За обсягом вживання і популярністю ка́ва ненабагато відстає від води, яка посідає перше місце у світі. Каву п'ють, аби збадьоритися і підвищити увагу, настрій. Кофеїн з кави ефективний за мігрені. У більшості опитаних людей вживання кави знижує частоту закрепів. Проте людям з підвищеним кров'яним тиском, із серцевими хворобами у стадії загострення варто відмовитися від цього напою або хоча б зменшити його споживання до маленької філіжанки раз на день. Кавовий напій, який готують із смажених плодів кавового дерева, має багату історію і різноманітні способи приготування.
Копі бубук — індонезійский і один з найпростіших способів заварювання кави. 1-2 чайних ложки (залежно від того, якої міцності напій ви любите) кави дуже дрібного помелу залити в чашці 100 мл окропу. За 3-5 хв кава готова. Перед вживанням напій можна перелити в іншу філіжанку, аби відділити його від осаду. Кава за Копі бубук має бути дуже міцною та солодкою.
Інший спосіб приготування кави полягає в тому, що кавовий порошок засипають у турку. Заливають водою (ліпше холодною), підігрівають на вогні, доводять до кипіння і знімають.
Кава по-східному готується в джезві (турці). В турку насипати цукор (за смаком), залити 1/4 частину приготовленої холодної води і довести до кипіння. Зняти з вогню, додати мелену каву (1-1,5 ч. л. на порцію) і поставити на вогонь до утворення пінки. Долити всю воду і знову поставити на вогонь, поки підніметься піни, не доводячи до кипіння. Часто до такої кави додають спеції, такі як кардамон, кориця тощо. Для поліпшення аромату кави до неї можна додати дрібку солі або порошку какао. Розливають у маленькі чашечки по 60-70 мл.
Оскільки кава має сечогінний ефект, ліпше вживати її, запиваючи водою. Крім того, що вода запобігає зневодненню, вона також очищає смакові рецептори, що дає можливість насолоджуватися кожним ковтком як новим.