ЛИПНЕВІ ЯГОДИ ЗДОРОВ’Я

ЛИПНЕВІ ЯГОДИ ЗДОРОВ’Я
Середина літа дарує нам нову порцію фруктово-ягідних делікатесів. Ятки на ринках просто переповнені абрикосами, смородиною, чорницями, малиною, шовковицями, аґрусом, вишнями тощо. Усі ці ягоди та фрукти дуже смачні та, що не менш важливо, корисні для нашого здоров’я. Тож, поспішімо скористатися повною мірою дарами природи, аби наповнити свій організм цілющими вітамінами та мікроелементами, підготувавши його таким чином до холодної пори року. Однак варто пригадати: у чому ж основна користь цих ягідок. Адже набагато приємніше їх їсти, коли знаєш, яке оздоровлення вони тобі принесуть.

Чорниці збережуть зір і подовжать молодість

Ті, хто піклуватися про свій зір, у жодному разі не має забувати про чорниці. Адже не дарма вони входять до складу багатьох препаратів, дія яких спрямована на поліпшення зору. Проте на цьому користь чорниць не закінчується, вони мають протизапальну та антисептичну дію, покращує обмін речовин. Свіжі ягоди рекомендується вживати в разі розладів роботи кишечнику та шлунка, а також за подагри, ревматизму та інших запальних процесів. Вони є чудовим джерелом антиоксидантів та вітамінів і здатні сповільнити процеси старіння. Ефективним є і зовнішнє застосування чорниць: їх товчуть і прикладають до ран, прищів, опіків тощо. Достатньо буквально 1 склянки на день, аби відчули на собі цілющий вплив цих ягідок.
Не менш корисним є й сік чорниць. Зокрема, його рекомендують застосовувати в разі захворювань травного тракту, гастриту зі зниженою кислотністю, гепатиту, гострому ентероколіту, дизентерії та інших кишкових інфекціях. Також помічний він за циститу, уретриту та болю в суглобах.
Але, на жаль, вік свіжої чорниці короткий, Тому її варто вдосталь заготувати: засушити та заморозити. Причому, ягоди для заморожування найліпше пересипати цукром і не пропускати через млинок для м’яса, тоді вони пустять трохи соку й узимку будуть як свіжі.
А із сушених ягідок  можна зробити таке диво-зілля: перемолоти чорниці на млинку для кави й змішати з порошками гострого червоного перцю, імбиру та очанкою (усі ці компоненти беруться в рівних частинах). Потім покласти цю суміш в суху банку й зберігати в холодильнику; приймати по 1 ч. л. кілька разів на день, запиваючи водою, а ще ліпше відваром з листочків чорниці - вони також корисні для зору, а ще підшлункової залози та нирок. Таки засіб, поліпшує не тільки зір, а й мозковий кровообіг, пам'ять, загальний стан організму, нормалізується робота травного тракту.
У разі ангіни народна медицина рекомендує: залити 100 г сухих плодів чорниці 0,5 л води, кип'ятити, доки кількість води не зменшиться до 0,3 л, потім охолодити й застосовувати для полоскання горла
За анемії помічний сік із чорниць, який добре поєднувати з соком суниць. Пити його слід по 0,5 склянки з 1 ст. л. меду тричі на день до їди.
У разі геморою: залити 40 г сухих плодів чорниці 1 склянкою води, кип'ятити 20 хв, застосовувати для клізм.
За гінгівіту та стоматиту корисно полоскати порожнину рота свіжим соком чорниць.
Чи залити 2 ч. л. сушених ягід 1 склянкою води, настояти 8 годин, потім перецідити й полоскати ротову порожнину 3-4 рази на день.
У разі гіпертонії можна скористатися таким засобом: залити 4 ч. л. сушених ягід чорниці 1 склянкою води, настоювати 8 годин. Випити настій протягом доби.
За кон'юнктивіту корисно з'їдати щодня по 1 ст. л. свіжих чи сухих чорниць.
У разі нетримання сечі залити 1 ст. л. свіжих ягід чорниці 1 склянкою окропу, варити на слабкому вогні 15-20 хв, потім охолодити й перецідити. Приймати по 1/3 склянки 3-4 рази на день за 30 хв до їди. 
Для зміцнення зору народна медицина рекомендує помістити 1 ст. л. сухих чорниць у склянку й залити холодною водою так, щоб вона була на 2 см вище рівня ягід. Залишити на 8 годин. Потім з'їсти ягоди натщесерце за 30 хв до їди.
Пронос, біль у шлунку, маткова кровотеча: залити 4 ч. л. сухих ягід чорниці 2 склянками окропу, настоювати 2 години. Пити по 0,25 склянки 5-6 разів на день.
У разі ревматизму й подагри залити 2 ч. л. товчених ягід чорниці 1 склянкою окропу, настояти до охолодження. Пити настій по 2-3 склянки на день.
За екземи свіжі чорниці зварити в невеликій кількості води (варити недовго). Потім ягоди трохи розім'яти, остудити, нанести шаром на лляну тканину й, приклавши до ураженої ділянки шкіри, прибинтувати. Пов'язку змінювати щодня. Якщо марля присохне до шкіри, то відмочити її можна теплою сироваткою.
Увага! Зловживання чорницями та їхнім соком може погіршити самопочуття в разі дискінезії жовчних шляхів. Також слід утриматися від чорниць за сечокам'яної хвороби, зокрема в разі оксалатних каменів, та захворювань підшлункової залози. Крім того, слід пам’ятати, що надмірне вживання чорниць може зумовити закрепи.

Смородина – підтримка та відновлення для організму

Смородина буває кількох видів: чорна, червона й біла. І всі вони мають корисні властивості. Зокрема, чорна знижує кров'яний тиск, а також позитивно впливає на стан всієї серцево-судинної системи. А завдяки червоній та білій можна позбутися дефіциту вітаміну С. Також ці ягоди ефективні в боротьбі з застудами та інфекціями. Червона смородина допомагає боротися з втомою, ефективна проти поганого настрою, тонізує й підвищує апетит.
Уся смородина багата на вітамінами  Е, D та групи В, а, як відомо, ці вітаміни не тільки допомагають справлятися з депресією, безсонням і втомою, а й поліпшує стан волосся, шкіри ти запобігають появі зморщок.
Ввівши до свого раціону білу та червону смородину, можна забути про набряки й мішках під очима, адже вона чудово виводить зайву рідину.
Чорна смородина надає протизапальну дію, поліпшує кровотворення, заспокоює нерви,
Добова норма - 1 склянка чи хоча б 20 ягідок на день.
Найбільше користі в чорній смородині залишається, якщо приготувати з неї «сире варення». Готують його так: підготовлені (тобто чисті й сухі) ягоди пропустити через млинок для м’яса  й змішати з цукром у співвідношенні 1:2. Зберігати цю смакоту слід в холодильнику.
Для лікування застуди рекомендується 1 ст. л. ягід чорної смородини заварити 1 склянкою окропу. Дати настоятися протягом 2 годин і перецідити. Вживайте 2-3 рази на добу по 1 склянці настою. Цей настій має протизапальну і потогінну дію.
Для підтримки імунітету можна приготувати такий засіб: узяти висушені плоди шипшини й чорної смородини в рівних частинах, залити суміш окропом з розрахунку 1:2, настояти в закритій ємності до повного охолодження, перецідити. Пити по 0,5 склянки 3-4 рази на день.
Для підвищення апетиту приймати по 30 мл соку червоної смородини двічі на день до їди протягом 1-2 тижнів.
Аби швидше відновитися після перенесеної хвороби, корисно випивати 1 склянку соку червоної смородини потроху протягом доби.
Аби поліпшити обмін речовин, можна скористатися таким рецептом: 3 ст. л. ягід червоної смородини залити 1 склянкою окропу й настоювати 4 години, потім перецідити. Приймати по 0,25 склянки 4 рази на день за 0,5 години до їди.
Для профілактики атеросклерозу рекомендується змішати свіжі ягоди чорної смородини з цукром у пропорції 1:2. Перед прийомом додати в суміш води (на 1 ст. л. ягід з цукром 3 ст. л. води). Приймати не більш як 3 ст. л. на день.
Увага! Ягоди смородини не варто вживати в разі гастриту, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю шлункового соку, гіпертонії. Протипоказана смородина тим, хто приймає препарати групи еналаприлу, - можуть бути ускладнення з боку нирок; та хворим на цукровий діабет: великі дози вітаміну С підвищують рівень цукру в крові.
Крім того, не рекомендується їсти чорну смородину за тромбофлебіту та схильності до утворення тромбів. Після інфаркту чи інсульту та в разі гепатиту не можна пити сік смородини.

Малина –найліпший засіб від застуди

Улюблена багатьма малина з давніх часів відома як чудовий жарознижувальний засіб. Однак ягоди малини наділені також антисептичними та болезаспокійливими властивостям, поліпшують кровотворення, зміцнюють судини.
У малині міститься у великій кількості аскорбінова кислота, яка зберігається в ягодах, навіть якщо їх варити. Крім того, вона багата на пектин, який знижує рівень холестерину в крові.
Малина – це чудовий засіб за застуди, вірусних захворювань, депресії. Помічна вона і в разі недокрів'я, неврастенії, гіпертонії, захворювань печінки, нирок, травного тракту.
Завдяки значному вмісту в малині калію, вона дуже корисно для хворих з порушеннями в роботі серця, особливо аритмії. До того ж солі калію забезпечують сечогінний ефект і зменшують набряки.
Ще одне важлива й рідкісна властивість смачних ягід малини - вони здатні виводити з організму радіонукліди, солі важких металів та жовчні кислоти.
До речі, далеко не всім жінкам відомо, що чай з малиною зменшує симптоми ПМС, полегшує перебіг вагітності й допомагає відновитися після пологів.
Звісно в період дозрівання малини, потрібно намагатися їсти її якомога більше у свіжому вигляді. Однак на зиму завжди можна заготовити кілька баночок смачного й цілющого варення. Адже ягоди малини після термічної обробки не втрачають своїх лікувальних властивостей, тому малинове варення - найкращі солодке ліки під час ГРВІ. Сушені плоди малини також знадобляться взимку для боротьби із застудою. Але найліпший спосіб заготівлі - той самий, що й для чорної смородини: «сире варення». Для його приготування беруться стиглі, непошкоджені ягоди малини. Мити їх не треба - вимиту малину неможливо добре висушити, до того ж після миття ніжні ягоди будуть пошкоджені й отримане варення може закиснути. Далі пересипати їх цукром - 2 кг цукру на 1 кг малини, перетерти й закрити в банки. Зберігати в холодильнику.
Якщо ви відчули перші ознаки застуди, то постарайтеся відразу протягом години випити 2-3 склянки малинового настою: 2 ст. л. сухих ягід на 1 склянку окропу, настояти 5 хв і випити гарячим. При цьому потрібно обов'язково лягти в ліжко, добре закутавшись, тоді застуда взагалі може відступити чи пройти в легкій формі.
За ГРВІ, грипі й ангіні готують такий концентрований настій: 150 г сухих ягід малини залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв і випити протягом 2-х годин.
У разі гастриту й коліту добре пити по 0,5 склянки тричі на день до їди свіжий сік малини.
За анемії також помічний цей засіб: його слід пити 2-3 рази на день по 0,5 склянки за 30 хв до їди.
У разі запалення ясен добре полоскати ротову порожнину малиновим соком. Зніме запалення та зменшить біль ясен і малинове пюре, яке слід потримати кілька хвилин у роті.
За ангіни рекомендується полоскати горло малиновим соком тричі на день. При цьому малиновий сік можна наполовину розбавити морквяним соком. Такі полоскання добре знімають набряк і зменшують біль у горлі.
Увага! Не варто вживати ягоди малини в разі нефриту, сечокам’яної хвороби, подагри, захворювань шлунка, кишечнику. До того ж травлення маленьких дітей чутливо реагує на клітковину малини. Відомі випадки харчових розладів у дітей під впливом зайвої кількості з'їдених плодів. Також слід бути обережним з малиною людям, схильним до алергії.

Шовковиці «виженуть» усіх глистів

Як й інші ягоди цього сезону, шовковиці містить залізо й допоміжні вітаміни В12 та фолієву кислоту, які сприяють кровотворним процесам. Крім того, ягоди шовковиці зміцнюють судини, знімають набряки, заспокоюють серце. Для уникнення набряклості під час вагітності, ниркових хворобах чи захворювань серцево-судинної системи рекомендується з'їдати не менше 100 г ягід шовковиці на день.
До того ж сік шовковиць має відхаркувальну, потогінну й сечогінну дію, регулює діяльність кишечнику. А за зовнішнього застосування виявляє ранозагоювальну й бактерицидну дію.
На жаль, шовковиці погано зберігається, якщо перетирати її з цукром, тому заготувати їх на зиму можна, лише приготувавши звичайне варення. Але, на жаль, при цьому близько 80% корисних речовин втрачається. Тому нічого не залишається, як наїстися цих ягід вдосталь та насушити.
У разі хронічної втоми рекомендується приймати по 300 мл соку шовковиці з 1 ст. л. меду тричі на день до їди. Відтискати сік слід зі стиглих плодів шовковиці білої та чорної - порівну.
Як відхаркувальний засіб у разі пневмонії також уживають сік із ягід шовковиці, розведений  водою (1: 2), приймати по 1/3 склянки 3-4 рази на день до їди. Помічний він і за проносу.
Шовковиці допоможуть зняти неприємних відчуттів у клімактеричний період, як у жінок, так і чоловіків. Для цього 1 кг свіжих ягід потрібно залити 0,5 л води й проварити 30 хв на повільному вогні. Потім додати 300 г натурального меду, ретельно перемішати, довести до кипіння й охолодити. Приймати по 1 ч. л. двічі на день через годину після їди.
У разі глистів помічний такий засіб: перемолоти на млинку для кави сушені ягоди шовковиці, гвоздику та насіння льону, узяти їх порівну по 0,5 ч. л., змішати й уживати, запиваючи 1 склянкою соку моркви. Вважається, що цей засіб діє практично на всі види паразитів.
За маткових кровотеч народна медицина рекомендує такий рецепт: відтиснути сік із плодів шовковиці й варити його на повільному вогні, доки кількість рідини не зменшиться вполовину. Приймати засіб по 2 ст. л. тричі на день.
У разі проблем з серцем і міокардіодистрофії корисно їсти 4 рази на день після їди по 250 г стиглих свіжозібраних шовковиць.
Увага! Не зважаючи на високу корисність шовковиць, ці ягоди мають і протипоказання. Зокрема, вони чудово зміцнює серцеві м'язи, але при цьому можуть підвищити артеріальний тиск. Тому людям, що страждають від гіпертонії варто обмежити їх вживання. Через підвищений вміст глюкози не рекомендується їсти шовковиці в занадто великих кількостях і людям, хворим на цукровий діабет.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.