Яскраві, ароматні ягоди калини, кетяги горобини, ароматна брусниця нібито створені Природою для того, щоб потішити нас вітамінами й мікроелементами перед довготривалою зимою. Усіляких корисних речовин у пізніх ягодах справді дуже багато, а їхні цілющі властивості з давніх пір використовують для приготування різних домашніх заготовок.
КАЛИНА
Гіркуваті ягоди калини містять багато вітаміну С (зміцнює імунітет і бореться з передчасним старінням), а також вітаміну Р, потрібного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб у розпал епідемій грипу та ГРЗ. Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками для серця і судин. Тому, якщо вас турбують проблеми з серцево-судинною системою, намагайтеся пити побільше компотів і морсів із калини і час від часу смакувати джемами й варенням із цієї ягоди. Калина поліпшує роботу серця, загоює рани, прискорює одужання під час вірусних захворювань, допомагає впоратися із хворобами шлунка. При цьому лікувальні властивості мають не лише ягоди, а й кора калини. - Відвар плодів калини швидко знижує артеріальний тиск. Склянку плодів залити 1 л гарячої води, кип’ятити 10 хвилин, процідити, додати 3 ст. л. меду. Пити по півсклянки 3—4 рази на день. - У разі застудних захворювань, охриплості: по 1 ст. л. листя м’яти і подрібненого листя чорної смородини (сухих або свіжих) залити окропом, розім’яти 200 г ягід калини, все перемішати, додати 2 ст. л. меду. Суміш підігріти, але не кип’ятити. Після настоювання пити як чай. - Кору калини застосовують за розладу шлунка, а також для профілактики загострень гастриту і виразкової хвороби. 1 ч. л. кори залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити. Пити настій по 1 ст. л. 3—4 рази на день до їди.- За болісних і рясних менструацій: 10 г подрібненої кори калини залити склянкою киплячої води, тримати на водяній бані під кришкою 30 хв, охолодити, процідити, відтиснути і довести об’єм до 200 мл. Приймати відвар по 1— 2 ст. л. 3—4 рази на день після їди. - Настій квіток калини у вигляді чаю корисно пити у разі золотухи: 1 ч. л. квітів (свіжих або сухих) настояти в 1 склянці окропу не менш як 10 хв. Пити 5—6 разів на день по 0,3 склянки. Таким настоєм можна полоскати горло кожні 30—40 хв протягом дня, а також промивати рани 2—4 рази на день. - У разі діатезу 1 ст. л. квітів калини залити 1 склянкою окропу. Настояти 2 години. Пити по 1 ч. л. 3—4 рази на день за 30 хв до їди. - Вітамінний чай із плодів калини має загальнозміцнювальну та заспокійливу дію: 1 ст. л. плодів заварити у склянці окропу, настояти 1—2 години, процідити. Пити по 0,5 склянки двічі на день. - Коричневі плями на обличчі після вагітності зникають після двотижневих масок із ягід калини.
АРОНІЯ, або ЧОРНОПЛОДА ГОРОБИНА За вмістом вітаміну С чорноплода горобина не поступається лимону, саме тому вона є однією з головних «протизастудних» ягід. Завдяки високому вмісту йоду аронію часто використовують для лікування захворювань щитоподібної залози (в комплексній терапії тиреотоксикозу і під час лікування базедової хвороби) та променевої хвороби. Препаратами на основі чорноплодої горобини лікують гіповітаміноз, анемію, хвороби жовчного міхура. За шлункових захворювань ягоди і сік аронії підвищують кислотність та активізують дію шлункового соку. Використовують їх під час лікування гастриту зі зниженою кислотністю шлункового соку. Під впливом плодів і соку чорноплодої горобини врівноважуються процеси збудження і гальмування в головному мозку, знижується емоційна неврівноваженість. Ягоди аронії — ефективний жовчогінний засіб, а листя — поліпшує роботу печінки, сприяє утворенню та виділенню жовчі. Гіпертонікам варто випити зовсім трохи соку аронії, і тиск одразу почне знижуватися. Ягоди чорноплодої горобини зменшують рівень холестерину в крові, тим самим зменшуючи шкоду від надмірного вживання жирів, а також захищають серце й судини.- За гіпертонічної хвороби рекомендується приймати по 50 мл соку аронії тричі на день за 30 хв до їди протягом місяця. Потім слід зробити 10-денну перерву, після чого можна продовжити лікування. - У разі гіпертонії та авітамінозу 2 ст. л. ягід заварити в термосі 2 склянками води, настояти ніч, випити протягом дня рівними порціями. Цей же настій поліпшує проникність капілярів. - За атеросклерозу й гіпертонії рекомендують одночасно із чорноплодою горобиною приймати шипшину або чорну смородину, багаті на вітамін С, який сприяє повнішому засвоєнню вітаміну Р. Слід пам’ятати, що за гіпертонії вживання аронії може спричинити побічні ефекти, тому перед вживанням слід порадитися з лікарем! - Чай із чорноплодої горобини корисний для судин мозку, його рекомендують для профілактики старечого склерозу. Сухі ягоди горобини змішати з сухими плодами шипшини і, заливши окропом, настояти в термосі 10—12 годин (на 1 склянку окропу —1— 2 ст. л. сухої суміші). - За цукрового діабету 1 ст. л. подрібнених у кавомолці сушених ягід залити 1 склянкою окропу, настояти півгодини, процідити. Пити по 1/4 склянки тричі на день до їди. Настій зберігати в прохолодному місці. - Свіжі плоди аронії для профілактики і лікування судинних захворювань приймають тричі на день по 50—100 г. А ось людям із підвищеним зсіданням крові та тим, хто страждає від тромбофлебіту, рекомендується утриматися від лікування аронією — її ягоди містять речовини, які згущують кров. Також не варто захоплюватися чорноплодою горобиною хворим на виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит із підвищеною кислотністю. Чорноплода горобина містить дуже багато аскорбінової кислоти. Тому хворим, які страждають від гіпертонії та стенокардії, теж не варто вживати її у великих кількостях. Передозування спричиняє підвищене згортання крові і загрожує утворенням тромбів. ЧЕРВОНА ГОРОБИНА Ягоди червоної горобини — справжня скарбниця вітамінів. За змістом аскорбінки вони перевершують цитрусові, містять багато вітамінів групи В (поліпшують роботу нервової системи, помічні за безсоння та депресії), вітаміну Е (рятує від передчасного старіння і проблем із серцем), вітаміну А (корисний для гостроти зору і здоров’я шкіри). Плоди горобини виводять з організму шкідливі речовини і мають протинабрякову дію. Горобиновий сік має гарну відхаркувальну дію, ефективний для лікування шлунково-кишкових захворювань, допомагає за хвороб печінки і жовчного міхура. Ще в давнину люди помітили, що плоди мають знезаражувальну властивість. Тому у воду кидали гілочку горобини, після чого вода набувала приємного смаку і довго не псувалася. - Горобина є хорошим засобом для лікування і профілактики гіпертонії та атеросклерозу: приймати свіжий сік ягід по 1 ст. л. 3—4 рази на день до їди. - У разі анемії (недокрів’я): 2 ч. л. плодів горобини залити 2 склянками окропу, настояти 1 годину і процідити. Випити за 3—4 прийоми протягом дня. - Щоб уникнути гіповітамінозу, корисно приготувати такий напій: по 0,5 ст. л. плодів горобини і шипшини залити 2 склянками окропу, кип’ятити 10 хв, настояти 1 добу в закритому посуді, додати за смаком мед або цукор, приймати 3—4 рази на день. - Горобиновий сік приймають як жовчогінний засіб у разі холециститу (запалення жовчного міхура) по 1 ч. л. за 30 хв до їди. - Свіже листя має протигрибкову дію, тому його слід ретельно розтерти і прикладати до уражених ділянок, прибинтувати. Пов’язку потрібно змінювати через день. - За рясних місячних, які спричиняють зниження гемоглобіну, корисне вживання настою свіжих або сухих ягід горобини: 2 ст. л. ягід залити 0,5 л окропу, настояти до охолодження і випити протягом дня замість води. - У разі фарингіту й ларингіту для полоскання горла: 1 ст. л. соку ягід додати до 1 склянки окропу. Для цієї ж мети готують настій плодів горобини: 2 ч. л. сухої сировини настояти у 2 склянках окропу протягом години, а потім процідити. Незважаючи на користь червоної горобини, її протипоказано застосовувати вагітним! Під час годування немовлят груддю приймання препаратів горобини у невеликих дозах зазвичай не спричиняє побічних явищ, проте їх імовірність усе ж існує, тому перед застосуванням слід обов’язково порадитися з лікарем! Крім того, потрібно бути обережним під час використання всередину даних препаратів і особам віком понад 45 років — лише після консультації лікаря!
БРУСНИЦЯ Ця північна ягода вирізняється великою кількістю вітамінів групи В. Завдяки цьому вона незамінна для тих, хто постійно зазнає стресів, погано спить ночами, страждає від ламкості нігтів та випадання волосся. Ягоди брусниці мають бактерицидні властивості, їх використовують для лікування розладів шлунка, а також як м’який проносний засіб. - Для полоскання порожнини рота за пародонтозу: 1 ст. л. подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти 30 хв і процідити. - У разі запалення нирок і сечового міхура 2—3 ч. л. подрібненого листя відварити 3—5 хв на слабкому вогні у 2 склянках води. Приймати відвар ковтками протягом 2 днів. - За ревматизму, поліартриту, каменів у нирках і сечовому міхурі: 100 г листя залити 2,5 л киплячої води, варити 2 години, процідити і додати 250 мл горілки. Поставити на вогонь і томити 15 хв, не доводячи до кипіння. Приймати по 100 мл тричі на день за 30 хв до їди протягом 6 місяців. Зберігати в прохолодному місці. За поліартриту пити, доки не з’явиться осад у сечі і рухи не стануть більш вільними і розкутими. - У разі застуди та грипу ягоди брусниці вживають, готуючи з них морси. За застудних захворювань корисно пити також настій гілочок із листям: 1 ст. л. сировини залити 2 склянками окропу, настояти 30 хв, процідити. Приймати по 2 ст. л. 4—5 разів на день. Або: всю рослину брусниці, всю рослину суниці (порівну) — 1 ст. л. суміші залити 1 склянкою води, довести до кипіння. У відвар додати мед за смаком і пити гарячим по 1 склянці 3—4 рази на день. - Для обміну речовин, як загальнозміцнювальний засіб: 3— 4 ч. л. подрібненого листя залити 2 склянками гарячої води, кип’ятити в закритому емальованому посуді на водяній бані 15 хв, охолодити за кімнатної температури 45 хв, процідити через 2— 3 шари марлі і довести об’єм до початкового. Приймати по 1/4 склянки 3—4 рази на день. - За подагри і затяжного суглобового ревматизму: 1 ч. л. листя залити 1,5 склянки окропу. Настояти, укутавши, 1 годину, процідити. Приймати по 0,5 склянки 3—4 рази на день до їди. - 3— 4 ч. л. подрібненого листя варити 15—20 хв в 500 мл води. Настояти 15—20 хв і процідити. Пити по 100 мл 3—4 рази на день. Має сечогінну, антисептичну, протизапальну дію. - За діабету благотворну дію чинять свіжі ягоди брусниці до 200— 300 г на день. - Для полегшення відходження мокротиння корисно приймати сироп із соку брусниці, змішаного в рівних кількостях із медом. - Вітамінний чай: брусниця (ягоди), листя кропиви, плоди шипшини — 2:3:3. Подрібнену сировину добре перемішати, 4 ч. л. суміші заварити 1 склянкою окропу, настояти 3—4 години, процідити. Пити по 1 склянці 3—4 рази на день. - Варення з брусниці є визнаним засобом для лікування простатиту. P.S. Якщо у вас немає змоги власноруч заготувати ягоди та листочки описаних вище рослин, деякі з них можна придбати в аптеках у сушеному вигляді.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.