ЦІЛЮЩІ ЯГОДИ ОБЛІПИХИ ЗДОЛАЮТЬ УТОМУ Й ЗМІЦНЯТЬ ОРГАНІЗМ

ЦІЛЮЩІ ЯГОДИ ОБЛІПИХИ ЗДОЛАЮТЬ УТОМУ Й ЗМІЦНЯТЬ ОРГАНІЗМ

Про цілющі властивості обліпихи було відомо ще з давніх часів. Тибетська, китайська й монгольська медицина успішно використовувала й використовує її по сей день для лікування багатьох недуг. Обліпиху вважають однією з найбільш корисних ягід, які містять майже повний комплект вітамінів, потрібних людині. Навіть заморожені ягоди добре зберігають вітаміни до весни й не втрачають своїх лікувальних властивостей і смакових якостей. Насамперед обліпиха – чемпіон за вмістом вітаміну Е, який запобігає старінню організму. Також ягоди містять вітамін С, каротин, вітаміни групи В і Р, яблучну й виноградну кислоти, мікроелементи, фруктозу та багато інших біологічно активних речовин. Цю диво-ягоду вживають за гіпо- й авітамінозу, загального виснаження організму. Свіжі плоди й сік з них мають бактерицидну дію, стимулюють травлення. Їх рекомендують у разі зниженої кислотності шлункового соку, атонічних запорів, захворювань серцево-судинної системи, хронічних недуг, хвороб крові, гастритів, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, для комплексного лікування хворих на токсичний гепатит тощо. Лікарі радять жінкам, яким за 40, частіше споживати ці ягоди в будь-якому вигляді. Перетерту обліпиху корисно додавати в ранкову вівсянку, домашній сир, подавати до млинців, оладок, сирників. Можна готувати з неї сік, варення, желе, кисіль, олію, настоянки, наливки, чаї тощо.

НАТУРАЛЬНІ ЛІКИ Й ЛАСОЩІ

• Вітамінний десерт. Щоб приготувати цілющу суміш, візьміть 2 склянки обліпихи, ядра 10 волоських горіхів і 1 склянку натурального меду. Перетріть обліпиху або подрібніть на блендері, змішайте з медом і подрібненими горіхами. • У разі сечокам’яної хвороби 3 склянки вже процідженого соку обліпихи змішати з 2 ст. л. меду, 1 склянкою перевареної води, 0,5 склянки настою листя м’яти. Приймайте по 1 склянці на день. Цей засіб також сприяє виведенню шлаків і токсинів з організму й корисний за ниркових хвороб. Зберігати ліки в холодильнику. • Коктейль з обліпихи з медом чудово відновлює фізичні сили: взяти 3 ст. л. обліпихи, 2 ч. л. меду, 1 ч. л. соку лимона; ягоди перетерти й залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв, перецідити й додати мед та сік лимона. • Китайський засіб від кашлю: розтерти жменьку свіжих (або заморожених) ягід обліпихи з 2 ст. л. меду до однорідної кашкоподібної маси й залишити на 1-1,5 години. Уживати цю суміш по 1 ст. л. щогодини. • За кашлю та болю в грудях 0,5 склянки соку обліпихи довести до кипіння, додати 1 ст. л. меду й варити на слабкому вогні 5 хв. Потім зняти каструлю з вогню, охолодити й вживати по 1 ст. л. тричі на день після їди. Таким ліками можна лікувати навіть немовлят, тільки дозу знизити до 1 ч. л. й давати лише двічі на день. • Очищення організму від шлаків. Розтопити 2 склянки меду в 2 л гарячої води, додати 2 склянки обліпихового соку й варити на слабкому вогні протягом 5-7 хв, потім довести до кипіння і зняти з вогню. Коли суміш трохи охолоне, додати 2 ст. л. дріжджів і залишити на 10-12 годин бродити. Перелити засіб у посудину, герметично закрити і настоювати протягом 30 днів. Приймати по 1 ст. л. вранці та ввечері після їди.

ПРОТИ АНГІНИ ТА ГРИПУ

• У разі ангіни можна приготувати такий засіб: відкрити пляшку мінеральної води й поставити в тепле місце, щоб вийшов газ, з ягід обліпихи приготувати сік, вживати мінеральну воду разом із соком у співвідношенні: 2 ст. л. соку на 0,5 склянки води. Якщо вам не до смаку мінеральна вода, можна її замінити на звичайне молоко. Його слід підігріти, додати свіжоприготований обліпиховий сік (у такому ж співвідношенні), перемішати й приймати по 0,5 склянки на день за 10 хв до їди. • Після запалення легенів кашель мучить людину ще досить довго. Пропонуємо скористатися старовинним народним засобом, який позбавить від болісних нападів кашлю. Для його приготування знадобиться 0,5 склянки сушених ягід обліпихи й 1 склянка свіжого молока. Закип’яти молоко, засипати в нього плоди обліпихи й варити на слабкому вогні протягом 15 хв. Потім зняти каструлю з вогню, засіб охолодити й перецідити через марлю. Ліки вживати по 200 мл двічі на день після їди. • Також у разі кашлю можна скористатися такими рецептами: - Узяти по 0,5 склянки соку обліпихи і 0,5 склянки свіжого молока, все ретельно перемішати й вживати по 1 ст. л. 6 разів на день. - Узяти по 2 ст. л. вершкового масла й меду, 2 яєчні жовтки, 3 ст. л. обліпихового соку. Масло розтопити, додати меду й, помішуючи, довести до кипіння. Отриману суміш охолодити, додати жовтки й обліпиховий сік. Усі компоненти перемішати з допомогою міксера. Приймати по 1 ч. л. щогодини-півтори. • У разі грипу 15-20 г свіжих або заморожених ягід обліпихи залити 500 мл горілки і залишити настоюватися добу. Доза залежить від віку та самопочуття хворого. Так, дитині ці ліки слід давати по 1 ч. л. тричі на день до їди, для дорослого ж можна збільшити дозу в кілька разів: по 100 мл тричі на день після їди. • За бронхіту 1 ч. л. сушених ягід обліпихи залити 1 склянкою окропу й дати настоятися 4-5 хв, пити як чай перед сном. У цей відвар можна додати мед або малинове варення. • За хвороб печінки можна приготувати обліпиховий сік з мінеральною водою. Перед цим з мінеральної води потрібно випустити газ. Налити її в склянку й поставити на 30 хв. За цей час приготувати обліпиховий сік з 50 г ягід (ягоди помити й відтиснути сік через марлю), додати його в мінеральну воду й перемішати. Приймати по 0,5 склянки тричі на день за 10-15 хв перед їдою. • У разі хвороб нирок особливо ефективне молоко з обліпиховим соком. Для приготування напою знадобиться 50-70 г свіжих ягід і 1 склянка молока. Ягоди помити, відтиснути сік і додати його в тепле молоко: на 1 склянку молока 2-3 ст. л. соку. Приймати по 0,5 склянки тричі на день перед їдою. • За ревматичного болю у суглобах свіжі ягоди обліпихи розпарити до кашкоподібного стану, викласти гарячу масу на чисту тканину й прикласти до хворого місця. Вітамінні чаї з обліпихи: - 1 ст. л. плодів залити склянкою окропу й настоювати протягом 1 години, потім перецідити, пити по 0,5 склянки двічі на день. - 1 ст. л. ягід обліпихи і 1 ст. л. плодів шипшини залити 2 склянками окропу й кип’ятити протягом 10 хв. Настояти в щільно закритому посуді в прохолодному темному місці 4 години, потім процідити. Пити по 0,5 склянки тричі на день. Від перевтоми допоможе обліпиховий сік: 500 г свіжих ягід помити й відтиснути через марлю сік. Але не слід випивати його відразу, розтягніть це задоволення на весь день: пийте по 2 ст. л. соку кожні дві години - до вечора у вас буде чудове самопочуття, втому як рукою зніме. Якщо на вулиці зима і свіжих ягід не дістати, можна скористатися сушеними плодами. Сировину залити окропом, накрити кришкою і поставити на 10-15 хв у тепле місце, після цього настій готовий до вживання. Приймайте його, як і обліпиховий сік: по 2 ст. л. кожні дві години. Увага! Свіжі плоди обліпихи й сік із них не рекомендується вживати в разі гастритів з підвищеною кислотністю та виразкової хвороби. Людям, що страждають від сечокам’яної хвороби з уратним походженням каменів, препарати обліпихи категорично протипоказані.

Підготувала Олеся СТЕПАНОВА. "Здоров'я і довголіття", №36 за 2012 р.