ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ТА ТРАВИ ДОПОМОЖУТЬ ЗА ЖИРОВОГО ГЕПАТОЗУ

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ТА ТРАВИ ДОПОМОЖУТЬ ЗА ЖИРОВОГО ГЕПАТОЗУ

Протягом багатьох років хворію на хронічний гепатит, а це ще додався й жировий гепатоз. Що це за хвороба і як її лікувати?
З повагою Анатолій Мішин.
Одеська обл.

Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО.
Жировий гепатоз може виникати як наслідок перенесеного гострого гепатиту чи як ускладнення хронічного. Також цю патологію можуть спричинити грубі порушення в харчуванні. Наприклад, коли в раціоні є надміру жирів тваринного походження (сметана, вершки, жирні м’ясо та риба тощо) і водночас мало лецитину, метіоніну, холіну (рослинних олій, насіння, соняшнику, гарбуза, кунжуту, волоських горіхів тощо), тоді й виникає жирове переродження клітин печінки з втратою їхніх функцій. Крім того, переродження клітин печінки спричиняють хімічні отрути, інфекції тощо.
Із жировою інфільтрацією (переродженням) печінки поєднується порушення синтезу фосфоліпідів. Так, під час переповнення клітин жиром унаслідок печінкової недостатності порушується насамперед дезінтоксикаційна функція печінки, що призводить до розвитку запальних процесів. Одночасно в печінці порушується обмін білків, жирів і вуглеводів. Ще один наслідок розвитку жирового переродження клітин печінки – підвищення в крові саме тих фракцій холестерину, які легко відкладаються на стінках судин,спричиняючи атеросклероз.
Швидкому розщепленню ліпідів (жирів) і оздоровленню клітин печінки сприяють ліпотропні речовини, які потрібні організму для побудови фосфоліпідів із жирних кислот. Для цього рекомендую вживати продукти, багаті на метіонін (пісний м’який сир, кефір, ряжанка, нежирні сорти м’яса, риба, яйця, вівсянка). За жирового гепатиту корисно їсти печінку в будь-якому вигляді й гарно термічно оброблену.
У раціон хворого варто ввести легкозасвоювані вуглеводи, які сприяють утворенню глікогену в печінці та зберігають білки, їх джерелом може бути топінамбур, мед, варення, мармелад тощо. Відновну дію на клітини печінки мають і продукти, багаті на вітаміни групи В (проросла пшениця, овес, гречка, соєве борошно, дріжджі, термічно оброблена клітковина).
Щоб зменшити жирову інфільтрацію печінки, треба вживати продукти з достатнім вмістом фолієвої кислоти. Це зокрема листкова зелень (шпинат, петрушка, кріп), морква, капуста, виноград, смородина, суниці, обліпиха, дині.
У процесі знешкодження токсичних продуктів обміну важлива роль належить рослинам, які містять сірку й селен (арніка гірська, астрагал шерстистоквітковий, конюшина, люцерна, соя, кмин, столові буряки, чорна редька, часник, цибуля).
Оздоровленню печінки, зменшенню жирової інфільтрації органа на тлі хронічного гепатиту сприяє такий комбінований рослинний збір: коріння кульбаби лікарської, кореневища пирію повзучого, корені цикорію дикого (по 30 г ). Залити 300 мл води 1 ст. л. суміші, витримати на водяній бані 20 хв. Потім додати туди 1 ст. л. суміші трави парила звичайного, трави сухоцвіту багнового (по 30 г), трави розхідника плющовидного, трави губчатки пізньої та м’яти перцевої (по 20 г). Витримати на водяній бані ще 10 хв, настояти 45 хв, процідити й відтиснути. Пити по 70-80 мл пять разів на день за 15-20 хв до їди курсами по 2-3 тижні з 10-денною перервою.