Білоголовкова капуста корисна в будь-якому вигляді, а скільки страв можна з неї приготувати! Що вже казати про такі традиційні страви української кухні, як голубці, борщ та капусняк. Серед закусок цей овоч також попереду, от хоча б ті самі голубці, але мариновані, вони не лише смачні, а й містять багато вітамінів та мікроелементів. Для їх приготування потрібна одна велика капустина, 1 кг моркви, головка часнику, зелень кропу, петрушки, селери, стручок червоного гіркого перцю. На 3 л води беруть 3 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру, три чверті склянки 6% яблучного оцту. Капустяне листя запарити окропом, як на звичайні голубці. Натерти моркву на тертці з великими вічками, додати до неї порізану зелень і подрібнений часник. Усе перемішати, й цю начинку загорнути в капустяне листя, попередньо обрізавши на ньому потовщення. Голубці щільно скласти в емальовану каструлю, пересипавши порізаним гострим перцем. Усе залити маринадом: у воду додати сіль, цукор, лавровий лист, можна чорний перець-горошок. Довести до кипіння, влити оцет, ще раз закип’ятити й гарячим розсолом залити голубці. Поставити під гніт на 2 доби за кімнатної температури. На стіл можна подавати, поливши олією із товченим часником, зеленню тощо.