проявляється в такому порядку: золотистий стафілокок, дифтерійна паличка, кишкова паличка, дизентерійна паличка, паличка Флекснера.
Настій шкірки (квіток) гранатника звичайного: 1 ч. л. сировини залити 200 мл окропу, настояти 1 годину. Вживати по 1 ст. л. тричі на день за 20 хв до їди.