ЛІКУВАННЯ МАЛИНОЮ ТА ІНШИМИ ЯГОДАМИ

ЛІКУВАННЯ МАЛИНОЮ ТА  ІНШИМИ ЯГОДАМИ

Малина – «жіноча» ягода

Малину здавна називають «домашнім лікарем». Ніщо так не допомагало від застуди, як гарячий чай із сушеної малини чи її гілочок. Лікувальну дію малини як жарознижувального та потогінного засобу визнано й сучасною офіційною медициною.
Ягоди малини містять цукри,  кислоти - лимонну, яблучну, саліцилову. Наявність останньої й визначає протизапальну, жарознижувальну та потогінну дію. Багатющий склад корисних речовин піднімає малину до ряду найбільш цінних ягід.
Однією з основних властивостей малини є здатність позитивно впливати на захворювання серцево-судинної системи. Для тих, хто переніс інфаркт чи інсульт, народна медицина настійно радить використовувати сезон дозрівання ягід малини. У плодах малини виявлено речовину, яка запобігає відкладенню холестерину на стінках судин і виникненню склерозу.
До того ж малину можна сміливо назвати жіночою ягодою. Вітаміни-антиоксиданти, що містяться в ній, поліпшують колір обличчя й допомагають зберегти молодість і пружність шкіри. Крім того, ягоди малини багаті на  фолієву кислоту, яка сприяє нормальному розвитку плода, полегшує перебіг вагітності й допомагає відновитися після пологів. Чай із малини нормалізує менструальний цикл, знімає спазми й зменшує біль під час місячних.
Чай із сушених плодів малини -  альтернатива таблетці аспірину: 2-3 кухлики смачного настою знизять температуру тіла, усунуть ломоту в тілі й очистять організм від токсинів.
Коліт. Заварити 4 ч. л. ягід малини (чи листя) 2 склянками окропу, настоювати 30 хв. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди.
Кір. Залити 2 ст. л. плодів малини 1 склянкою окропу. Настояти закутавши 1 годину. Пити як чай кілька разів на день.
Застуда. Залити 2 ст. л. сушених чи 100 г свіжих ягід малини 1 склянкою окропу, настоювати 15-20 хв, перецідити, додати 1 ст. л. меду. Приймати теплий напій перед сном як потогінний засіб.
У разі колітів та застуди корисно пити й свіжий сік малини: по 50-100 мл тричі на день до їди.
Ларингіт. Залити 4 ст. л. сухих ягід малини 0,5 л окропу, настоювати 1-1,5 години, додати 2 ст. л. меду. Приймати в теплому вигляді по 0,5 склянки 4 рази на день.
Ангіна, тонзиліт та інші запалення горла. 4 ч. л. ягід малини залити 2 склянками окропу, настояти закутавши 2-3 години. Цим настоєм полоскати горло. 
Увага! Ягоди малини можуть зумовити алергійну реакцію (висипання на шкірі, свербіж), а також набряки. У разі подагри, нефриту, оксалатних каменів у нирках, загострення гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, амілоїдозу (ураження печінки, нирок, селезінки та інших органів, що спричинені крохмалоподібною речовиною – амілоїдом) малину ліпше взагалі не вживати. Не рекомендується малина й за подагри, поліартриту та остеохондрозу. 
ЯК ЗАГОТУВАТИ
Засушити. Ягоди малини дуже ніжні, тому, щоб отримати якісну сировину після сушіння, слід відбирати тільки свіжі, зрілі й абсолютно цілі плоди, до того ж зібрані в суху погоду. Недостиглі, перезрілі, пом’яті - для  сушіння не годяться.
Аби засушити малину природним способом, потрібно розсипати ягоди тонким шаром на  чистому щільному папері чи світлій тканині й залишити в сонячному місці, яке має бути захищеним від протягів. Ягоди слід періодично перевертати, щоб вони рівномірно просушилися. Аби на плоди не потрапляла ранкова роса, на ніч їх слід заносити в сухе приміщення, а наступного дня знову виставляти на сонце. Зазвичай процес сушіння триває близько тижня. Крім того, ягоди малини можна нанизати на грубу білу нитку, як намиста, й повісити на сонці – так вони сохнуть набагато швидше.
Малину можна висушити й штучним шляхом: у негарячій духовці за температури не вище 45-50 градусів. У процесі сушіння ягоди слід перевертати, щоб вони підсушувалися рівномірно.
Можна об’єднати обидва способи: спочатку малину пров’ялити на сонці 1-2 дні, а потім досушувати в духовці.
Заморозити. Заморожена малина так само зберігає безліч корисних властивостей. В ідеалі ягоду потрібно збирати відразу в той контейнер, у якому вона буде заморожуватися. Плоди мають бути сухі та цілі, м’яті й перезрілі – ліпше не брати. Якщо ви захочете  промити заморожену малину перед використанням, ліпше облити ягоди окропом, помістивши їх перед цим у друшляк.

Смородина – ягода, без якої не можна обійтися

У народній медицині смородину використовують як полівітамінний, потогінний, сечогінний, тонізувальний, протизапальний засіб. Корисна вона в разі хвороб серцево-судинної системи, кашлю, як засіб, що сприяє підвищенню опірності організму. Крім того, чорна смородина - чудовий профілактичний засіб за променевої хвороби, виводить з організму радіонукліди.
Ягоди та сік смородини рекомендують у разі підвищеної ламкості капілярів, геморагічного діатезу, для усунення гнильних процесів та бродіння в кишечнику. На день дорослій людині достатньо з’їдати 2 ст. л. свіжих плодів, щоб забезпечити свій організм добовою кількістю вітаміну С. У ягодах чорної смородини відсутні ферменти, які руйнують аскорбінову кислоту під час зберігання, тому їх можна заморожувати, варити з них варення, сушити й вживати цілий рік, як незамінне джерело вітаміну С.
Ягоди чорної смородини виводять токсини й солі важких металів, знижують рівень холестерину в крові.
Сік зі смородини корисний ослабленим людям та тим, які перенесли складні операції. Вважається, що він дуже потрібний тим, хто постійно напружує свої голосові зв’язки: вчителям, лекторам, акторам та співакам.
У разі сечокам'яної хвороби з лікувальною і профілактичною метою в передопераційному періоді та коли невідомий тип каменів, корисно вживати в їжу свіжі й сухі плоди чорної смородини.
За болю в кишечнику й шлунку, дисбактеріозу, блювоти, ентероколіту, також у разі закрепів, геморою та як сечогінний засіб: 20 г сухих ягід залити 1 склянкою окропу, настояти 15 хв, перецідити. Приймати по 0,5-1 склянці 4-5 разів на день.
Для усунення кашлю корисно їсти ягоди чорної смородини в необмеженій кількості. Крім того, можна пити настій плодів (приготований, як у попередньому рецепті) по 0,5-1 склянці кілька разів на день.
Для виведення з організму ртуті, свинцю, кобальту, олова, радіоактивних елементів рекомендується відвар сушених плодів чорної смородини: 20 г сировини залити 1 склянкою гарячої води, кип’ятити 15 хв, перецідити, відтиснути, довести перевареною водою до початкового об’єму. Приймати по 0,5 склянки на день.
У разі гастриту зі зниженою кислотністю, ентероколіту, бронхіту пити свіжий сік смородини  по 2-3 чарки тричі на день.
Сік чорної смородини, розведений навпіл  перевареною водою, використовують для полоскання горла в разі хронічного тонзиліту, ангіни, ларингіту, фарингіту.
Одночасно можна вживати настій: 1 ст. л. свіжих чи заморожених ягід смородини розтовкти, залити 1 склянкою перевареної води, перецідити, приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.
Для запобігання гіповітамінозу і як загальнозміцнювальний засіб узимку та особливо ранньої весни дуже корисно пити смородиновий чай: 2 ч. л. подрібнених сухих ягід смородини залити 1 склянкою окропу й настоювати протягом години. Вживати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.
Як жарознижувальний та потогінний засіб: 20 сухих ягід залити склянкою окропу, варити на слабкому вогні 30 хв, охолодити, приймати по 1 ст. л. тричі на день.
За диспепсії та здуття приймати по 1 ст. л. смородинового соку 4-7 разів на день між прийомами їжі.
У разі загальної втоми та слабкого імунітету засипати в термос жменю ягід чорної смородини, залити 1 л окропу, настояти 2 години. Увесь настій випити протягом дня за кілька прийомів.
За кашлю, грипу, ангіни свіжовичавлений сік ягід чорної смородини змішати з медом у пропорції 1:10. Пити по 0,25 склянки 3-4 рази на день між прийомами їжі.
Плоди смородини, змішані з цукром у співвідношенні 1:2, корисні для профілактики атеросклерозу й зниження артеріального тиску. Їх слід приймати з водою (1 ст. л. смородини з цукром і 3 ст. л. води) по 1-3 ст. л. на день, не більше!
ЯК ЗАГОТУВАТИ
Засушити. Можна сушити ягоди чорної смородини в духовці. Спочатку слід ретельно їх перебрати й усі розчавлені та ушкоджені плоди вилучити, потім добре помити. Розкласти на рушнику, аби він увібрав вологу. На деко застелити папір для випікання й викласти ягоди в 1 шар не дуже тісно. Спочатку температура в духовці має становити близько 40-45 градусів, після того, як ягоди ледь прив’яляться, температуру потрібно збільшити до 60-70 градусів. Дверцята духовки під час сушіння мають бути трохи прочинені. Як правило, сушіння триває 2-3 години. Аби визначити готовність, кілька ягід слід стиснути в руці: добре просушені не виділяють соку.
Можна сушити чорну смородину, розклавши на підносі, покритому папером для випікання, й виставивши на балкон чи будь-яке інше затінене й добре провітрюване місце, при цьому ягоди слід регулярно перемішувати. Процес сушіння триватиме дещо довше.
Заморозити. Перед заморожуванням ягідки смородини не треба мити, їх слід лише перебрати. Потім викласти в простору форму й поставити в морозильну камеру на добу. Опісля дістати й порціями розфасувати в пакети чи іншу тару, при цьому з тари потрібно випустити все повітря, щоб ягоди були як у вакуумі, й щільно закрити.

Аґрус допоможе схуднути

Аґрус - цінна ягідна культура, що вирізняється скоростиглістю, врожайністю та доброю транспортабельністю. До того ж плоди аґрусу можна використовувати різного ступеня зрілості: недозрілі - для компотів, напівдозрілі - для приготування варення, а дозрілі - в їжу.
У ягодах аґрусу є цукри, які представлені в основному фруктозою та глюкозою. Досить багато в них аскорбінової та фолієвої кислот, пектинових речовин, каротину, вітаміну B1.
Корисний аґрус хворим на гіпертонію, атеросклероз та інші серцево-судинні захворювання: в ньому багато калію, який сприяє зниженню тиску та зміцнює стінки судин. Крім того, ці плоди володіють протипухлинною, протизапальною, кровоспинною, загальнозміцнювальною, сечогінною та жовчогінною дією. Уживання ягід аґрусу сприяє швидкому одужанню в разі застуди, зміцнює імунітет, зумовлює виведення солей важких металів.
Якщо щодня протягом 4-5 тижнів їсти аґрус, то можна позбутися багатьох шкірних захворювань і налагодити обмін речовин.
Фахівці стверджують, що анемія будь-якого ступеня тяжкості минає, якщо приймати сік аґрусу хоча б протягом місяця.
До того ж регулярне вживання аґрусу та відвару з нього помічне за хронічних закрепів, захворювань травного тракту, ожиріння, хвороб нирок і сечового міхура, дефіциту мінеральних речовин і вітамінів в організмі, маткових кровотеч і порушень менструального циклу.
У разі загострення простатиту пити по 150 мл соку агрусу тричі на день перед їдою.
Для боротьби із зайвими кілограмами рекомендується влаштовувати розвантажувальні дні, де основний продукт - аґрус. А добова норма споживання аґрусу в разі ожиріння має становити 800-900 г, при цьому слід обмежити вживання калорійних продуктів.
За 2-3 тижні систематичного прийому аґрусу по 1 склянці тричі на день можна помітно підлікувати запалення нирок і сечового міхура.
У разі будь-якого запалення шкіри помічні примочки з відвару аґрусу: 2-3 ст. л. ягід залити склянкою окропу, кип’ятити на слабкому вогні 10 хв. Ретельно перецідити через кілька шарів марлі. Робити примочки на уражені місця, зафіксувавши пов’язкою, на 5-8 годин. Опісля дати шкірі відпочити 1-2 години й знову поставити примочку.
У разі хворого горла пити свіжий сік аґрусу з невеликою кількістю меду по 1/3 склянки на день перед їдою. А якщо пополоскали горло невеликою кількістю соку, запалення швидше мине.
Анемія: уживати по 1/4-1/3 склянки свіжого соку тричі на день перед їдою. Через 3-4 тижні нормалізується формула крові. Особливо рекомендується цей сік літнім людям і дітям.
Як жовчогінний засіб помічний настій аґрусу: залити скляною окропу 2 ст. л. ягід, настояти 5 годин, додати меду. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день.
У разі підвищеної кислотності шлункового соку рекомендується пити по 1 ч. л. підсолоджений сік аґрусу двічі на день, запиваючи водою.
У разі захворювань сечового міхура, нирок і печінки свіжовичавлений сік аґрусу розвести перевареною водою 1:2 і пити по 0,5 склянки тричі на день.
Увага! Аґрус не можна вживати в разі діабету, загострень виразкової хвороби, ентероколіту. За хронічних захворювань травного тракту, нирок і сечовивідних шляхів його можна їсти невеликими порціями й лише повністю дозрілий.
ЯК ЗАГОТУВАТИ
Засушити. Аґрус для сушіння збирають у суху, сонячну погоду. Після збору ягоди сортують за розміром, залишають тільки стиглі (але не переспілі). Плоди очищають від плодоніжок і суцвіть, ретельно промивають. Потім ягоди слід покласти в друшляк і тримати над киплячою водою 2-3 хв. Бланшування потрібне для того, щоб ягоди не потемніли й аби прискорити процес сушіння. Далі аґрус тонким шаром розкладають на деко й ставлять у духовку за температури 30-35 градусів. Через деякий час її збільшують до 60-70 градусів. Час від часу дверцята духовки слід відчиняти, потім поступово прикривати  і через деякий час знову відчиняти. Періодично ягоди потрібно перемішувати для рівномірного просушування. Весь процес сушіння триває 6-7 годин. Після того як висушені плоди охолонуть, їх перекладають у торбинки й зберігають у темному сухому місці впродовж 2 років.
Заморозити. Перед тим як заморожувати аґрус, його спочатку потрібно обов’язково вимити й видалити плодоніжки. Потім розсипати на фанерній дошці й помістити на деякий час в морозильну камеру. Коли ягоди заморозяться, їх слід пересипати в поліетиленові пакети, герметично закрити, витиснувши повітря, й покласти на зберігання в морозильну камеру.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.