Своїх пацієнтів лікар-невролог, президент Української Асоціації су-джок-акупунктури Людмила Семенова зазвичай зустрічає ось таким гостинним питанням: «Каву будете?» Ну, хто ж відмовиться! Та ще від такого ніжного напою, осадом якого можна насолоджуватися, як шоколадкою. Адже це не звичайна кава, а – лікувальна. І річ не так у самому сорті, як у правильному приготуванні. А навчили й «привчили» пити «правильну» каву Людмилу Семенову в Південній Кореї, де вона навчалася майстерності су-джок-акупунктури («ЗіД» № 7, 2018).
Чому корейці люблять каву
До навчання в Кореї Людмила Семенова кави взагалі не пила. У малому містечку, де вона виросла, про такий напій за радянських часів ніхто не знав. І в дитинстві насолоджувалася лише маминими компотами та чаями з калиною-малиною, липою, м'ятою, та хіба що ще іноді – какао. А вперше скуштувала каву, коли вже жила й працювала в Києві. Але від тієї розчинної «кави» відчула неприємне тремтіння всередині й запаморочення. Напій не приніс їй приємного задоволення.
І тільки в Кореї молодий лікар-невролог відчула справжній смак кави й пізнала його секрети. Адже саме тут п'ють не чай, а каву, причому, каву по-східному, яка є добрим профілактичним та лікувальним засобом. І просто так корейці вживати абищо не будуть. Як відомо, на Сході дуже дбайливо ставляться до здоров'я. І східна медицина вважає, що тіло людини – це крихка посудинка для зберігання життя.
- Моє найголовніше захоплення, - розповідає Людмила Семенова, - допомагати людям не хворіти, тобто профілактика. Якщо щось може бути корисним в оздоровленні людини, то я намагаюся це вивчити й застосувати. Це стосується й харчування.
Численні дослідження, проведені в різних країнах світу, довели, що в каві є такі речовини, які зміцнюють наш організм. В одній чашці кави містяться вітаміни B2, В3, B5, марганець, калій і магній. Кавові зерна багаті на клітковину – корисні харчові волокна.
Кавова профілактика
Кава – найкраще джерело антиоксидантів. Антиоксиданти – це речовини, що перешкоджають окисненню й борються з вільними радикалами в організмі. А саме вони (радикали) винні в появі ракових пухлин. Так, вживаючи щодня 2-3 чашечки кави, людина зменшує ризик виникнення онкологічних захворювань, зокрема, ротової порожнини, кишківника й шкіри. Один із найпотужніших антиоксидантів – хлорогенова кислота, яку вчені виявили в каві. Вона скорочує кількість смертей клітин сітківки, зумовлену гіпоксією (кисневою недостатністю) або окисним стресом (ушкодження клітини внаслідок окиснення). Отже, кава корисна й для очей.
Вживаючи 2 - 3 чашечки кави на день, ми захищаємо нашу печінку від цирозу. Це дуже корисний напій у разі проблем із жовчним міхуром, тому що є жовчогінним і усуває застійні явища.
Кава захищає серце. За даними досліджень, помірне вживання кави захищає від серцевої недостатності. Ключовим тут є слово «помірне», тобто – 2 чашечки на день. І це не все. Кава знижує ризик виникнення подагри, котра є поширеною формою артриту.
Зменшує кава й ризик виникнення хвороб Альцгеймера та Паркінсона (розвиваються, коли в мозку відмирають нейрони, що виробляють дофамін). Ліків від цих хвороб поки немає. Але є багато профілактичних заходів, серед яких – здорове харчування, регулярні фізичні та розумові навантаження, а також - уживання кави.
Кофеїн стимулює нервову систему, яка надсилає сигнали іншим частинам організму. Потрапляючи в кров (а з нею надходячи в мозок), кава блокує нейромедіатор аденозин (відповідає за почуття втоми й засинання).
Допомагає кава й тим, хто хоче позбутися зайвих кілограмів. Кофеїн спалює до 29% жиру в худих людей і до 10% – у тих, хто страждає від ожиріння.
Кава активізує роботу мозку. Багато досліджень підтверджують, що кава поліпшує пам'ять, настрій, швидкість реакції, увагу. Якщо випити 1 чашечку напередодні інтенсивних фізичних навантажень (наприклад, у спортзалі), то організм буде до них готовий (завдяки збільшенню в крові вмісту адреналіну). А 2 чашечки після тренування полегшать біль у м'язах.
Три чашечки на день захистять від карієсу. Такого несподіваного висновку дійшли індійські вчені Інституту стоматологічних наук. Грамотно обсмажені кавові зерна успішно борються з різними бактеріями, в тому числі й із головним ворогом зубів – бактерією Streptococcus mutans, через яку виникає карієс.
Три умови, які роблять кавовий напій цілющим
Для того щоб кавове зерно зберегло свої цілющі властивості, потрібно грамотно його обсмажити, змолоти й приготувати сам напій. Є два основних види кавових напоїв: кава по-східному (або кава по-турецьки) та кава по-італійськи (або еспресо).
Обсмажування зерен – це один із найважливіших процесів, від якого залежить, чи перейдуть цілющі властивості зерен у напій. Що вищий ступінь обсмажування – то помітніше змінюється смак кави й то більше відбувається в ньому трансформацій.
Для кави еспресо – концентрована чорна кава – роблять темне обсмажування (за найвищих температур – до 250°C). Як кажуть, до «другого» або «третього» тріску. Але за темного обсмажування частина олій випаровується, багато корисних речовин руйнуються, кофеїн стає агресивним (частішає серцебиття, піднімається тиск, не можна заснути).
Для кави по-турецьки зерна обсмажують до «першого тріску» (ступінь обсмажування позначається на етикетках), що дає змогу органічним речовинам, кислотам та ефірним оліям залишатися в зерні. Таку каву можна пити навіть увечері.
Ступінь помелу має бути ультратонким – інакше кавова гуща відчуватиметься в роті, чого бути не повинно.
Під час приготування важливо каву не кип'ятити, а тримати на межі закипання (тричі доводять до підняття й опадання пінки). Це і є кава по-східному – один із найперших способів приготування, коли турки готували його на гарячій поверхні, наприклад, розпеченому піску, в спеціальній посудині – мідній турці (джезві). Такий нюанс приготування напою пояснюється тим, що за великої температури частина фенолів руйнується, а саме вони чинять протизапальну, антиоксидантну та протиракову дію.
Подається кава по-східному в маленьких кавових чашечках.
Ось ці три умови: щадне обсмажування, ультратонкий помел і правильний процес приготування напою – перетворили східну каву (або каву по-турецьки) не лише на дуже приємний за смаковими якостями, а й на цілющий напій. Саме тому 5 грудня 2013 року за її лікувальні властивості турецьку каву було визнано «унікальною цінністю, яка гідна поповнити список нематеріальної спадщини ЮНЕСКО».
Вживання кави по-турецьки – це особлива культура спілкування за чашкою кави. Культура, якій понад 500 років. А цілюща, ароматна кава по-турецьки, подана ще й у гарних турецьких філіжанках, зі східними ласощами (рахат-лукум), створює казкову атмосферу.
Позитивні емоції сприяють утворенню в мозку ендорфінів – гормонів щастя, що впливають на імунну систему людини. Ці гормони часто допомагають поліпшити психічний та фізичний стан!