ВІД ЗАСТУДНИХ ХВОРОБ ВИЛІКУЮТЬ СПЕЦІЇ

Поділитися:
ВІД ЗАСТУДНИХ ХВОРОБ ВИЛІКУЮТЬ СПЕЦІЇ

Пізня осінь - сезон застудних захворювань. Похмура дощова погода впливає не тільки на настрій, а й на імунні сили людини. Тому сьогодні говоритимемо про протизастудні й протигрипозні засоби, які завжди в нас під рукою.

Ріпчаста цибуля справедливо посідає перше місце в цьому ряді. Вимочену порізану цибулю в салаті можуть їсти навіть маленькі діти. А дорослим ми рекомендуємо додавати цибулю сирою в перші страви безпосередньо перед їдою.

Часник - потужний противірусний засіб. Приймати в чистому вигляді його небезпечно людям із порушенням роботи травного тракту. Часник дуже добре використовувати як простий інгалятор. Кілька зубків треба покласти в полотнинку й відбити як м’ясо. Цей кисет варто повісити в кімнаті, де спить дитина. Інгаляцію можна проводити як під час грипу, так і з профілактичною метою під час епідемії.

Імбир потрібно використовувати за перших ознак гострого бронхіту - сухий кашель, біль у грудях, підвищена температура. Тонкий зріз імбиру кладемо на язик та інтенсивно дихаємо відкритим ротом. Якщо дитині він здасться пекучим, можна злегка промити його водою. Імбир поліпшує циркуляцію крові, знімає судоми за грипу. У період реабілітації в людини немає апетиту, а імбир добре стимулює виділення соляної кислоти й ферментів шлунка, підвищує апетит і травлення. Застосування за грипу: натріть імбир на тертці з великими вічками, висушіть. Заваріть як чай: візьміть 1 ч. л. на 1 л води, доведіть до кипіння. У теплий відвар додайте мед і лимон за смаком.

Чебрець містить ефірні олії, які знищують бактерії, що спричинюють застудні захворювання, сприяє відкашлюванню за бронхіту. У разі запалення ясен допомагає чай з чебрецем або полоскання рота його настоєм. Можна також розтирати в руках свіже листя та вдихати його приємний аромат. Настій: 2-3 гілочки залити окропом, настояти 5 хв. Пити як чай. Для полоскання: 3 ч. л. трави залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв.

Хрін. За тривалого, надсадного кашлю, коли вже доєдналася бактеріальна інфекція, компреси із хроном незамінні. Кашку хрону (3 ст. л.) загорнути в марлю, додати мед (1 ч. л.), олію (1 ч. л.) і прикласти до грудей. Але майте на увазі: такі компреси потрібно тримати не більш як 10-15 хв, інакше ймовірне подразнення шкіри. За бронхіту з астматичним компонентом змішайте сік 3 лимонів (із цедрою), 150 г подрібненого кореня хрону й 1 ст. л. меду. Приймайте по 1 ч. л. двічі на день до їди. У разі загострення хронічного тонзиліту розведеним соком хрону (1:1) полощуть горло 2—3 рази на день. Солодка (лакриця). Лакричні пастилки або цукерки можна купити, а можна приготувати власноруч. Узяти 1 склянку цукру, 1 склянку будь-якого ягідного соку, 100 мл води, 10 крапель екстракту анісу й 100 г порошку лакриці. Суміш соку й цукру варити на середньому вогні до повного розчинення цукру. Коли маса почне перетворюватися на карамель, додати аніс і лакрицю, добре перемішати й зробити цукерки будь-якої форми. Коли охолонуть, їх можна обкачати в цукрі, щоб не склеювалися.

Чорна редька. Помити тугий великий коренеплід і зрізати із запасом верхівку. Потім вона служитиме кришкою. У середині вирізати ємність розміром як стограмова чарка. У неї налити меду. Зрізати корінець і вставити редьку в склянку. Мед змішається із соком редьки й фільтруватиметься в склянку. Приймати по 1 ч. л. 3-4 рази на день. Куркума. Батьківщина цієї приправи - Індія, жителі якої вважали її засобом, здатним зберегти молодість і красу. До того ж куркума допоможе зменшити набряки й біль за артриту, вилікувати запалення на шкірі. Застосування: додайте пів-ложки сухої куркуми на порцію супу або тушкованого м’яса, можна додати в рис (він набуде гарного жовтого кольору) – це терапевтична доза за артриту.

М’ята перцева допомагає за головного болю і поліпшує роботу мозку, розширює просвіт бронхів. Здавна відома як заспокійливий засіб, що усуває м’язове напруження, нервове занепокоєння й поліпшує настрій. Настій: 2-3 ст. л. листя м’яти заварювати як чай. Можна загорнути листя м’яти в бавовняну тканину, злегка пом’яти в руках і покласти біля узголів’я в ліжко.

Перець чилі. У цьому перці міститься речовина капсайцин, яка надає перцю гостроти, тому чилі зігріває організм, тим самим прискорюючи всі обмінні процеси. Також він сприяє боротьбі з інфекціями, допомагає від кашлю й нежитю. Додавайте його до м’ясних страв потроху, на кінчику ножа.

Кориця дуже добре очищує судини й знижує рівень холестерину в крові. Навіть невелика її кількість здатна знизити рівень цукру в крові. Корицю можна додавати за смаком в мюслі, каву, кефір. Спробуйте покласти паличку кориці в чай під час заварювання. Це не тільки поліпшить смак, а й зробить чай кориснішим.

Коріандр (кінза) підвищить апетит, поліпшить травлення й кровообіг. Добре допомагає вивести з організму надлишок рідини, може застосовуватися як сечогінний засіб. Свіже листя додають у рагу, страви з рису або в салати. Відвар насіння допоможе від набряків: 2 ч. л. насіння варити в 200 мл води протягом 3 хв. Пити тричі на день.

Аніс у народній медицині здавна використовували як потогінний і відхаркувальний засіб. Відвар: 1 ч. л. товченого насіння залити 1 склянкою води, кип’ятити 2 хв, охолодити й процідити. Приймати по чверті склянки перед їдою тричі на день. Настоєм плодів анісу зазвичай лікують кашель, пов’язаний із застудою, бронхіт, трахеїт і кашлюк. Настій: 1 ч. л. сухої сировини залити 1 склянкою окропу, настояти протягом півгодини, потім процідити й приймати по чверті склянки тричі на день до їди. Цим же настоєм полощуть горло за ларингіту, пародонтозу, стоматиту й поганого запаху з рота.

Отже, як бачимо, спеції - це не тільки смачно, а й корисно. Розмаїтість наявних у кулінарії приправ дає можливість кожній господині поліпшити якість страв і зберегти здоров’я, а в деяких випадках - і підкоригувати його. Але пам’ятайте: у всьому має бути міра.

Володимир БОЛСУН, лікар-невропатолог.