Наш мозок страждає від неправильного харчування не менше, ніж шлунок. Саме від збалансованого харчування залежить якість пам’яті і тривалість «інтелектуального життя». Що ж особливо потрібно клітинам мозку для підтримання пам’яті у гарній формі? Основні жирні кислоти. Із ліпідів — жирних ненасичених кислот — складається третина структури мозку. Якщо їх бракує або вони низької «якості», нейрони погано функціонують, навіть можуть і зовсім зникнути, забравши із собою наші спогади. Що ліпше циркулює кров, то швидше і більше живильних речовин потрапляє у клітини мозку. Джерелами жирних кислот є риб’ячий жир, деякі види олій: маслинова, соняшникова, соєва, рапсова, арахісова. Корисно їсти якомога більше риби (оселедець, тунець, скумбрія), менше — м’яса. Глюциди. Це паливо нейронів, цеглинок мозку. Так звані повільні глюциди, яких потребує організм регулярно, містяться в макаронних виробах, хлібі грубого помелу, картоплі. «Швидкі цукри» — містяться у білому цукрі, цукерках, тістечках — дуже погано асимілюються в організмі. Через їх надмірне вживання може виникнути гіпоглікемія, яка спричиняє втрату пам’яті. Протеїни. Про них ми забуваємо найчастіше. Протеїни тваринного походження містять амінокислоти, які сам організм не синтезує. Ще один аргумент на користь риби. Наявні протеїни і в овочах, рекомендовано також вживати злакові та бобові культури: рис, сочевицю, квасолю. Вітаміни. Вітаміни групи В — безперечні лідери для підживлення мозку і нервової системи. В2 відіграє важливу роль у процесі запам’ятовування, він потрібен у невеликих кількостях, але постійно. Вітамін В1 відповідає за безперебійний зв’язок клітин мозку та нервової системи. Містяться в хлібних виробах із висівками, сирах, горосі, квасолі, гречаній та інших крупах, горіхах. Мінерали та мікроелементи. Найважливіші для пам’яті: залізо — діє, як вітамін В6, і магній — потрібен для концентрації та підтримання емоційної рівноваги.