
Напишіть, будь ласка, яким має бути раціон 1,5-2-річної дитини, аби вона росла здоровою.
З повагою Тетяна.
м. Корсунь-Шевченківський.
Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО.
Вживати їжу дитина такого віку має не менш як 4-5 разів на день, і організовувати харчовий режим потрібно з огляду на те, що на дитячому здоров’ї не можна економити. Харчування малюка має бути по можливості повністю натуральним, не варто захоплюватися хімічними сумішами. Тобто потрібно вилучити всі напівфабрикати, не бажані також магазинні сиркові суміші з тривалим терміном зберігання. Зокрема, не варто «піддаватися» рекламі й купувати готові сиркові маси зі згущувачами, барвниками. Ліпше придбати сир на базарі в перевіреної господині чи використовувати магазинний сир з коротким терміном реалізації, теж від надійного виробника.
Можна взяти домашнє молоко, довести до кипіння й поставити скисати. Крім безпечності, такий сир матиме ще й інші цінності, наприклад, бактерії, переробляючи молочний цукор і молочну кислоту, виробляють ще багато різних корисних речовин. До речі, сир слід вживати в другій половині дня приблизно по 100 г. У нього можна трішки додати прянощів, часнику, зелені (навіть сушеної). Сир має потрапити в шлунок грудочками, тоді він ліпше засвоюється.
Зранку корисно з’їсти будь-яку кашу: з рису, гречки, кукурудзяних крупів, пшона, з молоком, вершковим маслом чи нерафінованою олією. Зранку треба їсти й м’ясо. Удень гарно було б з’їсти овочевий супчик, шматочок м’яса чи суп з рибою, бо дитині для розвитку потрібен білок. Крім того, щодня в харчовому раціоні малюка має бути одне яйце. Перед сном бажано дати кашу, вінегрет, кисломолочні продукти тощо. Як джерело вітамінів давайте дитині яблука, цитрусові, салати (з моркви, буряку, гарбузів), а мікроелементів – сухофрукти. За 20-30 хв до їди (вранці зокрема) дитині корисно дати водичку.