Корисна й незамінна аскорбінова кислота! Вітамін С, або аскорбінова кислота, бере участь у численних процесах людського організму. Саме цей вітамін активує діяльність різноманітних гормонів та ферментів, до того ж збільшує стійкість організму до захворювань. Якщо організм відчуває різку нестачу цього вітаміну і його надходження недостатнє, то людина починає відчувати загальну слабкість, досить швидку стомлюваність, можуть кровоточити ясна. Найважливіша властивість аскорбінової кислоти — здатність запобігати цинзі, тобто хворобі, яка активізує процес запалення ясен, унаслідок чого згодом випадають зуби, й істотно послаблює опірність до багатьох інфекційних захворювань. Добре підвищує працездатність і швидко знижує фізичну втому вживання аскорбінової кислоти. Цей вітамін містять практично тільки фрукти й овочі. Велику кількість «аскорбінки» мають апельсини, редис, чорна смородина, білоголовкова (і квашена, й свіжа) та цвітна капуста, плоди шипшини, зелена цибуля, кріп, солодкий перець, зелений горошок, шпинат, томати, лимони і петрушка. Слід пам’ятати, що аскорбінова кислота частково руйнується під час обробки (кулінарної), а також за довготривалого зберігання фруктів та овочів. Для того щоб збагатити харчовий раціон потрібною кількістю вітаміну С, рекомендується вживати настій плодів шипшини: 15 г сухої шипшини на одну склянку води. Щоб приготувати цей корисний напій, потрібно залити окропом плоди і кип’ятити суміш в емальованій посудині під кришкою 10 хв, настояти 6 годин, процідити. Така порція напою — це близько 100 мг аскорбінової кислоти. Вживати «аскорбінку» у вигляді таблеток — лише за призначенням лікаря. Щоб зберегти вітамін С, слід правильно робити кулінарну обробку всіх плодів та овочів. Овочі на тривалий час не залишати на свіжому повітрі розрізаними і попередньо очищеними. Закладати овочі в киплячу воду треба відразу ж після їх очищення. Заморожені — занурювати в киплячу воду до їх повного розморожування, тому що повільне відтавання тільки посилить втрату потрібного вітаміну С.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.